Treffit Amsterdamissa

Jenni Amsterdamissa sillalla

Kahden maanosan välisessä etäsuhteessa nähdään silloin, kun pystytään, ja välillä tapaamisten järjestelyssä saa käyttää paljonkin mielikuvitusta. Toissa viikonloppuna Iiro oli palaamassa työmatkalta Aasiasta ja onnistui siinä samassa saamaan viikonlopun mittaisen stopoverin Amsterdamiin, joten minä kävin perjantaina vuokraamassa auton ja hurutin töiden jälkeen pitkin Belgian ja Hollannin moottoriteitä – auto kun oli sekä nopeampi että halvempi kuin juna, koska Luxemburg-Bryssel-väli on tolkuttoman hidas ja Bryssel-Amsterdam tolkuttoman kallis. En oikeastaan pidä autolla ajamisesta, mutta Yhdysvalloissa pitkiin ajomatkoihin kaupunkien välillä on turtunut, ja niin tämäkin neljän tunnin matka kului autoradiota huudattaen ja tarpeeksi usein jaloittelutaukoja pitäen.

Kuja Amsterdamissa

Koska Amsterdamissa oli kerrankin käytössä auto, vietimme lauantaipäivän kaupunkia ympäröivää maaseutua tutkien. Illaksi kuitenkin palasimme kaupunkiin ja lähdimme kiertämään kaupunkia jalan. Ja voi pojat se hurmaa minut kauneudellaan joka kerta!

Kanaali

Amsterdam on täynnä ihanuutta. Kanaaleihin on parkkeerattu asuntoveneitä, koska joskus aikoinaan kaupungista loppui tila ja veneessä asuminen tuli halvemmaksi. Nyt suurin osa näistä asuntoveneistä on laillistettuja, niihin on vedetty sähköt ja vedet, ja niillä on omat söpöt pienet ”etupihansa” tielle päin. Pyöriä on kaikkialla, siis aivan kaikkialla, niitä vanhanajan kaupunkipyöriä, joissa monessa on eteen sidottu kori tavaroiden kuljetusta varten. Talot, jotka reunustavat kanaaleita, ovat koristeellisia ja kauniita, ja niissä jokaisessa on ulkonevassa kattoparrussa koukku, jonka avulla tavarat muuttaessa vinssataan asuntoihin. Amsterdamilaiset rappukäytävät ovat nimittäin todella ahtaita, kapeita ja jyrkkiä, minkä saimme kokea omassa vuokra-apartmentissamme.

Bloemenmarkt, Amsterdamin kelluva kukkatori kanaalilta katsottuna
Bloemenmarkt, Amsterdamin kelluva kukkatori kanaalilta katsottuna

Olimme nauttineet lounaan aika myöhään, joten pitkään vain kuljeskelimme kaupungissa, pysähtyen pariin otteeseen oluelle jollekin kutsuvalle terassille. Yhdeksän maissa illalla mietimme, että nyt voisi olla hyvä hetki etsiä ravintola, kun satuimme kävelemään kanaalikierrosvenelaiturin ohitse. ”Hei mennään tuollaiselle kierrokselle!” huikkasin Iirolle vitsillä, ja parin minuutin kuluttua löysimme itsemme jonottamasta viimeisten joukossa venelippuja juuri ennen paatin lähtöä. Vajaan tunnin kierros oli arvoisensa, sillä kaupunki vaan näyttää erilaiselta veneestä käsin – ja hauskaa oli myös seurata muita veneilijöitä, joista osalla oli jo pienet kansibileet käynnissä hämärtyvässä illassa.

Amsterdamin auringonlasku

Veneristeilyn jälkeen hetken poukkoiltuamme löysimme keskustasta ruokapaikan, jota voin aidosti suositella kaikille Amsterdamin kävijöille: Umami, osoitteessa Nieuwezijds Voorburgwal 161. Kuvia ei ole, koska tässä vaiheessa kännykästäni loppui akku, mutta homma toimi niin, että 25 eurolla per henki sai tilata kahden tunnin aikana keittiöstä käytännössä niin paljon pieniä maisteluannoksia kuin napa veti – kunhan aina söi edellisen loppuun. Sushi oli ihan ok, mutta varsinaisesti ravintola pääsi loistamaan fuusio-aasialaisruoassaan: lammasta vihreässä curryssa, Pekingin ankkaa, rapuja bangkokilaisittain, wasabimeribassia. Hintalaatusuhteeltaan ravintola oli erinomainen, ja ystävällinen palvelu ja hämyisä romanttinen tunnelma kruunasivat illan.

Pyöriä Amsterdamissa

Sunnuntaiaamuna heitin Iiron lentokentälle, toivotin hyvää matkaa Atlantin yli ja lähdin itse ajamaan parin mutkan kautta takaisin Luxemburgiin. Seuraavan kerran näemme taas reilun viikon päästä Suomessa, jolloin etäsuhde vaihtuu vihdoin takaisin lähisuhteeksi ainakin joksikin aikaa.

Jenni & Iiro Damissa
Loppuun selfie!

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, joka on kansainvälinen tempaus, jonka tarkoituksena on koota yhteen Instagramissa olevia matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Suomessa sitä vetävät Destination Unknown -blogin Satu, Kaukokaipuun Nella ja Running With Wild Horsesin Veera. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @globecalledhome.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

26 kommenttia postaukseen “Treffit Amsterdamissa”

 1. Oi Amsterdam. Milloinkohan sitä itse pääsisi fiilistelemään kanaaleja ja taloja,
  On muuten jotenkin hauska kun keski-euroopassa on niin lyhyet välimatkat kaikkialle. Täällä pohjoisen asukkina sitä on välillä melko vaikea tajuta, että neljässä tunnissa voi oikeasti ajella monen maan läpi pääkaupungeista toiseen. :D

  1. Ei sen tajuaminen ihan helposti mennyt meiltäkään. Katsellessamme potentiaalisia stopover-kohteita selvitimme junailua Amsterdamiin, ja olin jo melkein hylkäämässä kaupungin tuon junayhteyden hinnan ja nopeuden takia kun huomasin Google Mapsista, että ajomatka sen mukaan oli tosiaan vain 3,5 tuntia – ja Europcarilta sai auton vuokraan reilulla satasella koko viikonlopuksi. Sen jälkeen piirsin karttaan ympyrän siihen noin viiden tunnin ajomatkan kohdalle ja totesin Iirolle, että hommaa se stopover mihin vain tämän sisään niin minä kyllä tulen paikalle jollain kulkuvälineellä.

 2. Te ootte kyllä onnistuneet tekemään kaukosuhteesta toimivan näillä treffeillä ympäri maailmaa, kuulostaa niin hyvältä! Ja en kyllä keksisi parempia treffipaikkojakaan kuin viikonloppuna Amsterdamissa. ^^ Ja nuo kukkamarketit! Tarvitsen niin visiitin tuonne kesäaikaan… :)

  1. Hei jos kukat kiinnostavat, niin työkaverit ovat suositelleet minulle tulppaanifestivaaleja. Niitä järjestetään eri kylissä Amsterdamin lähellä tulppaanien kukinta-aikaan, ja ajankohta tietenkin riippuu vuodesta, mutta käsittääkseni juhlat ovat yleensä huhti-toukokuussa. Ensi vappuna siis Amsterdamiin? ;)

 3. Ihana kirjoitus! Aivan superia, että onnistuitte näkemään toisenne. (: Ja ihana kuulla, että saatte pian olla enemmän yhdessä.

  Olet oikeassa Damin suhteen: se todellakin hurmaa joka kerta!

  1. Kiitos kehuista! Reilun vuoden etäsuhteilun jälkeen mekin olemme ihan tyytyväisiä, että tulevaisuudessa päästään taas asumaan yhteen. :)

  1. Kiitos! Tämä on juurikin minusta tässä IGTravelThursday-kamppiksessa hyvä juttu, että tulee kerrottua tarinoita kuvien takaa vähän laajemmin kuin mitä IG:ssä on ”tilaa”.

  1. Oikeasti suosittelen! Ei siis ollut mikään maailman upein ja parhain aasialaisen ruoan kokemus, mutta varmaan paras Länsi-Euroopassa tuohon hintaan. Erinomainen hintalaatusuhde siis!

 4. Ihania kuvia! Varsinkin tuo auringonlasku laivalla. Tuli heti ikävä Amsterdamiin… Ja ensi kerralla pitää testata myös tuo mainitsemasi ravintola, kuulostaa oikein hyvältä.

  1. Minä en ole tainnut arvostaa Amsterdamia viime aikoina tarpeeksi, kun se on niin ”lähellä”, ”helppo” ja ”nähty”, mutta nyt muistui taas mieleen, miksi se on niin jees. Jos kaupunkilomalla haluaa rentoutua, niin Amsterdam on yksi parhaista paikoista siihen.

 5. Ihania kuvia ja hurmaavan kaunis Amsterdam! Onneksi olette saaneet järkättyä näitä treffejä aina sopivien tilaisuuksien tullessa, vaikka vaatiihan tuo vähän ekstrajärjestelyä ja sitä mielikuvitusta. :) Onneksi kohta olette useamman kuukauden yhdessä!

  1. Ekstrajärjestelyä kyllä vaatii, mutta aina on tuntunut, että se on ollut sen arvoista! On sitä huonompiakin treffikohteita kuin Amsterdam tai Lontoo. ;) Mutta ihan kiva kanssa joo, että tästä järjestämisestä saa kohtapuoliin vähän taukoa.

 6. Amsterdam on kyllä kiva kaupunki käydä aina silloin tällöin! Ihailen teidän jaksamista tuollaisessa etäsuhteessa. Siinä on tekemistä jos ollaan erossa usein ja vielä niin monen tunnin päässä. terveisin: kokemusta on ;)

  1. Hassua kyllä meitä helpotti, kun Iiro muutti itärannikolta vuoristoaikaan. Ehdin helpommin töistä kotiin ennen kuin Iirolla tulee lounastauko ja sopiva hetki Skypettää. ;) On kyllä ihmeellistä miettiä, että tätäkin on jaksettu melkein puolitoista vuotta. Ensiksi se tuntui ihan kauhealta ajatukselta, mutta niin vaan sitä ihminen kaikkeen tottuu.

 7. Ihania kuvia – erityisesti nuo fillarit. Jossain vaiheessa taytyy itsekin ottaa pitka vaihto Amsterdamin kautta ja kayda vihdoin itse kaupungissa !
  Vaikka fillari kuvaa kehunkin, ei noissa muissakaan ole mitaan valittamista !

  1. Ehdottomasti kannattaa! Nuo kanaaliristeilyt muuten lähtevät ihan rautatieaseman kulmalta. Jos aikaa on vain pari tuntia, niin tuo on varmaan paras tapa nähdä kaupunki lyhyessä ajassa.

 8. Treffit Amsterdamissa ei kuulosta lainkaan hullummalta ja tuo kaukosuhteen arki on täälläkin niin tuttua! Me mietitään juuri missä perhe kokoontuisi seuraavan kerran, kun minä painelen nyt täällä Irlannissa ja mies lähtee sitten heti Kanadaan. Jos hänen lennot hoituisivat Icelandairin kautta, Islanti voisi olla kanssa ihan kiva treffipaikka… :)

  1. Ei kuulosta yhtään hassummalta idealta tuo Islanti! Vaikka muuten kaukosuhteen arki välillä risoo, niin nämä ei-yhtään-arkiset treffipaikat ovat ehdottomasti plussaa. Toivottavasti siis Icelandair onnistuu. :)

 9. Ihana Amsterdam! Ja aika mahtava jälleennäkeminen teillä :) Minäkään en liiemmin auton ratissa viihdy ellei ole pakko, tai jos on joku tarpeeksi motivoiva syy moiseen, kuten sulla sattui olemaan ;)

  Rakastan noita kapeita piparkakkutaloja jotka ei ole ihan vatupassissa ja kanaaliristeily on Amsterdamissa todellakin käymisen arvoinen. Tulipa hyvä mieli tästä postauksesta ja kivoja muistoja Hollannista!

  1. Minusta nuo talot ovat ihanan näköisiä, mutta tuli taas mietittyä, että ihan välttämättä en haluaisi asua niissä. Tai ehkä voisin asua vuokralla, ovathan ne niin kovin söpöjä ja kivalla paikalla… mutta jos sellaisen omistaisi, niin olisiko siellä koko ajan mittaamassa vatupassilla, onko talo keikahtanut lisää? ;)

   Kiitos kehuista!

 10. Kaukosuhteessa treffit on väillä mitä yllättävimmissä paikoissa, itsekin käynyt treffeillä tänä vuonna Berliinissä ja Shanghaissa :D Tosin kaukosuhteista kirjotin omaan blogiin juuri tänään postauksen vähän negatiivisemmassa mielessä. Hienoa, että teillä homma pelaa!

  1. Pitääpä käydä lukemassa. Meillä on varmaan se auttanut paljon, ettei suhde alkanut kaukosuhteena, niin kuin se monella monesti alkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge