Tammenterhoja ja kurpitsoita

Täällä laajat kurpitsavalikoimat eivät liity pelkästään Halloweeniin, vaan kurpitsoja joka koossa ja värissä tuntuu olevan kaupoissa vuoden ympäri. On spagettikurpitsaa, josta saa terveellisen lisukkeen ruoalle kuin ruoalle nopeasti mikrottamalla. On myskikurpitsaa, joka mielestäni on parhaimmillaan unkarilaisen pörköltin lisukkeena tökfözelekinä. On toki perinteisiä kesäkurpitsoja vihreänä ja keltaisena sekä sitä tunnettua Halloween-kurpitsaa… ja sitten on sellaisia vihreitä talvikurpitsoita, joita ostimme lauantaina kokeeksi yhden. Englanninkielinen nimi on acorn squash, tammenterhokurpitsa, mutta virallisesta suomennoksesta ei hajua, jos sellaista edes on.

Acorn Squash

Meillä tämä kurpitsa päätyi porsaalle tulleeseen kurpitsakastikkeeseen, jonka bongasin jostain vanhasta Glorian Ruoka&Viinistä. (Kyllä, minulla on niitä täällä mukana.) Hyvää oli, ja tämän kurpitsalajikkeen voinee korvata millä tahansa talvikurpitsalla.

Chilinen kurpitsakastike
0,5 kg talvikurpitsaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 pientä thai-chiliä
2 rkl voita
5 rosmariininoksaa
1,5 dl valkoviiniä
0,5 dl kasvisfondia
2 dl vettä
2 rkl sokeria
0,5 dl kermaviiliä
ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Halkaise kurpitsa, poista siemenet, kuori ja paloittele. Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja chili.
2. Sulata voi kattilassa, lisää sipulit ja kuullota. Lisää kurpitsa, rosmariini ja chili. Kypsennä viitisen minuuttia, kunnes seos alkaa saada väriä.
3. Lisää viini, fondi, vesi ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua kannen alla 15min kunnes kurpitsa on kypsää.
4. Poista rosmariininoksat ja soseuta kastike esim. sauvasekoittimella. Vatkaa kermaviili joukkoon ja mausta.

Pork with Squash sauce

Possua kurpitsakastikkeessa, lisukkeena uuniperunaa portobellotäytteellä

Täytetyt porsaankyljykset
2 hengelle

2 porsaankyljystä
1 tl voita
1 sipuli
1/2 purjon vihreät osat
2,5 dl kanalientä
viipale (kuivunutta) leipää
persiljaa, suolaa, pippuria

1. Hienonna sipuli ja purjo. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia ja purjoa, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää kanaliemi ja anna keittyä 15min, kunnes liemestä on haihtunut noin puolet.
2. Lisää pilkottu leipä, persiljaa, suolaa ja pippuria. Anna jäähtyä.
3. Leikkaa porsaankyljykset auki niin, että ne ovat vielä kiinni toisistaan yhdeltä sivulta. Täytä kyljykset ja paista 175 asteessa noin tunti.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

4 kommenttia postaukseen “Tammenterhoja ja kurpitsoita”

  1. Näyttää aika tavalliselta talvikurpitsalta, mutta sillä on varmaan jokin lajikenimi, jota en nopealla kaivamisella löytänyt. Voisit kysyä lajiketta (variety) joltain asiantuntevan oloiselta myyjältä. Tai ota siemeniä talteen, kuivata ja lähetä mulle. Olisi hauska kokeilla, itävätkö ne.

    1. Täältä löytyi: http://www.weekendgardener.net/vegetables/squash-winter.htm
      ”Acorn Squash (Cucurbita pepo var. pepo) – Also called pepper squash. Acorn-shaped, usually dark green to near black. Sweet, moist, orange flesh. High-yielding with usually five to eight fruits per plant. ’Table Queen’ is a well known favorite.”

      Selviääkö tästä jotain?

      Heitin nyt siemenet jo menemään, mutta voin ottaa seuraavalla kerralla talteen. :)

  2. Oijoi, rakastan kurpitsaa, joten jos asuisimme siella, meilla syotaisiin harva se paiva kurpitsaisia ruokia :)

    1. Minäkin tykkään kurpitsasta, mutta itse ei tule tehtyä niin usein, kun on vain kaksi ruokailijaa ja yhdestä kurpitsasta saa jo ähkyn… mutta tämä lajike onneksi oli suht pienikokoinen. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge