Cherokeiden mailla

Toissa viikonloppuna matkalla vuorille ajoimme Pohjois-Karolinan kautta ja piipahdimme meitä lähimmälle intiaanireservaatille kylään, jonka nimi on mielikuvituksellisesti Cherokee. Tunnin pysähdys ei jättänyt paljoa aikaa turisteilulle, vaan ykköstavoite oli saada murkinaa muriseviin masuihin, joten suuntasimme suoraan kylän päänähtävyydelle, Harrah’s Cherokee Casinolle.

casino

[Kuva: Bocata]

Koska intiaanireservaateilla täällä on rajoitettu itsehallinto, osavaltioilla ei ole mahdollisuutta rajoittaa uhkapelaamista reservaattien alueella. Tästä syystä moni intiaanireservaatti hankkii tulonsa pyörittämällä maillaan kasinoa tai neljää. Säännöt ovat osavaltiokohtaisia, ja esimerkiksi Nevadassa uhkapelaaminen on ollut laillista 1930-luvulta asti, jolloin Las Vegasia alettiin rakentamaan. Täällä päin uhkapelaaminen on sallittu Mississippissä – mutta vain merenrantakunnissa, ja vain, jos kunnan asukkaat niin päättävät. Georgiassa ja Pohjois-Karolinassa sen sijaan uhkapelaaminen on kokonaan kielletty osavaltion järjestämää lottoarvontaa lukuunottamatta.

Harrah's Cherokee Casino

Näkymä ravintolatasolta peliautomaattien keskelle. Kuvassa vasemmalla baari, jonka tiskiin oli upotettu kosketusnäyttöjä, joissa pystyi jatkamaan pelaamista. Takaoikealta alkavat pelipöydät.

Pohjois-Karolinan cherokee-intiaanit ovat pyörittäneet kasinoa maillaan vuodesta 1997, eli kasino on suhteellisen uusi. Cherokeet ja osavaltio ovat tehneet sopimuksen, että kasinolla ei olisi pelkkään tuuriin perustuvia pelejä, joten kaikissa peliautomaateissakin on jokin jekku, jolla taidon avulla omia voittomahdollisuuksia voi kasvattaa. Peliautomaattialueet olivat täynnä porukkaa ja vaikuttivat todella suosituilta… hetken pohdinnan jälkeen luulimme keksineemme, miksi: täällä ei ole peliautomaatteja ruokakaupoissa ja huoltoasemilla, joten nekin ovat niin harvinaista herkkua, että niitä varten ihmiset haluavat erikseen kasinolle. Ajattelimme kokeilla automaatteja itsekin, mutta niitä pelatakseen olisi pitänyt rekisteröityä kasinon pistebonusjärjestelmään, mitä emme jaksaneet tehdä.

Harrah's Cherokee, N.C.

Taito-osuutta automaateissa on jo se, että tajuaa, miten monimutkainen hökötys toimii. [Kuva: Mark Mathosian]

Pelipöytien ääressä ihmiset keskittyivät tuttuun blackjackiin ja rulettiin sekä minulle täysin outoon noppapeli crapsiin ja pariin eri pokerin muotoon. Alkupanokset olivat poikkeuksetta useita kymppejä, joten päädyimme suosiolla food courtin puolelle hakemaan sitä iltapalaa. Nappasimme kasinon hampurilaispaikasta pienimmät juustohampurilaiset, joiden lisänä jaoimme sipulirenkaat, ideana syödä roskaruokaa vain kevyt satsi.

Jälkeenpäin netistä selvisi, että hampurilaisissa oli 1100 kaloria kummassakin ja sipulirenkaissa yhteensä 880 kaloria. Siis pieni satsi roskaruokaa ilman mitään aterioita 1500 kaloria per henki. Kasinolla näköjään häviää vaikkei pelaisikaan.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

3 kommenttia postaukseen “Cherokeiden mailla”

  1. Melkoiset burgerit :D Miten muuten olet kokenut ruokailun siellä: onko vaikea löytää terveellistä syötävää jne.? Mua jotenkin ennen Sveitsiin-muuttoa kammoksutti, että miten jatkuva juustojen suklaan syönti lihottaa, mutta lopputulos olikin yllättäen päinvastainen.

    1. Vähän niin ja näin. Itse tehtynä ruokaa on toki helppo säädellä, ja tietyt asiat täällä toimii. Meidän lähikauppamme on tukkukauppa, josta saa esimerkiksi tosi hyvää valmiiksi pestyä salaattimiksiä valtavissa laatikoissa, halvalla, joten kotona tulee syötyä enemmän salaattia kuin Suomessa. Toisaalta jos menee ulos syömään, ei voi ikinä olla varma lopputuloksesta… Joissain paikoissa on pari annosta merkattu ”tässä vain alle 750 kaloria”, ja sitten miettii, että kaikissa lopuissa on yli, todennäköisesti reilusti yli. Ollaan yritetty opetella, ettei ravintolassa kuulukaan syödä koko annosta vaan korkeintaan puolet, ja loput on tarkoitus ottaa doggy bagiin, mutta ei ole ihan aina onnistunut tämä.

      Mun painoon on lopulta eniten vaikuttanut se, etten enää käy työpaikkaruokalassa lounaalla joka arkipäivä, ja kotona olen tehnyt terveellisiä salaattipainotteisia järkevän kokoisia lounaita. Jos olisin täällä töissä ja kävisin syömässä pari kertaa viikossa työkavereiden kanssa ulkona, tilanne olisi kyllä aivan eri… jotain väliltä kamala ja katastrofaalinen. Kyllä täällä toki on mahdollista syödä terveellisesti, mutta isojen annoskokojen ja epäterveellisten mutta houkuttelevien ruokien edessä se vaatii luonteenlujuutta.

  2. Varsinkin ravintoloissa terveellinen syöminen on minusta hirveän hankalaa, kun järkeviä vaihtoehtoja ei aina ole, ja on vaikea tietää, mitä annoksessa todella on. Täällä ylipäätään syödään paljon kotona tai ystävien kotona, ja se tietysti vaikuttaa paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge