Polar Vortex eli kuinka täällä jäädytään

Jos tänään katsoo uutisia Yhdysvalloissa, niin ykkösuutinen taitaa olla tämä:

Alleviivaus on omani, sillä ei täällä Coloradossa muuten mitään ongelmaa ole: rapsakka -15 asteen pakkanen pitää lumimassoja elossa ja jäädyttää auton Alabamasta ostetun tuulilasinpesunesteen, mutta aurinko paistaa ja kylmä ei muuten paljoa hätkähdytä. Se ainoa ongelma on, että minun piti lentää tänään Luxemburgiin.

preeriakoiratlumessa (800x533)
Pari postausta aiemmin näytin kuvia preeriakoirista. Tältä niiden asumukset näyttävät tänään.

Kun perjantaina oli vielä ollut +15 astetta, lauantaina heräsimme talveen. Ilmiön nimi on napapyörre, englanniksi polar vortex, ja sen ansiosta pohjoisesta valuu jatkuvasti kylmää ilmaa Yhdysvaltoihin. Etelä-Yhdysvallat on helisemässä, kun Atlantassa sataa lunta ja Alabamassa on kylmempää kuin Alaskassa, mutta eipä Minneapoliksessakaan hurrata, sillä pakkasta on -30C ja tuuli saa sen tuntumaan -50 asteelta. Lopputuloksena lentokone, jonka piti viedä minut Denveristä Minneapolikseen, oli jo myöhässä saapuessaan Denveriin, ja tämä sitten murskasi suunnitelmani ehtiä vaihtaa Minneapoliksessa Pariisin koneeseen.

Lohdullista on, että pakkanen on aiheuttanut tähän mennessä suhteellisen vähän kuolemia. Uutisissa kuitenkin kerrottiin, että isoissa kaupungeissa etsitään kodittomia turvaan suojiin kaduilta – heti sen jälkeen, kun oli ensin väitelty, kumoaako tämä nyt ilmastonmuutoksen vai ei.

Juttelin Deltan asiakaspalvelun kanssa varmaan kaksi tuntia, missä ajassa asiakaspalvelija toisensa jälkeen löysi minulle lennon ja sen jälkeen kadotti sen, kun joku muu ehti varata sen ensin, sillä lentoja on peruttu koko viikonlopun ajan ja paljon ihmisiä on jumissa maailmalla. Lopulta minulle kerrottiin, että minut oli siirretty lennolle, joka lähtisi Denveristä torstaina ja ehtisi Luxemburgiin perjantaiksi. Totesin, että tämä on liian myöhään, sillä töissä pitäisi olla jo keskiviikkona, ja totesin, että ehkäpä vaan menen Minneapolikseen ja yritän päästä johonkin Euroopan koneeseen standby-matkustajana. No you can’t anymore, I kicked you out of that plane, asiakaspalvelija totesi.

Anteeksi siis teit mitä? Eikä!

Tässä vaiheessa olimme Iiron kanssa jo ajaneet lentokentälle, missä siirryin juttelemaan checkinin naisen kanssa. Hän soitteli läpi pari muuta lentoyhtiötä, mutta kaikkialla myytiin eioota. Ongelmana ei ollut pelkästään pääsy Eurooppaan, vaan iso osa Yhdysvaltain sisäisistä koneista, joilla olisin halunnut päästä vilkkaammille lentokentille, oli täynnä. Eipä tässä auta muuta kuin laittaa mailia pomolle ja syyttää myöhästymisestä säätä.

pooltalvella3 (800x533)
-15 asteen pakkasessa on syytä pitää pipo päässä, vaikka vesi olisikin lämmintä

pooltalvella2 (800x533)

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

8 kommenttia postaukseen “Polar Vortex eli kuinka täällä jäädytään”

 1. Tsemppiä tähän odotustilanteeseen – meillä on -3C ja kaikissa kouluissa on jo ainakin kahden tunnin viive huomenaamulla. Tuntuu vähän liioittelulta, mutta täällä tämä on kylmintä mitä on ollut sitten 2009. Jos esimies olisi amerikkalainen, sää on aina hyvä ja kelvollinen syy !

  1. CNN:llä sanottiin eilenillalla, että siihen mennessä sään takia oli kuollut reilu toistakymmentä ihmistä, joista _kaikki_ liikenteessä. Jos teillä siellä päin kerran on yhtä hyvät ”talvi”renkaat kuin mitä meillä tuossa Georgiasta tuodussa autossa, niin ymmärrän tavallaan, ettei koulubusseja haluta siihen samaan aamuruuhkaan. Pärjäilemistä liikenteessä!

   1. NH:ssa asuessamme pyysin työautoon talvirenkaita niiden ’all season tires’ tilalle. Auto oli etuvetoinen ja tosi kurja liukkailla (toiset varmaan pysyivät kotona ne päivät). En saanut talvirenkaita mutta sain 10 sivuisen word dokumentin, jossa selvitettiin miten ajetaan liukkaalla. Voit arvata, että otti tähän suomalaiseen nuppiin ! :)

    1. Haha, päivän paras! :D Me mietimme hetken talvirenkaiden ostoa, mutta päätimme pärjätä toistaiseksi ilman, koska tämä auto ei välttämättä pysy alla toista talvea. Hieman on hirvittänyt viimeiset päivät meitäkin, kun auto lähtee hallitsemattomaan sivuluisuun kotitiellä… ehkäpä vika siis onkin meidän ajotaidoissamme? :D

 2. Tsemppiä! Minkäs teet, jos koneet ei lennä. Toivottavasti pystyt nauttimaan edes hieman extra-lomasta :)

  1. Soittelin tänä aamuna vielä uudestaan, olisiko paikkoja aiemmille lennoille vapautunut, mutta näyttää nyt siltä, että täällä kökitään vielä vähän aikaa. Ärsyttää vaan käyttää tähän lomapäiviä, kun se on sitten pois loppuvuodelta, mutta olen tämän aamun yrittänyt ajatella positiivisia ajatuksia. Kiitos tsempistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge