Kuolleen norjalaisen juhlat – USAn omituisimmat talvifestarit

Meillä on käynyt täällä Coloradossa sen verran vieraita talven aikana, että ihmetyttää, miten kaikki oikein jaksavat reissata tänne saakka. Olenko onnistunut kehumaan Coloradon talven maasta taivaisiin? Toivottavasti eivät ole pettyneet, kun ihan joka päivä ei ole paistanut aurinko kirkkaalta taivaalta – vaikka melkein joka päivä onkin paistanut.

Viimeisimmät vieraamme, kaksi suomalaista kaveria, saapuivat reilu viikko sitten torstaina. Perjantai oli upean aurinkoinen, melkein (mutta ei ihan) vuoden ensimmäinen hellepäivä, ja uima-altaalla oli aurinkotuolit varattu viimeistä tuolia myöten. Siinä porealtaassa istuskellessamme hioimme viikonlopun suunnitelmia ja totesimme, että seuraavana päivänä matkan varrelle osuisi talvifestarit, joita ei oikein voinut jättää väliin.

Niinpä lauantaina ajelimme puolen tunnin matkan kanjonia ylös vuorten keskellä noin 2,5 kilometrin korkeudella sijaitsevaan (varsin osuvasti nimettyyn) Nederlandin kaupunkiin. Tien vierustat oli parkkeerattu täyteen jo hyvän matkaa kaupungin ulkopuolella, mutta kuin ihmeen kautta saimme auton parkkiin jonkun autokorjaamon pihaan ja lähdimme tallustamaan kohti niityllä näkyvää ihmispaljoutta.

Meitä vastaan tiellä tuli kalpea seurue, joka kantoi mukanaan metallista hauta-arkkua.

Frozen Dead Guy Days 2016

Saavutimme ihmispaljouden ja kurkimme kansan olkien ylitse, ja näimme juuri kirjavan seurueen juoksevan ympäri temppurataa kantaen miestä hauta-arkussa.

Frozen Dead Guy Days 2016

Tiesimme kyllä, minkä keskelle olimme tulleet, mutta festareita oli silti vähän vaikea uskoa todeksi. Tarina kun alkaa siitä, että eräs vanha norjalainen, Bredo Morstøl nimeltään, kuoli Norjassa sydänvikaan. Hänen lapsenlapsena Trygve Bauge ei halunnut luovuttaa isoisäänsä Valhallaan vaan kuskasi hänet Kaliforniaan, jossa ruumis jäädytettiin paikallisessa kryoniikkalabrassa.

Frozen Dead Guy Days
Partiolaistytöt myymässä keksejä. [kuva: Kent Kanouse]
Frozen Dead Guy Days
Nederlandin asukkaita kutsutaan nimellä ”Nedestrians”. [kuva: Kent Kanouse]
Kun ruumis piti siirtää jonnekin Kaliforniasta, pojanpoika Trygve yhdessä äitinsä ja Bredon tyttären Audin kanssa toi isoisän Nederlandiin, jonne he aikoivat luoda oman kryoniikkalabransa. Valitettavasti Trygven viisumi meni umpeen ja hänet potkittiin ulos maasta, joten isoisän ruumis jäi kuivajäähän latoon rakenteilla olevan omakotitalon takapihalle. Kun lopulta Aud häädettiin kotoaan – kuulema Nederlandissa ei saa asua pysyvästi talossa ilman sähköä ja juoksevaa vettä – niin soppa oli valmis.

Tieto syväjäädytetystä isoisästä vuoti julkisuuteen ja nosti melkoisen mellakan. Toisaalta kaupunginhallitus laati pikapikaa säädöksen, ettei ruumiita saa säilyttää Nederlandissa yksityisillä tonteilla, toisaalta Aud nosti lehdissä huolen pappa Brauden ruumiin mahdollisesta sulamisesta, ellei jotain tehtäisi. Niinpä paikallinen radioasema yhdessä Tuff Shed -vajayrityksen kanssa rakensivat ladon, jossa ruumis pysyisi jäässä, ja Trygve norjasta käsin palkkasi apuvoimia tuomaan latoon kuivajäätä tasaisin väliajoin. Amerikkalaisessa lainsäädännössä tunnetaan termi grandfathering, joka tarkoittaa, että laki ei voi kieltää jo olemassaolevia tapahtumia. Niinpä pappa Bredon ruumis ”isoisäistettiin” ja se sai jäädä latoon Nederlandin lainsäädännöstä huolimatta.

Seitsemän vuotta myöhemmin, vuonna 2002, kaupunki oli päässyt yli shokista ja joku keksi tilanteen humoristisen puolen. Perustettiin festarit Nederlandin tunnetuimman asukkaan kunniaksi. Frozen Dead Guy Days oli syntynyt.

don't ask
Vaja, jossa norjalaista pappaa säilytetään. [kuva: Towle N]
P3150133
Laji, joka on suomalaisille tuttu: polar plunge. Näyttävimmästä hypystä sai palkinnon. [kuva: CL.Baker]
DSCF6567.JPG
Festareiden kunniaksi järjestetään hautajaisautoparaati, johon myös poliisi osallistui. [kuva: Matt Beldyk]
Frozen Dead Guy Days 2016

Päällisin puolin nämä festarit olivat kuin mitkä tahansa muut festarit: kolme kaljatelttaa, joissa soitti bändi, ja paljon hyväntuulisia ihmisiä. Normaalimmilla festareilla vaan harvemmin on jäätyneen lohen heittokilpailua taikka slushienjuontikisaa teemalla Freeze Your Brain. Harkitsin hetken, että olisin ottanut mukaan pakastimesta Thanksgivingistä ylijääneen kalkkunan, jotta olisin voinut osallistua sillä keilailukisaan (frozen turkey bowling). Ohjelman teemana taisi olla ”mitä vaan kuollutta tai jäätynyttä, mieluummin molempia”.

Frozen Dead Guy Days 2016
Festareilla järjestettiin jäänveistokilpailut, jossa jäätä veistettiin moottorisahalla.
Frozen Dead Guy Days 2016
Jonoa Moe’s BBQ -kojulla. Todella hyvää pulled pork sandwichia.

Kaljateltoissa myytiin poletteja ($5/kpl), joita vastaan sai lunastaa kaljatuoppeja jokaisen panimon omalta porukalta. Paikalle oli kutsuttu paikallisia pienpanimoita, joista suurinta osaa en edes tunnistanut, vaikka olenkin kohtalaisen hyvin perillä Coloradon pienpanimoskenestä. Kun broomfieldiläisen Big Choise Brewingin mies kaatoi tuoppiini Red IPAa, hän samalla kehaisi ruokapuolen tarjontaa. The chocolate dipped bacon pieces are delicious!

Frozen Dead Guy Days
Avery on panimoiden isommasta päästä, vaikka sekin on ”pienpanimo”. [kuva: Kent Kanouse]
Festarit pyörivät säässä kuin säässä, ja maaliskuussa sää Coloradossa on arvaamaton – mitä vaan paukkupakkasen ja lumimyrskyn sekä melkein-helteen väliltä. Kun spottasimme horisontista myrskypilviä, totesimme parhaaksi jatkaa matkaa kohti Black Hawkin kasinokaupunkia, jonne olimme jäämässä yöksi.

Nederlandissa coloradolaiset jäivät bilettämään ja valmistautumaan frozen T-shirt-kilpailuun.

Frozen Dead Guy Days aina maaliskuun alussa. Festareille Nederlandiin pääsee Boulderista bussikuljetuksella. Denveristä ajomatkaa kertyy noin tunti.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

8 kommenttia postaukseen “Kuolleen norjalaisen juhlat – USAn omituisimmat talvifestarit”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge