Coloradon kansallispuistot: neljä matkan arvoista paikkaa

Olen tässä viime aikoina tapellut Yhdysvaltain ja ehkäpä koko maailman karseimman ja huonoimman valtion viraston kanssa sen verran paljon, etten viitsi siitä juuri nyt kirjoittaa yhtään mitään. Sen sijaan kerron teille siitä toisesta ääripäästä: Yhdysvaltain ja ehkäpä koko maailman parhaasta valtion virastosta, jonka toimintaa ihailen ja jonka ansiosta nautin elämästäni enemmän.

Puhun tietenkin kansallispuistojärjestelmää ylläpitävästä National Park Servicestä, joka täyttää tänä vuonna 100 vuotta. NPS:n hallinnassa on paljon muutakin kuin kansallispuistoja, mutta ne ovat eittämättä viraston kruununjalokivet, arvokkaimmat ja hienoimmat paikat, ja niitä on Coloradossa neljä. Tässä ne ovat:

Valtavia hiekkadyynejä: Great Sand Dunesin kansallispuisto

Kun kiersimme perheen kanssa 90-luvulla Coloradoa, Great Sand Dunes ei vielä ollut kansallispuisto, mutta se ei estänyt vanhempiani lisäämästä paikkaa roadtrip-reitillemme. Muistan kiivenneeni hiekkadyynille, laskeneeni sen laitaa alas ja ihmetelleeni tulikuumaa hiekkaa, joka tuntui kuumalta lenkkareidenkin läpi.
Great Sand Dunes
Pari vuotta sitten telttailimme Iiron kanssa yön hiekkadyynien vieressä ja heräsimme yhdessä auringon kanssa kiipeämään dyynien korkeimmalle huipulle. Valtavat dyynit ovat käsittämätön ilmestys suurten vuorten keskellä, ja niistä nauttiminen onnistuu parhaiten aamuisin, kun aurinko ei ole vielä ehtinyt lämmittää hiekkaa paahtavan kuumaksi.

Jylhiä vuorimaisemia: Kalliovuorten kansallispuisto

Meidän lähikansallispuistollamme tulee aina olemaan erityinen paikka sydämessäni, kiitos viime syyskuun, kun sanoimme siellä toisillemme Tahdon. (Tai emme varsinaisesti sanoneet, mutta allekirjoitimme pari paperilappua, joka ajoi saman asian.) Kalliovuorten kansallispuisto, Rocky Mountain National Park, on patikoijan unelma ja täynnä toinen toistaan upeampia polkuja, mutta hienoista vuorimaisemista pääsee osaksi vaikkei astuisi polulta metriäkään. Siitä huolehtii Trail Ridge Road, autotie, joka kulkee puiston läpi melkein neljän kilometrin korkeudessa.

RMNP Collage

Kansallispuisto on mielestäni upeimmillaan syyskuussa, kun puut alkavat saada väriä ja vapitiurokset kalistelevat sarviaan, mutta puisto on vierailun arvoinen mihin vuodenaikaan tahansa. Talvella hienointa on lumikenkäily poluilla, jotka kesän ruuhkiin verrattuna vaikuttavat melkein autioilta.

Rocky Mountain National Park in winter

Tuhatvuotista intiaanikulttuuria: Mesa Verden kansallispuisto

Yhdysvalloissa on tasan yksi kansallispuisto, joka on perustettu suojelemaan ensisijaisesti ihmisen kulttuuriperintöä. Kyseessä on Mesa Verden kansallispuisto Coloradon lounaiskolkassa, jossa pienellä alueella muinaiset pueblo-intiaanit ovat rakentaneet kanjonien seinämiin taloja, naapurustoja ja kokonaisia kaupunkeja.
Mesa Verde National Park

Mesa Verde on alueena sen verran iso, että jo pintaraapaisuun tarvitaan pari tuntia. Me vietimme alueella kokonaisen vuorokauden tutkien intiaanien asumuksia ja miettien, mihin ihmeeseen kokonainen sivilisaatio oli voinut kadota reilu 700 vuotta sitten.

Pimeä rotko: Black Canyon of the Gunnisonin kansallispuisto

Black Canyon on nimetty vähän hassusti, sillä se ei ole kanjoni ollenkaan vaan rotko, gorge. Kanjonit kun tuppaavat olemaan leveämpiä kuin syviä – tyyliin Grand Canyon, kilometrin syvä mutta kymmenen kilometriä leveä – kun taas rotkot kilpailevat syvyydessä, ja Black Canyon on näistä kaikista rotkomaisin: syvimmillään se on yli 800 metriä syvä ja vain 350 metriä leveä. Nimensä rotko on saanut siitä, että aurinko paistaa pohjalle vain puoli tuntia päivässä.
Black Canyon of the Gunnison

Kun vierailimme rotkolla, harkitsimme aluksi patikointia rotkon pohjalle ja takaisin ylös. Totesimme kuitenkin pian, että ehkä parempi jättää suunnitelma johonkin toiseen kertaan, kun olisimme varmempia jaksamisestamme. Vuorelta kun voi alas vaikka kieriä, jos väsähtää, mutta rotkosta on pakko nousta ylös.


 

Kirjoituksen kuvat on poimittu Instagram-tililtäni. Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA, Travellover ja Muru Mou. Minua voi seurata Instagramissa käyttäjätunnuksella @globecalledhome.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

23 kommenttia postaukseen “Coloradon kansallispuistot: neljä matkan arvoista paikkaa”

 1. Ei vitsit näitä sun kuvia! Ne vain ovat niin huikeita! Ehkä olen nähnyt Mesa Verden kuvia ennen, mutta jotenkin tuntuu edelleen ihan uskomattomalta, että tuollaisiakin paikkoja on. Näitä katsoessa tulee kyllä vuorikaipuu. Kyllä, Coloradoonkin pitäisi joskus päästä!
  Annika | Travellover on viimeisimpänä kirjoittanut: Mitä on luontomatkailu?

 2. Nää kansallipuistot on ainakin kuvien perusteella täyttä pakko-päästä-joskus -matskua :) Jos noi maisemat on jo kuvissa noin upeita, niin miten mielettömiä ne onkaan livenä? Mitä enemmän lueskelen postauksia Jenkeistä, niin sitä enemmän maalla tuntuu olevan tarjottavaa myös luonnon puolesta!

  1. Musta Jenkeissä on kaikkein eniten tarjottavaa juuri luonnon puolesta! Jos haluaisin nähdä kauniita kaupunkeja, matkustaisin Eurooppaan, mutta luontoa ja lääniä täällä riittää, ja mukavan iso osa siitä on vieläpä jollain tasolla suojeltu.

 3. Mulle on kyllä avautunut USA ihan eri tavalla näitä sun vuoristo – luontoseikkailuja seuratessa. En ole ikinä ollut kauhean kiinnostunut matkoista USAan, koska olen mieltänyt sen aina New York , Los Angeles tai San Francisco -cityiksi. Ei näisssä kaupungeissakaan varmaan sinällään mitään vikaa ole, mutta nyt olen huomannut että voisin lähteä USAan nimenomaan luonnon, kansallispuistojen ja kaiken sen takia. Upeita kuvia ja maisemia.

  1. Tosi moni USA:n matkailija näkeekin maasta vain tuon kolmikon, ja se on musta harmi. Täällä kun on niin paljon muutakin tarjottavaa – ei pelkästään luontokohteita, vaan myös pienempiä kaupunkeja.

 4. Upeita luontokohteita löytyy Coloradosta! Erityisesti nuo Kalliovuoret kiinnostaa minua. Jotenkin kun sitä on tullut lapsena katsottua länkkäreitä sun muita, joista nuo maisemat on syöpynyt mielen sopukoihin. Varmasti viikottain huokailen täällä kotona miten kovasti haluaisin takaisin Jenkkeihin ja kun maa vielä tulee vastaan niin monissa suosikki blogeissa. Lähitulevaisuuden reissut näyttää suuntaavan muualle, mutta kyllä me vielä joku päivä pakataan taas laukut ja tullaan ihmettelemään Amerikan jylhää luontoa! :)

  1. Mä en ole katsonut länkkäreitä kovinkaan paljoa, joten olen aina kuvitellut ne lähinnä Arizonassa kuvatuiksi, mutta täällä on kyllä sen verran cowboy-historiaa, etten yhtään epäile, että näitäkin kulmia länkkäreistä löytyy. :) Hateful Eight on vielä katsomatta, vaikka sekin on täällä kuvattu.

 5. Jos mie pääsisin joskus vihdoin ja viimein Amerikkaan, niin kohteena ei tosiaan olis ekana mikään Nyki ja Chicago vaan luonnonpuistot ja kansallispuistot. Ihan jäätävän paljon mahtuu kyllä yhteen suureen maanosaan valtavan kauniita ja henkeäsalpaavia näkymiä. Monet haluaa hypätä oravanpyörästä ja lähteä Aasiaan reppureissaamaan, mutta mie voisin lähteä teltan kanssa kiertämään noita puistoja. Oi kyllä muuten kelepais!
  Maarit Johanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Testissä Ravintola Roka – Street Bistro Rovaniemellä

  1. Ei mikään huonompi idea, ja Keallahan on tästä kokemusta! Mä en jaksaisi yhtä monta yötä putkeen yöpyä teltassa, mutta hyvä, että te olette erähenkisempiä. :D

 6. En kestä näitä sun Colorado-fiilistelyjä kun aina mietin että miks mä en ole käynyt tuolla? :D Syksylle ei oo viel reissua tiedossa, pitäsköhän matkata Coloradoon kiertämään nää kaikki paikat? Ja toi hääkuva on vaan niin ihana. <3
  Marikaw on viimeisimpänä kirjoittanut: See the world in green and blue

  1. Jos ihan oikeasti harkitset syksylle matkaa, niin buukkaa se syyskuulle. :) Lokakuussa alkaa kelit olla jo aika epävarmat ja Trail Ridge Road on todennäköisesti suljettu!

 7. Olipa kiinnostava kooste kansallispuistoista! Jotenkin Colorado on ollut mun mielikuvissa pelkästään Kalliovuoria. Kansallispuistoja osasin siis odottaa, mutta olen yllättynyt niiden monimuotoisuudesta, kuten noista dyyneistä ja intiaanikulttuurista. Yhtenä kaukaisena matkasuunnitelmana on ollut lentää Denveriin ja lähteä ajalemaan kohti Monument Valleyta ja Grand Canyonia. Sehän meni nyt ihan uusiksi, kun Coloradosta löytyy näin paljon nähtävää. Täytyy ainakin varata reilusti aikaa Mesa Verdeen tutustumiseen, sikäli kun tuo reissu joskus toteutuu.

  1. Iso peukku Mesa Verdelle! Läheinen Durangon kaupunki on kanssa tosi kiva, ja sinne johtavan Million Dollar Highwayn maisemat ovat henkeäsalpaavia. Kuten niin monet muutkin maisemat Coloradossa. :)

  1. Ei nämä tietty ihan hirväen lähellä ole, sen takaa osavaltion iso koko ja kiemuraiset tiet. :D RMNP on vajaan 2h ajomatkan päässä, mutta Mesa Verdeen saakin ajaa sitten koko päivän.

 8. Tuonne heti nyt!!! Ihan mielettömiä! Hitsi nuo intiaanienasumukset kiinnostaisi kyllä siinä määrin, että pitää alkaa tutkailla karttoja ja päättää mihin reissuun nämä huudit ympättäisiin!

  1. Mesa Verde on aika syrjässä yhtään mistään, mutta toivottavasti päätyy silti jollekin teidän tulevalle reissullenne!

 9. Ihan huikean kauniita paikkoja! Mä olen aina vaan enemmän ja enemmän kiinnostunut USA:ssa just kansallispuistoista ja luonnosta ylipäätään. Vietin juuri viikon Uuden Englannin alueella + Kanadassa Quebecin provinssissa seikkaillen, ja vaikka matkaan mahtui lähinnä kaupunkeja, niin huikeita maisemia tuli silti nähtyä. Tosin aivan liian vähän. Kalliovuoret vetäisi noista eniten puoleensa, olenhan ihan hulluna vuoriin, mutta oikeastaan minne tahansa voisin saman tien lähteä! Aivan huikeissa maisemissa menitte naimisiin :)
  Noora | Kerran poistuin kotoa on viimeisimpänä kirjoittanut: Huikea reissuviikko ja iloisia uutisia

  1. Uuden Englannin alue on kanssa tosi kivaa, vaikka luonto onkin ihan erilaista ja maisema paljon rakennetumpaa. :) Asuin lapsena pari vuotta Massachusettsissa, ja varsinkin ruska siellä on todella upea!

 10. Ilman sinun blogia ja näitä huikeita juttuja tuskin pitäisin Coloradoa minään. Mutta siellähän on näköjään niin upeita maisemia, että pakkohan tuolla on joskus päästä käymään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge