Suolavettä nenässä – miten lentolautailu toimii?

Syöksyn lämpimään meriveteen, räpiköin, saan vettä nenään, räpiköin vähän lisää. Pinnalle päästyäni yritän epätoivoisesti pärskiä nenääni tyhjäksi ja hieroa kirvelevää suolaa pois silmistäni. ”You ready?” vesiskootterikuski huutaa ja minä pudistelen päätäni. Hetki, tarvitsen hetken kasatakseni itseni! Ja sitten taas mennään.

Lentolautailu (engl. flyboarding) ei todellakaan ole helppoa, mutta lopussa kiitos seisoo.

Flyboarding - lentolautailu
Tasapaino hakusessa. Näin käy kun jalat eivät kanna.
Flyboarding - lentolautailu
Onneksi Etelä-Floridassa vesi on lämmintä vuoden ympäri. Tämä on aktiviteetti, joka kannattaa säästää etelänlomia varten.

Lentolautoja on erilaisia, ja minun kokeilemani on kuulema sieltä helpommasta päästä. Vaikeammat laudat ovat kiikkerämpiä ja toisaalta niillä on ”helpompi” tehdä silmukoita ja voltteja, kun taas minun kokeilemani lauta oli stabiilimpi ja siinä oli vähemmän nostetta, jolloin sen päällä oli helpompi seistä vedessä. Helppo se ei kuitenkaan ollut. Olen aina ollut sitä mieltä, että minulla on voimakkaat jalat, mutta niin vain jalat pettivät alta kerta toisensa jälkeen laudan puskiessa taivaalle.

Flyboard lentolauta
Tasapainotettu lauta, joka South Florida Flyboardingilla oli käytössä, ja joka mahdollisti lautailun oppimisen vartissa.
Lentolautailuun lähdössä vesiskootterin kanssa
Tässä kohtaa lautaan kiinnitettyjä kenkiä solmitaan vielä jalkoihini. Tuntui hassulta istua vedessä muovituolissa.

Vesiskootterikuskini hallitsi vesisuihkun voimakkuutta, ja hyvä niin, koska hän teki sen taitavasti ja yksi asia vähemmän minun mielessäni oli pelkästään hyväksi. Sen sijaan tasapainoilu ja vesisuihkun suuntaaminen oikeaan suuntaan jäi minun huolekseni. Laudan päällä pysyi vain, jos suihku oli suunnattu lähes kohtisuoraan alaspäin, ja pienikin horjahdus eteen tai taakse sinkosi minut veteen. Onneksi olen sinut veden kanssa, koska mereen sinkoutumiseen oli vaikea varautua ja vettä meni nenään ihan tarpeeksi.

Flyboarding - lentolautailu

Viiden minuutin kohdalla mielessä käväisi luovuttaminen, mutta vain käväisi. Kymmenen minuutin kohdalla leijuin jo ilmassa toista minuuttia. Tasapaino oli löytynyt, enkä vieläkään tiedä miten. Se vain löytyi.

Flyboarding - lentolautailu

Flyboarding - lentolautailu

Vartin treenisession jälkeen oli aika vetäytyä rannalle haukkomaan henkeä ja ihmettelemään muiden yrityksiä. Myöhemmin päivällä tuli vielä mahdollisuus kokeilla lentolautailua uudestaan, ja silloin vihdoin tuntui, että lupaus ”linnun lailla lentämisestä” alkoi olla edes etäisesti todenmukainen kuvaus tapahtumista. Delfiinihypyt jätin suosiolla johonkin toiseen kertaan.

Lentolautailu oli osa Greater Fort Lauderdalen järjestämää pressimatkaa.  Lautailumahdollisuuden minulle tarjosi South Florida Flyboarding, joka järjestää flyboarding-kokeiluja Fort Lauderdalen alueella yksityisille ja ryhmille.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

33 kommenttia postaukseen “Suolavettä nenässä – miten lentolautailu toimii?”

  1. Todellakin, oli ihan huisa fiilis siinä vaiheessa kun ensimmäisen kerran onnistuin leijumaan pari sekuntia pidempään!

  1. Vain vähän, penikat oli yllättäen paljon kipeämmät. Tuossa pitää jännittää nilkkoja ja hallita lautaa pitkälti nilkan lihaksilla, joten penikat ja nilkan pienet tukilihakset olivat kovilla.

  1. Leijuminen on se ensimmäinen askel ja kun sen hallitsee, niin voi ruveta kikkailemaan. Minä pääsin siihen saakka, että pystyin liikkumaan eteenpäin, mutta mitään spiraalikierroksia tms ei voinut kuvitellakaan. :D

 1. Mä niin hukkuisin tuossa hommassa..! Vaikuttaa kyllä tosi hauskalta – ja rankalta. Onko tuo miten arvokasta puuhaa Floridassa? Usein nuo vesiaktiviteetit ovat aika hintavia aikaan nähden. Tuota ei tosin varmasti kovin kauaa jaksakaan!
  Jenni / Unelmatrippi on viimeisimpänä kirjoittanut: Päivä Tukholmassa

  1. South Florida Flyboardingin sivuilta löytyy hinnasto ja se riippuu siitä, kuinka monta henkeä on kokeilemassa, mutta jos pariskunta haluaa tuota kokeilla, niin hinta on $130/henki. Tuo sisältää puoli tuntia treeniä per kokeilija, mikä kokonaisuudessaan vie puoli päivää, kun merelle pitää ensin päästä ja sitten kuunnella ohjeistukset ja säätää kenkien kanssa, ja puoli tuntia oli ainakin minulle ihan tarpeeksi, enempään ei lihaskunto olisi riittänyt. Ei siis erityisen halpaa, mutta ei poskettoman hintaistakaan.

 2. Huh huh … enpä ole tällaisesta tiennytkään. Eikä tulisi mieleenkään kokeilla :-)
  Täällä päin taitavat lähiseudun asukkaat keskimäärin jo paheksua noita vesijettejäkin, joita kuitenkin kesällä muutaman näilläkin vesillä näkee, mutta ehkä tuolla meteli ja vilinä on jo muutenkin sitä luokkaa, että tällainenkin harrastus on ok!
  Pirkko / Meriharakka on viimeisimpänä kirjoittanut: Risteily maailman ympäri

  1. Mä olen kanssa saaristossa mökkeilevänä bongannut sekä ”ei vesijettejä”-kylttejä että marmatusta lehdistä, mutta tuolla tuskin suhtautuminen on samanlaista. Kuten arvelit, vilinä on ihan eri luokkaa ja muskeliveneistä tulee huomattavasti kovempi ääni muutenkin. Myös kun katseli taloja, niin suurimmassa osassa oli vesijetti parkkeerattu laituriin!

  1. Kuulema tätä voi kokeilla Suomessakin, mutta märkäpuku lienee paikallaan…. Kysyin tuolla firman omistajalta, onko toiminta Floridassa ympärivuotista, ja hän sanoi että on, mutta joulu-tammikuussa yleensä pidetään märkäpukuja sielläkin. Nyt vesi oli yli 25-asteista, joten ei tullut kylmä!

 3. Niin huikee juttu!! Muutama vuosi sitten näin kun joku leijaili tälläsellä Jyväskylässä ja olin ihan puulla päähän lyöty, näytti niin hauskalta! Kauheasti tekisi mieli kokeilla. Mutta tosiaan, mieluummin jossakin vähän eksoottisemmassa ympäristössä auringon paisteen alla kuin Jyväskylän kylmyydessä.. :D

  1. Jos pelkää korkeita paikkoja, niin toi voi olla jokseenkin pelottava kokemus. Sitä tuntuu seisovansa paljon korkeammalla kuin oikeasti on, ja mä pari kertaa panikoiduin ja tipuin alas, kun tajusin kuinka korkealla olin.

 4. Oonkin monesti miettinyt miten tuollainen mahtaisi onnistua, mukavaa lukea vähän omakohtaisia kokemuksiakin :) Kuvailit hyvin miten tasapaino vain yhtäkkiä löytyi. Jännää miten kroppa ja mieli oppii, ja sitten yhtäkkiä kaikki vain loksahtaa paikoilleen. Itse muistan edelleen vastaavanlaisen ahaa-elämyksen vuosien takaa lumilaudan kanssa. Sitä oli edeltänyt aiempi ranteen murtuminen ja lukemattomat kaatumiset, mutta niin se vain täysin yllättäen lähtikin sujumaan :)
  Miika ♥ Gia | matkakuume.net on viimeisimpänä kirjoittanut: Sinä hetkenä elämä on aika ihanaa.

 5. Tää olis ihan älyttömän hauskaa. Maltalla mun reissukaveri kävi kokeilemassa tätä, itse tyydyin vesijetteilyyn joka sekin oli kyllä hauskaa puuhaa. Ihan mahtava kokemus sekin. Noista flyboardeista ei osaa yhtään kuvitella etukäteen onko se vaikeaa vai ei, näyttää suhteellisen ”yksinkertaiselta” mutta totuus voi olla hyvinkin toinen. :D Joku päivä olis hauska kokeilla!
  lena / london and beyond on viimeisimpänä kirjoittanut: Caseapp-arvonta, voita älypuhelimen- tai läppärin kuoret!

 6. Jossakin katselin tuollaista viime kesänä ja mietin, että sen on oltava älyttömän hauskaa, mutta ei minulle. Vesipelkoisena ja huonona uimarina pelkäisin niin hukkuvani! Mutta ilmeesi on viimeisissä kuvissa niin innostunut ja iloinen, että voin vain kuvitella, miten mahtavalta leijuskelu on tuntunut!
  Annika | Travelloverblogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Langkawi on muutakin kuin rantoja ja aurinkoa

 7. Mä olen jossain nähnyt tällaisia ja ihan hauska katsella! Mutta taidan jättää tän puuhan kyllä muille, vesi ei oikein ole mun elementti :) Varmaan hieno onnistumisen tunne kyllä kun alkaa hallita lautaa!
  Laura on viimeisimpänä kirjoittanut: Scandic Julia yllätti raikkaudellaan

 8. Toi eka kuva kertoi jo enemmän kuin tuhat sanaa, olin aivan varma, että kohta kaatuu :-D Tosi hienolta näyttävää touhua, ehdottomasti haluan itse kokea tuon! Kuvista kyllä näkee, missä ollaan. Vaikka itse en tuolla ole käynyt kuin n. tunnin verran ohikulkumatkalla. Upea kaupunki kyllä sen pohjalta, varmasti joskus ajan kanssa sinne. Ja ehdottomasti kokeileen tätä!
  Kohteena maailma / Rami on viimeisimpänä kirjoittanut: Tulum – Maya-rauniot meren rannassa

 9. Voi jummi.. Tuota on tehnyt mieli jo pitkään testata, mutta vielä ei ole tullut vastaan. Muutama muukin, joilla tuosta lajista on kokemusta, on maininnut sitä samaa että on ollut yllättynyt siitä, kuinka heikoilta oma jalat tuntuvat alkuun :)

 10. Toi olis tosi siistiä. Ainoo vaan, että vihaan sitä kun vettä menee nenään… Ehkä sen kuitenkin kestäisi sen kerran? Mun mies olis ihan ekstaasissa, jos pääsis. Varmasti hienoa! :)
  Meidän matkassa on viimeisimpänä kirjoittanut: Llantrisant

 11. Toi on aivan huikeeta! Mä viime kesänä sain ihastella näytöstä, missä kundi kyllä teki sellaisia temppuja ettei tosikaan, en varmaan ite edes uskaltaisi kokeilla! pointsit sulle, tuohan meni varsin mallikkaasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge