Lajittelun uudelleenopettelu

Lähellä asuinalueemme porttia on Recycling Center. Aamukahdeksalta sen edessä olevalla autoluiskalla on jopa ruuhkaa, kun asukkaat töihin lähtiessään hankkiutuvat eroon roskistaan.

Lähes kaikki roskat heitetään jätemyllyyn, josta ne välillä tyhjennetään pienemmäksi puserrettuna. Jos tyhjennyksestä on aikaa ja sää on lämmin (kuten se täällä aina on), roskakatos haisee tien toiselle puolelle saakka.

Nimensä mukaisesti katoksessa on myös kierrätystä, tosin niin harvoin näkee kenenkään tälle puolelle eksyvän, että epäilen, ettei jätteiden lajittelu ole kovinkaan suosittua. Kierrätettäviä jätelajeja on kaksi: paperi ja yhdistetty muovi ja alumiini. Pahvit ohjeistetaan jättämään erillisellä lapulla jätekatoksen nurkkaan, mutta epäilen syyksi kierrätyksen sijaan sitä, ettei varsinainen jätemylly tykkää isoista pahvilaatikoista.

Muovin ja alumiinin kierrätys tulee täällä tarpeeseen, sillä mekin ostamme lähes kaiken juotavamme enintään puolen litran muovipulloissa tai tölkeissä, eikä panttijärjestelmää ole. Koska tölkeissä tai pulloissa ei taida olla minkäänlaista haittaveroa, limsat ovat käytännössä yhtä halpoja osti ne sitten pikkutölkeissä tai isommissa pulloissa, ja pikkutölkit ovat tietenkin kätevämpiä ottaa mukaan ulos lähtiessä, eivätkä hiilihapot lähde niistä niinkuin isoista pulloista. Siitä sen sijaan en ole varma, pitäisikö säilyketölkit laittaa tähän laatikkoon vai ei – ovatko ne alumiinia? Tietääkö joku tarkasti?

Lasinkeräystä ei ole. Suurin osa asukkaista taitaa heittää lasipullot sekajätteeseen, mutta minä löysin lähikaupan kierrätyskeskuksesta lasinkeräyksen, jonne ne vien.

Garbage Disposal

Biojäte poistuu taloudesta viemäriverkon mukana lavuaarin jätemyllyn kautta. Tämä on se laite, johon välillä amerikkalaisissa sarjoissa joku tunkee kätensä, ja jälki ei ole kaunista… Ensin tämä tuntui jokseenkin pelottavalta, mutta nyt siihen on jo tottunut, ja olemme saaneet sen jumiinkin jo kerran, kun viemäriin livahti pari aprikoosinsiementä.

stuck in my garbage disposal

Jätemyllyssä käynyt haarukka

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

10 kommenttia postaukseen “Lajittelun uudelleenopettelu”

 1. Meistäkin jätemylly oli aluksi pelottava (vähän vieläkin). Paikallisille, kun ollaan siitä puhuttu, niin ollaan juuri vitsailtu, että ollaan taidettu nähdä liikaa elokuvia. Ilmeisesti nämä ei ole nähneet niitä jätemyllyelokuvia, koska eivät tunnu koskaan ymmärtävän sitä. Eli hyvä kuulla, ettei olla ainoita, joka muistaa nähneensä jätemyllykauhua ;).

 2. Ronja, muistan elävästi sen kohtauksen Heroesissa, missä se cheerleader tunki kätensä jätemyllyyn. Se tulee aina mieleen, kun laittaa jätemyllyn päälle…

  Maija, myydään, mutta vesi niissä on saman hintaista kuin pikkupulloissa, gallonan tölkit eivät mahdu kunnolla jääkaappiin ja niitä on aika vaikea ottaa mukaan ulos lähtiessä. Suuremmasta ympäristöystävällisyydestäkään en olisi yhtään varma, sillä ne on huomattavasti paksumpaa muovia kuin puolen litran pullot. Brita-kannu on sen sijaan ostoslistalla.

 3. Toi haarukka on aika hauskan nakoinen ! Meilla joskus ensimmainen vuokraemanta antoi koulutusta ’myllyn’ kaytosta. Ainoa mika jai mieleen oli, se etta maissintahkat ei sinne kuulu !
  Aika janna, kuinka tuo kierratys vaihtelee osavaltioittain. Tuntuu, etta NC on aika tarkka siita, etta ihmiset laittavat kierratykseen, mita kuuluu….tosin ihan viimeaikana tama nykyinen asuinpaikkakunta on siirtynyt ns. ’single stream’ systeemiin….jossa saa laittaa paperit, lasit ja muovit samaan laatikkoon. Se on jo niin helppoa, etta luulisi kenen vaan jaksavan sita tehda.
  Joskus tuntui hassulta, kuinka taalla yleensa on aika isot roskikset, kun Suomessa oli tottunut aika pieneen roskikseen keittion kaapissa. Nyt tuo iso roskis keittiossa ei nayta enaa yhtaan kummalta….kai taalla sitten tulee enemman roskaakin ?

 4. Oma päätelmäni siitä, että sekajätteen sekaan päätyy paljon kierrätettävääkin tavaraa, perustuu siihen, että siellä välillä näkyy lehtipinoja tai muovipulloja. Tuntuu, ettei ihmisiä kiinnosta tarpeeksi, eikä tuota toisaalta ole hirveästi painotettukaan missään.

  Meilläkin on iso roskis, mutta tungin sen urheasti keittiön kaappiin, jonne se juuri ja juuri mahtui. :)

 5. Meinasin suositella juuri tuota Britaa, mutta oletkin jo sen ostoslistalle laittanut. Meillä oli ensin vain kannu, sitten ostettiin kaveriksi isompi, mutta sopivasti jääkaappiin uppoava malli. Nyt suodatetaan tee- ja kahvivedetkin. Meillä on tämännäköinen http://www.brita.com/products/water-dispensers/ultramax/ mutta ei siinä mitään elektronista filtterinäyttöä ole.

 6. Jep, säilyketölkit voi laittaa sinne alumiinikierrätykseen (ainakin täällä). Meilläkin Brita, vaikka hanavettäkin voi kyllä juoda kunhan siihen tottuu, ja soft drinksit kaupassa monesti vettä halvempia isoissa pulloissa!

  1. Täällä hanavedessä on ilmeisesti suhteellisen paljon raskasmetalleja, joten sitä ei sen takia suositella juotavaksi isompia määriä. Sen lisäksi se ei tietenkään ole koskaan kylmää ulos hanasta tullessaan.

 7. Täällä myös yksi jätemyllypelkoinen :) Tosin meillä sitä ei asunnossa onneksi olekaan. Suomessa kävin kerran työni puolesta jätevedenpuhdistamolla, ja siellä niin painotettiin sitä, kuinka jäteveteen ei saisi päätyä mitään ylimääräistä kuten ruuantähteitä. Puhdistaminen kun syö ihan kamalasti energiaa. Hmmm. Olisi kiva nähdä, mikä systeemi täällä on niiden putkien toisessa päässä, niin ja on kai se energia täällä maassa halvempaa kuin Suomessa.

  Meillä menee samaan kierrätysastiaan muovit, pahvit, paperit ja metalli. Ihan kätevää, joskaan kaikkea muovia sinne ei saa laittaa, esim. ei muovipusseja. Ne pitäisi kiikuttaa kauppaan…

  Brita on ollut meidän vesitalouden pelastus myös. Todettiin, että teevesi pitää suodattaa myös, muuten tulee aikas pahanmakuista teetä (tyyliin uimahalli meets liptonin keltainen).

  Ja roskiksista vielä: olen mennyt jo laskuissa sekaisin, kuinka monesti naapurini etsi keittiöstämme sitä isoa roskista :)

  1. Tuota tehokkuutta mekin olemme miettineet. Jossain väitettiin, että siinä säästetään kuitenkin ihan hyvin kun ei tarvita biojäteautoja kiertämään lähiöitä, joten tuo saattaa olla energiatehokkaampi tapa kerätä biojätteet kuin perinteinen suomalainen menetelmä. Kuulema Ruotsissa on kanssa jätemyllyt käytössä jossain päin. Ympäristöystävällisyys kokonaisuutena kuulema taas riippuu enemmän siitä, mitä sille lietteelle tekee sen jälkeen, kun se on poimittu puhdistamosta.

   Auts, teillä on jo aika pahan makuista vettä sitten… Meillä sentään teet ja kahvit tulevat ihan hyvän makuisina suoraan vesijohtoverkosta, mutta toisaalta keitän teeni yleensä aika vahvaksi, mikä varmaan kanssa vaikuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge