Hyviä riisipuuroja!

Riisipuuro on täällä Coloradossa nyt keitetty, ja siitä tuli kuin tulikin hyvää, vaikka ajoittain meinasi usko loppua. Olen täällä tainnut joskus valittaa siitä, kuinka täällä jauhoja myydään käyttötarkoituksen, ei ominaisuuksien mukaan – esim ”leipäjauhoja”, ”kakkujauhoja”, ”patonkijauhoja”, ”browniejauhoja”. Nyt haksahdimme itse samaan ongelmaan: mitä tehdä, kun kaupasta ei löydykään puuroriisiä? Pitkän pohdinnan jälkeen saimme rajattua vaihtoehdot japanilaiseen sushiriisiin ja makeaan lyhytjyväiseen täysjyväriisiin, joista lopulta kattilaan päätyi jälkimmäistä. Lopputulos oli ihan hyvä, vaikka Iiron sanoin, ei tämä ehkä lapsiin uppoaisi. Täysjyväjoulupuuro aikuiseen makuun siis!

Joulukynttilät ja ruoka

Seuraavaksi jatkamme sienisalaatin ihmettelyä. Suolasienet näyttävät olevan täällä vähän tuntematon käsite, joten melkein ostimme balsamicomaustettuja metsäsieniä, mutta päädyimme kuitenkin portobello-herkkusieni-säilykesekoitukseen. Smetanaa korvaamaan löytyi kaupasta European-style sour cream, jossa rasvaprosentti on suunnilleen oikea, toivottavasti myös koostumus.

Rauhallista joulua kaikille! Tässä viimeiset kolme joulukalenterikuvaa:

"Matkat avartavat suuresti mieltä: silloin pääsee irti oman maansa ennakkoluulojen kehästä eikä pysty hankkimaan taakakseen vieraitten maitten ennakkoluuloja."

22. luukku: Kalliovuoret

"Vuoret kutsuvat ja minun täytyy mennä."

23. luukku: Grand Tetonin kansallispuisto

"Joulu pyöräyttää taikasauvaansa maailman yllä, ja katso, kaikki on pehmeämpää ja kauniimpaa."

24. luukku: Kölnin joulumarkkinat ja tuomiokirkko

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

16 kommenttia postaukseen “Hyviä riisipuuroja!”

 1. Mä unohdin suolan puurosta, tuli vähän mautonta :D
  Hyvää joulua teille!

  1. Suolaa vaan lopputuloksen päälle sen kanelin ja sokerin kanssa. ;) Mulle on opetettu, että sokeri on ”lunta” ja kaneli on ”hiekotus”, joten eikös se suolakin sovi siihen yhteyteen ihan hyvin…

 2. Hyvää joulua ! Jätin puuron suosiolla huomiseksi, joten se on vielä meillä edessä. Sen sijaan kinkku onnistui mainiosti ja lanttulaatikosta tuli ehkä paras versio tähän mennessä. Vuoden uutuus oli saaristolaisleipä, josta ”jury is still on”,,,,,,Oma lahjani lentää huomenna katsomaan äitiä ja isää !

  1. Ikean saaristolaisleipä onnistui täällä yllättävän hyvin! Varmaan ensimmäinen leivontajuttu, joka on mennyt täysin nappiin täällä ohuessa ilmassa ja epäluotettavan kaasu-uunin kanssa säätäessä. Kinkku ja bataattilaatikko täälläkin onnistuivat yllättäen hyvin, eli kun ottaa huomioon, että tämä oli ensimmäinen kerta ikinä kun olemme omaa kinkkua paistaneet, niin ei voi muuta kuin olla tyytyväinen. Kiva, että teillä on perhe kasassa jouluna!

 3. Sama riisiongelma oli meilläkin Intiassa. Lopulta ratkaisin pulman niin, että toin Suomesta mukanani pussillisen puuroriisiä. Tunsin itseni kyllä hieman typeräksi raahatessani riisiä Intiaan, riisin luvattuun maahan. :-D

  Rauhaisaa ja kaikin puolin mukavaa joulua sinne!

  1. Mullakin kävi tuo puuroriisin roudaaminen mielessä… Saako Intiasta edes kunnolla muuta kuin basmatia tai muuta pitkäjyväistä riisiä? Mutta tuollainen omituisten juttujen roudaaminen maasta toiseen on kyllä monessa asiassa tuttua. Me olemme mm. tuoneet tänne American-dippimaustetta, koska eihän täältä tietenkään sellaista saa. :D

 4. Hei, itselläni täällä Houstonissa oli juurikin nuo samat ongelmat kunnes luin USAn suomalaiset fb-sivulta jossa moni suositteli Arborio-riisiä. Sillä sain tehtyä ihan ”aitoa” riisipuuroa. Sienisalaattia varten löysin ohjeen netistä missä oli käytetty tuoreita herkkusienä. Siitäkin tuli ihan yllätävän hyvää :-). Kermaviili olikin sitten aika haastavaa. Itsekin käytin sour creamiä..Joulutortut oli ehkä vaikein. Löysin kaupasta valmista pakastelehtitaikinaa, mutta se oli ihan liian rasvaista. Luumuhillokaan ei osunut ihan nappiin.

  1. Minä luin tuon saman keskustelun pari tuntia liian myöhään! Kaupassa ohitsekiitävän hetken harkitsin kanssa tuota Arboriota, mutta ”mid-grain”-merkintä sai päätymään johonkin muuhun lopputulokseen. No, ensi vuonna voi sitten kokeilla tuota…

   Olen kerran tehnyt joulutorttuja – perinnekaipuun takia, en nimittäin ikinä ole ollut joulutorttujen suuri ystävä – ja luumuhillot valuivat pitkin peltejä! En ajatellut tehdä toiste. :D

 5. Islannista onneksi löytyi ihan samaa puuroriisiä kuin Suomestakin! Kotona poltin melkein pohjaan mutta kyllä se hunajan kanssa upposi :) Sun joulukalenteri oli ihana. Loistopyhiä vielä sinnekin päin ^^

  1. Hunajan! En ole ikinä kokeillut syödä joulupuuroa hunajan kanssa, mutta kuulostaa kyllä jännältä, ehkä pitää kokeilla sitäkin. :D

   Kiva kuulla, että joulukalenterista oli iloa jollekulle muullekin kuin itselleni. ;)

 6. Niinku Tuija sanoi, risottoriisi on about samaa kamaa kuin puuroriisi. Arborio-tai vastaavahko. Kuitenkin riisipuuron juju on kilowaisessa voita ja kermaa :)

  1. Mä en laittanut yhtään voita tai kermaa, pelkästään punaista D-vitaminoitua täysmaitoa, jossa ei ollut syötetty lehmille rBST:tä. Ja tästä näkee, kuinka usein ostan täällä edes maitoa, sillä kotona piti sitten googlailla, että mikä ihmeen rBST…

   1. Mitä se oli? Kuulostaa herkulliselta! Voi ku sais joulu-rBST:tä. Om nom nom!

 7. Tämä riisipuurohomma tuntuu olevan meille ulkosuomalaisille se lähes tärkein jouluruoka, jos on näitä blogikirjoituksia ja kavereiden FB-sivuja uskominen. Mulla meni eka satsi arborio-riisistä tehtyä puuroa ihan pilalle. Kolmen tunnin keittelyn jälkeen kattilassa oli velliä, koska riisinjyvät eivät vaan suostuneet pehmenemään kokonaan. Kaveri vinkkasi sitten ihan tavallisesta pyöreäjyväisestä portugalilaisriisistä, jota on jo 20 vuotta täällä Luxemburgissa käyttänyt. Niinpä minäkin sitten aattona vielä ehdin sitä kaupasta hakea, ja joulupäivänä oli meilläkin sitten kunnon puurot rusinasopan kanssa pöydässä.

  1. Eli jos joskus teen joulupuuroa Luxemburgissa, niin pitää käydä hakemassa riisit portugalilaiskaupoista. ;) Ja olen muuten aika yllättynyt, että siellä on kaupat olleet aattona auki. Jotenkin yleisen ”mikään ei ole ikinä auki”-luximenoon sopisi, että kaupat ovat kiinni aatosta Tapaniin.

   Kinkusta voi olla monta mieltä ja laatikoista ei kaikki tykkää, mutta riisipuuro taitaa upota kaikkiin, joten olet varmaan oikeassa, että se on se kaikkein yhdistävin tekijä ulkosuomalaisten joulumenussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge