Ja Georgian Absurden Turistikohde -palkinnon voittaja on…

Chattanoogan reissulla kaikki turistioppaat ja tapaamamme paikalliset toistelivat, että jos jonkun nähtävyyden käy katsomassa, niin se on Rock City. It’s a must! Kukaan ei kuitenkaan kertonut meille, mitä niin ihmeellistä tuossa nähtävyydessä on, tai miksi ylipäätään sinne pitäisi mennä. Siksi ensireaktiomme oli hieman, köh, hämmentynyt.

Rock City

Näkymä sisääntuloportin takana

Lipunmyynnissä meille lyötiin käteen kartta polusta, jota tuli seurata. Sisääntuloportin takana laskeuduimme kalliosolaan, joka oli koristeltu jouluvaloilla ja valaistuilla linnuilla, kärpässienillä ja mitä näitä nyt on. Koko kokonaisuuden kruunasi kallioista kaikuvat joululaulut.

Siis mikä tämä paikka on?

Rock City

Puutarhatonttuja. Kymmeniä puutarhatonttuja. Näiden keskellä aitauksessa vaelsi pari peuraa.

Rock City Gnome Valley

Kartan selostusta lukiessamme saimme tietää, että olimme jonkun rikkaan 1920-luvun kotirouvan harrastepuutarhassa. Rouva Frieda Carterin mies oli rakennuttanut Lookout Mountainin huipulle Georgian puolelle raja luksusomakotitaloasuinalueen, ja rouva Carter päätti perustaa naapurustoa kaunistamaan kivipuutarhan. Alueella oli sikin sokin suuria kivenjärkäleitä, jotka muodostivat solia, joiden keskellä rouva Carter käveli lankakerän kanssa muodostaen langalla tulevan puutarhapolun.

Rock City

Kivenlohkareita oli nimetty niiden muistuttamien asioiden mukaan. Tässä sienikivi.

Rock City Christmas Lights

Lisää jouluvaloja, ja taustalla soi jatkuvasti RAI RAI RAI joululaulujaaah!

Rouva Carter aloitti urakan teettämällä sikinsokin ympäriinsä risteilevän polun, johon kuului niin tunneleita kuin kivi- ja riippusiltojakin. Sen jälkeen Carter istutti puutarhaan erilaisia kivikossa viihtyviä kasveja ja lisäsi joukkoon koristeita, kuten puutarhatonttuja ja kärpässieniä. Ja lisää puutarhatonttuja, ja pari kärpässientä. Ja keinotekoisen lumiukon. Ja vielä pari puutarhatonttua.

Rock City

Kivisilta. Amerikkalaisten turvallisuushakuisuuden huomioiden yllättävää oli, että kaiteita ei oltu jälkikäteen korotettu.

Rock City

Riippusillasta oli oikeasti aika pitkä pudotus. Pari vuotta sitten tämä oli hajonnut niin, että joku oli ollut samanaikaisesti sillalla, mutta nyt se on korjattu ja it’s alright.

Rock City Snowman Rock

Lumiukkokivi.

Rouva Carterin mies herra Garnet Carter oli tällä välin keskittynyt kiinteistöbisneksiinsä sekä kehittänyt uutta golfin muotoa, sellaista missä on pieniä ratoja missä palloa voi puttailla. Herra Carter patentoi tämän ”minigolf”-urheilumuodon, avasi ison liudan ratoja ympäriinsä ja pari vuotta myöhemmin myi patentin (koska ei uskonut sen tulevaisuuteen?) ja sen sijaan alkoi kehittämään rouva Carterin puutarhaa tajutessaan, että se oli sen verran siisti paikka, että ihmiset saattaisivat haluta maksaa sen näkemisestä. Carterit myös panostivat markkinointiin pestaamalla joukon latomaalareita, jotka kiersivät USA:ta tarjoamassa teiden varsille rakennettujen latojen omistajille diiliä: maalaamme ilmaiseksi latomme, jos saamme maalata siihen mainoksen. Näitä latoja sitten maalattiin melkein tuhat kappaletta yhdeksääntoista eri osavaltioon.

See Beautiful Rock City Today

Lato Pohjois-Tennesseessä. [Kuva: Brent]

see rock city

Latojen saatua kuuluisuutta markkinointia jatkettiin jakamalla ladolta näyttäviä linnunpönttöjä lähiöiden asukkaille. [Kuva: Lisa B.]

Jonkin aikaa polkua kierrettyään päätyy näköalapaikalle, josta 1800-luvulta lähtien on väitetty näkevän hyvällä säällä seitsemään eri osavaltioon – siksi vuoren nimi on Lookout Mountain. Myöhemmin tutkijat ovat todenneet, että maapallon kaartumisesta johtuen vuorelta näkee oikeasti korkeintaan neljään osavaltioon, mutta ei anneta tämän häiritä.

Lookout Mountain

Ehkä hienoin nähtävyys Rock Cityssä on yli 40 metriä korkea vesiputous jylhissä maisemissa. Vesiputouksen kallionkielekettä kutsutaan nimellä Lover’s Leap, koska legendan mukaan kilpailevista heimoista oleva intiaanityttö ja intiaanipoika rakastuivat, ja heimojen saatua tietää tästä tyttö paiskattiin alas kielekkeeltä. Todellisuusperää lienee yhtä paljon kuin eräällä aika samankuuloisella Veronaan sijoittuvalla rakkaustarinalla.

Rock City Lover's Leap

Lover’s Leapia katsoakseen piti mennä Neon Tunnelin läpi, jossa valoa heijastettiin värillisten lasinpalasten lävitse kaikissa sateenkaaren väreissä.

Tässä kaikessa ei tietenkään ole tarpeeksi nähtävää, joten rouva Carter kaivautti kallioon luolaston, johon hän kehitteli satunäkymiä rakkaan harrastuksensa, eurooppalaisen folkloristiikan perusteella. Luolastossa soi lastenlauluja (useampia, päällekäin) ja reitin varrella olevista aukoista pystyi ihailemaan pimeässä loistavia satunäkymiä, joista osan tunnisti (Hannu ja Kerttu, Punahilkka yms peruskauraa) ja osaa ei. Koko komeuden kruunasi suuressa kammiossa oleva pienoiskaupunki, johon oli koottu kaikki sadut yhteen, ja jossa nuket tanssivat ja junat puksuttivat. Kuvittele Stockmannin jouluikkuna kertaa kymmenen ja lisää taustalle lastenlauluja ja vilkkuvia neonvaloja, niin suunnilleen siltä se näytti.

Rock City

Sisäänkäynti satuluolastoon. Tässä vaiheessa Iirolta alkoi kiinnostus loppua.

Rock City: Fairyland Caverns 18

Ja tältä se näytti sisältä. [Kuva: Arne Heggestad]

Että sellainen nähtävyys. Aika hyvin amerikkalaisessa Roadside Attraction -perinteessä. Jälkeenpäin mietti, että mitä ihmettä oikein tuli nähtyä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

10 kommenttia postaukseen “Ja Georgian Absurden Turistikohde -palkinnon voittaja on…”

 1. Mulle tuli tästä ihan mieleen Parikkalan patsaspuisto, oletko käynyt? Siitä jäi ihan samanlainen olo, että mitä ihmettä oikein tuli nähtyä. :-)

  Aika erikoinen paikka, mutta en tiedä, lähtisinkö tuonne ihan varta vasten.

  1. Olen kuullut siitä, mutta en ole käynyt. Ainoa Parikkala, missä olen ollut, on Minna Parikan putiikki. (Hohhohhoo…. vitsi mikä puujalka…)

   Ei tämä ainoana kohteena oikein mene, mutta onneksi tuolla Chattanoogassa oli muutakin nähtävää, niin meni ihan hyvin rentona viikonloppupistäytymisenä. Eikä ajomatkakaan meiltä ollut kuin vähän yli tunnin.

 2. Ihanko tosissaan ne suosittelivat tätä? Itse laittaisin Savannahin ykköseksi, mutta kieltämättä Rock City on paljon absurdimpi. Tämän markkinointi oli kyllä hoidettu nerokkaasti. Intiassahan oli samantyyppistä talonseinämainontaa.

  1. Joo eivät suositelleet silleen yleisesti, mutta suosittelivat, että paras paikka Chattanoogassa – ja Chattanoogaa toki yleisesti on suositeltu. Tykkäsin silti minäkin enemmän Savannahista. :)

   Tuli mieleen ne Intian olutmainokset minullakin!

 3. Kaikkea sitä täältä löytyy.
  Kuva tuosta Lover’s Leap:stä on kyllä aika hieno.

 4. Minusta on tavallaan todella kunnioitettavaa, että Carterit ovat saaneet tuosta paikasta sellaisen nähtävyyden, että tällaisetkin suomalaiset tulevat sitä katsomaan…

 5. Aivan huippu paikka! :D Iskee mun huumorintajuuni aivan täysin! ”Minigolf taitaa olla ideana vähän kuollut, mutta kitchiä tursuava kivitonttupuisto! Siinä on tulevaisuus!” :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge