50 vuotta eräästä puheesta

I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.

Tasan 50 vuotta sitten Yhdysvaltojen pääkaupungissa kuhisi, kun orjat vapauttaneen lain 100-vuotispäivän kunniaksi järjestettiin March on Washington -mielenosoitus keskellä pahimpia rotuerottelumylläköitä. Parisataatuhatta osanottajaa, joista viidesosa oli valkoisia ja loput mustia, marssi National Mallia pitkin Lincolnin patsaan luokse kuulemaan puheita, joista kuuluisimmaksi jääneen, yhden viime vuosisadan kuuluisimmista puheista, piti Martin Luther King Jr. Jos et ole tätä puhetta koskaan kuullut, niin nyt voisi olla hyvä hetki käyttää vartti päivästäsi tähän:

Videosta saa CC-nappia painamalla päälle englanninkielisen tekstityksen.

The absence of freedom is the presence of death. Any nation or government that deprives an individual of freedom is in that moment committing an act of moral and spiritual murder. Any individual who is not concerned about his freedom commits an act of moral and spiritual suicide.

Koska Martin Luther King Jr. sattuu kaikkien muiden hyvien puoliensa lisäksi olemaan Atlantan oma poika, kävimme viime keväällä kävelyllä hänen synnyinkorttelissaan, joka on säästetty lähes sadan vuoden takaisessa asussaan. Synnyinkorttelin vieressä on pieni museo, jossa esitellään ihmisoikeusliikettä, jonka yksi päävetäjistä King oli, sekä segregaation aikaisia Jim Crow -lakeja, jotka jakoivat valkoisten ja mustien ”erillisiin mutta tasa-arvoisiin” (hahhah, niin varmaan) puoliin niin asuinalueet, koulut, julkiset laitokset, yleiset käymälät, ravintolat, hotellit, julkiset juomapisteet, puistot, bussit, armeijan yksiköt kuin vankiloiden vankisellitkin.

Martin Luther King Jr.'s Birth home

Kingin synnyinkoti, jossa emme päässeet käymään sisällä, koska kierroksia on rajoitettu määrä ja ne varataan loppuun yleensä ennen puolta päivää.

Yes, if you want to say that I was a drum major, say that I was a drum major for justice; say that I was a drum major for peace; I was a drum major for righteousness. And all of the other shallow things will not matter.

Shotgun houses

Kingin kotitaloa vastapäätä olevia shotgun-taloja, jotka ovat saaneet nimensä siitä, että niissä kaikki huoneet ovat peräjälkeen, joten jos ampuisi pyssyllä etuoven läpi, luoti menisi kaikkien huoneiden läpi ja ulos takaovesta.

Martin Luther King Jr. oli syntymänimeltään Michael King Jr, mutta hänen isänsä, pastori Michael King, sai 30-luvulla saksanmatkallaan idean uudelleennimetä sekä itsensä että poikansa Martti Lutterin mukaan. Martin Luther King vanhempi oli pastori, ja yhdessä vaimonsa ja lastensa kanssa he asuivat Atlantassa keskituloisten mustien getossa; siis getossa, koska kuten juutalaiset samoihin aikoihin, myös mustat saivat asua vain tietyillä mustille määrätyillä asuinalueilla. Vielä leikki-ikäisenä Martin Luther nuorempi leikki läheisten talojen valkoisten lasten kanssa, mutta myöhemmin rotuerottelu tiukentui, ja koulut käytiin erillään niin, että mustien kouluissa käytettiin valkoisten koulujen jämäkirjoja. Lukion jälkeen King lähti opiskelemaan teologiaa pohjoiseen ja palasi sieltä pastoriksi Alabaman Montgomeryyn, jossa päätyi Montgomeryn bussimielenosoitusten vetäjäksi, ja loppu onkin historiaa.

Ebenezer Baptist Church

Ebenezerin baptistikirkko, missä Martin Luther King vanhempi toimi saarnamiehenä

Vaikka Georgian osavaltio ei ollut yhtä pahaa Jim Crow -aluetta kuin Alabama tai surullisenkuuluisa Mississippi, myös siellä oli segregaatio voimissaan. Erikseen osavaltiolaissa oli säädetty mm. että yksi ravintola sai palvella vain yhtä rotua – edes väliseinillä eroteltuja tarjoilutiloja ei hyväksytty – ja että musta baseball-joukkue ei saanut pelata palloa kahden korttelin säteellä valkoisesta leikkipaikasta. Kuten monessa muussakin osavaltiossa, myös Floridassa mustien ja valkoisten väliset avioliitot (ja mustiksi laskettiin kaikki, joilla oli vähintään yksi musta isoisoisovanhempi) olivat lailla kielletty, ja avoliitosta pistettiin vuodeksi vankilaan. Mississipissä edes rotujen välisen avioliiton ehdottamisesta tai puolestapuhumisesta saattoi saada sakkoja tai jopa vankeutta. Tuleeko muuten kellekään muulle mieleen tästä jälkimmäisimmästä Venäjän nykymeininki?

Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.

Signs aginst Jim Crow laws

A nation that continues year after year to spend more money on military defense than on programs of social uplift is approaching spiritual death.

Tunnetumman ihmisoikeuspuolen lisäksi Martin Luther King Jr kannatti myös laajempaa yhteiskunnallista muutosta. Hän vastusti Vietnamin sotaa sekä kylmän sodan asevarustelua ja olisi mieluummin suunnannut rahat koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Kun museossa luki hänen pitkän tähtäimen tavoitteitaan, tuli tunne, että Martin olisi lopulta halunnut muuntaa Yhdysvallat hyvinvointivaltioksi, ja hän perustikin vuonna 1968 yhdistyksen nimeltä Poor People’s Campaign, mutta hänelle ei jäänyt aikaa yhdistyksen vetämiseen, sillä pari kuukautta myöhemmin huhtikuun alussa hänet ammuttiin memphisiläisen hotellin parvekkeelle. Ampujaksi leimattiin yksinäinen hullu, mutta kuten Kennedyn tapauksessa, salaliittoteoriat jylläävät, ja 90-luvun lopulla Kingin perhe voitti oikeudenkäynnin, jossa Memphisin poliisi ja pari valtionlaitosta todettiin syyllisiksi murhaan. Tämän jälkeen USA:n Oikeusministeriö teki oman tutkimuksensa ja kielsi kaiken.

The Grave of Martin Luther King Jr.

Kingin ja hänen vaimonsa Coretta Scott Kingin hauta Atlantassa hänen synnyintalonsa lähellä

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

6 kommenttia postaukseen “50 vuotta eräästä puheesta”

  1. Tämä historia aina nostattaa tunteita ja liikuttaa. Ja hämmästyttää aina näiden suurten ihmisten kohdalla, kuinka paljon yhden ihmisen ajatuksilla ja työllä voi saadakaan aikaan. Monesti mietin, mitä jos ampumista ei olisi tapahtunut, mitä kaikkea oltaisiin saavutettu jo silloin?

    1. Liikuttaa minuakin. Rupesin tuon puheen ”i have a dream”-kohdassa niiskuttamaan. Millainenkohan fiilis olisi ollut paikan päällä…

      Ja minäkin olen miettinyt näitä ”mitä jos”-juttuja, myös Kennedyn kohdalla. Olisiko hän saanut vedettyä hyviä uudistuksia läpi, vai olisiko häneen petytty, niinkuin nyt on petytty Obamaan alkuinnostuksen jälkeen?

      Kingillä muuten ruumiinavauksessa todettiin, että hänellä oli ”60-vuotiaan sydän”, vaikkei mies ollut edes neljääkymmentä. Ilmeisesti vuodet ihmisoikeusliikkeessä olivat vieneet veronsa, eli jos ei olisi tullut salamurhatuksi, olisikohan hän kuitenkin murtunut taakkansa alla ennenaikaisesti.

  2. Kiitos tästä katsauksesta! Täällä on kattavasti muisteltu vuosipäivää, unohtamatta reaalikatsausta nykypäivään ja tulevaankin. Tykkään. Itse MLK:n lisäksi tapetilla ovat olleet mm. Rep. John Lewis ja MLK:n lakimies-puheenkirjoittaja Clarence B Jones. Aamu aamun perään mielenkiintoisia haastatteluja NPR:lla töihin ajaessa – ja sama iltapäivällä, itse asiassa.

    Meinaan vieläkin liikuttua, kun ”Let Freedom Ring!” 50 vuotta myöhemmin kaikui kellojen soittona ympäri valtakuntaa.

    1. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Olisin mieluusti osallistunut moisiin muisteloihin, mutta vähän yllätyksekseni siitä ei ole tällä puolen valtamerta ollut oikein mitään juttua. Paikallisessa mediassa en ole bongannut yhtään mitään, ja Hesarissa oli pieni juttu, jossa kerrottiin, että vuosipäivää on juhlittu DC:ssä.

      1. Mahtaako ulkomailla pystyä kuuntelemaan… Mutta jos haluat kokeilla, etsi NPR:n Morning Edition, All Things Considered ja/tai Race Card Project, jos olisi jutut netissä. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge