Rapukakku, shaken, not stirred

Kävin katsomassa paikallisen kaverini kanssa uusimman Bond-spektaakkelin. Suosittelen: oli viihdyttävä ja antoisa etenkin, jos on katsonut alkuaikojen Bondeja. Ei mitään edellisen Bondin pohjanoteeraustasoa.

Elokuvan jälkeen kävelimme ulos, naureskelimme hetken jo yhdeksän maissa Twilightin keskiyön ensi-iltaa pikkuteatteriin jonottamaan tulleille teineille ja lähdimme kumpikin omiin suuntiimme. Kotona sain tekstarin:

…Next time lets do an activity like painting, indoor rock climbing, or shopping!

Maalausta, kiipeilyä tai shoppailua. Vain amerikkalainen voi lisätä kahden noinkin innovatiivisen idean perään kolmanneksi ostostelun. Ja minä kun olin ajatellut tylsänä eurooppalaisena ehdottaa, että jos mentäisiin kahville tai syömään. Eurooppalaisten ruokaan keskittyvän sosiaalisen kanssakäymisen kunniaksi alla Yhdysvaltain rannikon alkuruokaerikoisuuden rapukakkujen ohje, jotka olivat tekovaiheessa epäilyttäviä mutta lautasella herkullisia.

Crab cakes with mustard sauce

Taskurapukakut sinappikastikkeella
4 kakkua, tekoaika 2,5h

1 rkl voita
6 kevätsipulin valkoinen osa
1 dl kevytmajoneesia (tai saa laittaa normaaliakin, mutta näistä tulee jo ihan tarpeeksi tuhteja)
2 tl Dijon-sinappia
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl suolaa
0,5 tl kalamausteseosta (esim. Weberin Boston Bay)
0,5 tl cayennepippuria
400g taskurapua (ei väliä mikä laji, mutta hifistelijä käyttää sinitaskurapua) mahdollisimman isoissa paloissa (amerikkalainen laatuluokitus: jumbo lump) ja kuoret poistettuna (vaikka tulisi valmiina kuorettomana, tarkista kuorettomuus käsin)
1,5 dl vehnäjauhoja
ripaus mustapippuria
2 kananmunaa
1 rkl maitoa
2,5 dl panko-leiviteseosta (löytyy japanilaisten ruokatarvikkeiden osastoilta, mutta jos ei löydy, leivittää voi myös korppujauhoilla)
pähkinäöljyä uppopaistamiseen niin paljon, että kattilassa syväystä on 5cm

Kastike:
1 dl kevytmajoneesia
0,5 dl Dijon-sinappia
0,5 tl worcesterkastiketta
0,5 tl A.1 Steak Saucea (korvattavissa HP-kastikkeella)
puolikkaan sitruunan mehu

1. Pilko kevätsipuleiden valkoiset osat pieneksi hakkelukseksi. Lämmitä voi pannussa ja paista noin 4 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Älä anna niiden saada väriä. Jäähdytä.
2. Sekoita majoneesi, sinappi, sitruunamehu, 0,5 tl suolaa, kalamauste ja cayennepippuri. Kääntele joukkoon kevätsipulit ja rapu. Varo rikkomasta rapua pienemmiksi paloiksi. Laita jääkaappiin tunniksi.
3. Sekoita matalalla lautasella jauhot, mustapippuri ja loput suolasta. Sekoita toisella lautasella kananmunat ja maito. Kaada kolmannelle lautasella pankoa.
4. Muotoile rapuseoksesta neljä tiivistä kakkua. Kääntele kakut ensin jauhoissa, sitten kananmunissa ja lopulta pankossa… varovasti, sillä kakut eivät ole kovinkaan tukevia. Laita kakut vuokaan, kelmuta ja laita jääkaappiin toiseksi tunniksi.
5. Tee tässä vaiheessa kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Laita jääkaappiin odottamaan.
6. Lämmitä uppopaistoöljy (rauta)kattilassa 180-asteiseksi. Laske varovasti kakut öljyyn ja paista molemmin puolin, kunnes panko on kullanväristä ja kakut ovat sisältä lämpimiä, noin 5 minuuttia. Jos kaikki kakut eivät mahdu kattilaan kerralla, paista osissa. Anna kuivua hetki talouspaperin päällä ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

5 kommenttia postaukseen “Rapukakku, shaken, not stirred”

  1. Kertokaa sitten, löytyykö noita aineita miten kaupoista siellä päin. En ole ainakaan Suomessa nähnyt taskurapua myytävän valmiiksi kuorittuna, mutta en toisaalta ole katsonutkaan. :)

    1. Hyvin löytyy täältä, kuorittuna tai kuoren kanssa. Rapu- tai seafoodsalaatti on täällä tosi suosittua, eli melkein joka kaupasta löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge