Snorklasta Floridan koralliriutoilla Key Westissä

Snorklausta Floridan koralliriutoilla

Pulahdus, plumpsahdus, molskahdus lämpimään Karibianmereen. Vesi ei tunnu tippaakaan viileältä ja korkea suolapitoisuus kelluttaa turkoosissa linnunmaidossa. Kurkkaus pinnan alle paljastaa kalaparven puikkelehtivan parin metrin päässä koralliriutan lomassa. Voisin viettää iäisyyden hengitellen putken kautta ja lilluen hitaasti riutan päällä. Tämä on paratiisi.

Fury Catamaran near Key West

Vain tuntia aiemmin olimme myöhässä. Parkkipaikan etsiminen Key Westin katamaraanisataman läheltä on helpommin sanottu kuin tehty, ja parempi olisi ollut tulla paikalle kävellen, mutta meillä ollut hetkeäkään hukattavana. Siispä auto parkkiin ökyhintaiseen Hyattin parkkitaloon ja juoksujalkaa Fury Water Adventuresin toimistoon ilmoittautumaan. Astuimme katamaraanille viimeisten joukossa ja löysimme istumapaikat peräpenkiltä.

Onboard Fury Catamaran

Merimatka koralliriutalle kesti kolmisen varttia, minä aikana levittelimme aurinkorasvaa ja joimme navan täyteen limua. Juomat kuuluivat reissun hintaan, mutta alkoholitarjoilun kerrottiin alkavan vasta snorklauksen jälkeen, mikä on pelkästään järkevää.  Reissun teemana oli Rum & Reggae, ja sitä reggaeta kuitenkin popitettiin alusta asti.

How to not put on a snorkel
Näinkö se snorkkeli puetaan?

Siinä merimatkan aikana avasin paketista uuden muistikortin, jonka olin juuri käynyt ostamassa miamilaisesta ostoskeskuksesta. Myyjä oli suositellut 64GB:n korttia, jotta videolle varmasti riittäisi tilaa, ja kun hintakin oli ollut sopiva, kaupathan siitä tuli. Nyt sain muistutuksen siitä, että näitä muistikortteja on hyvä testata ennen tositilannetta, sillä eihän minun halpis-GoProni tunnistanut näin isoa korttia. Vedenalaisia kuvia tai videota en siis tältä reissulta saanut otettua.

Gopro Hero
”Please use a 32GB or smaller SD Card.” Saatoin hieman sadatella.
Sand Key Light
Sand Keyllä, jonka vieressä snorklasimme, on ollut majakka jo vuodesta 1827.
Snorkeling in Key West
Elina hyppäsi ensin veteen ilman pelastusliivejä mutta kutsuttiiin ripeästi takaisin. Liivit pitää olla päällä, vaikka niihin ei puhaltaisi yhtään ilmaa.
Fury Catamaran's Staircase to the water
Jos ei halunnut hypätä mereen suoraan laivan kannelta, snorklaamaan pystyi myös laskeutua portaita pitkin.

Pinnan alla Karibianmeressä riittti elämää. Näimme  kaiken maailman sateenkaarenväristä vipeltäjää, jotka myöhemmin Wikipedian avulla paljastuivat perhokaloiksi, murisijoiksi ja meriahveniksi. Itse riutta ei häikäissyt väreillään tai muodoillaan, mutta sen elämä häikäisi. Elina, joka on snorklannut koralliriutoilla myös Thaimaassa ja Kolumbiassa, piti tätä ehdottomasti parhaana kokemuksenaan. Huolimatta vieläkin harmittavasta GoPro-kämmistä tässä kuvia, joista näkyy suunnilleen, mitä me tuolla reissulla spottasimme:

School of Blue Striped Grunt (Haemulon sciurus) fish
Murisijat liikkuivat parvissa. [Kuva: Heather Paul]
Banded Butterflyfish
Perhokaloja oli mustavalkoisia mutta myös keltavalkoisia ja muita värikkäämpiä sortteja. [Kuva: Ben]
keys045
Porkfish on suomeksi röhkijäkala. Röh röh! [Kuva: Matthew Hoelscher]
Kaikkein mieleenpainuvin otus oli minulla kuitenkin pienenpieni pyöreä meduusa, tai ainakin otus, jota luulin meduusaksi. Jälkikäteen arvioituna kyseessä taisi sittenkin olla kampamaneetti, tarkalleen ottaen Itämeressäkin esiintyvä amerikankampamaneettii. Minä vaan bongasin sen sen luonnollisessa elinpiirissä.

Coral Reef at Key West

Ihan kaikki koheltaminen ei jäänyt tälläkään reissulla maihin: Iiro hyppäsi veteen ja tiputti siinä molskahtaessa snorkkelinsa. Minä reippaana tyttönä reagoin nopeasti ja lähdin sukeltamaan sitä kiinni, ja siinä sitten potkaisin jalalla sen verran reippaasti että räpylä lähti irti. Piti tunnustaa tappio ja pyytää yhtä snorklausoppaista sukeltamaan kummatkin kapistukset pohjasta. Aika pian sen jälkeen totesinkin, että vajaa tunti vedessä alkaa olla tarpeeksi, ja kipusin kannelle loikoilemaan ja siemailemaan sitä luvattua rommidrinkkiä.

Onboard Fury Catamaran, Key West
Blogaaja poseeraa katamaraanin kannella. Onko hattu hyvin?

Paluumatka takaisin Key Westiin kesti vähän yli tunnin, sillä jäimme lillumaan rauhassa saaren edustalle ja ihailemaan auringonlaskua – me ja kymmenet muut veneet, jotka olivat liikkeellä samalla agendalla. Kun aurinko vihdoin plompsahti horisontin taa, kapteeni käänsi kokan kohti satamaa. Kuulema Key Westissä on jotkut auringonlaskukarnevaalitkin, mutta luulen, että meidän katamaraanikarnevaalimme hakkasivat ne mennen tullen.

Key West Sunset Cruise

Sunset at Florida Keys

Kaiken kaikkiaan reissu oli sen verran onnistunut, että intouduin vielä tekemään uuden aluevaltauksen: videon! Tässä siis lyhyt pätkä liikkuvaa kuvaa snorklausreissultamme, palautetta otetaan mieluusti vastaan kommenttiboksin puolelle.

Yhteistyössä Fury Water Adventures

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

37 kommenttia postaukseen “Snorklausta Floridan koralliriutoilla”

 1. Tämäkin tuli vähän niinkun tilauksesta, kiitti Jenni!

  Va-kuvaushan ei ihan itsessään mitenkäään äärettömän helppoa ole, eikä varsinkaan jälkisäätäminen. Miika otti tuosta kurssin Indonesiassa siitä oli postauskin äskettäin) ja täytyy sanoa että kuvat on miehellä parantunut sukelluksilta todella paljon sen jälkeen.

  Ja sitten noi kalojen nimet: ne on suomeksi käännettynä aina jotain ihan älytöntä. :D Joskus on parempi vaan käyttää niitä enkkunimiä ja toivoa että suomenkieliset unohtuvat joskus jonnekin. :)
  Miika ♥ Gia | matkakuume.net on viimeisimpänä kirjoittanut: Leleuvia on liian hyvä pysyäkseen salaisuutena!

  1. Mä muistan hyvin sen teidän postauksen vedenalaisesta kuvaamisesta! Olin ajatellut, että homma on helppoa, mutta toi sai mutkin miettimään, pitäisikö vaikkapa Gopron sijaan hankkia vedenalainen kotelo järkkärille. Kun nyt kuitenkin snorklailen harvoin ja sukellan en koskaan, niin ehkä pitäydyn näissä varusteissa, ja katsoo sitten mitä tulee kun seuraavan kerran pääsee meren äärelle.

   Mä tykkään kyllä suomenkielisestä lajinimistöstä, kuten täällä blogissa on tainnut enemminkin tulla esille. Ehkä jopa juuri siksi, että ne on välillä aika hassuja. :D

 2. Miks tarvii aina liivit? Vaikee sukeltaa niide kanssa. Onks toi joku vastuuvapausjuttu? Tää video on edelleen iha huippu!

  1. Olettaisin vastuuvapausjutuksi. Ei ne menoa haitanneet, koska niihin ei tarvinnut puhaltaa ilmaa. Siis sellaisia lentokoneessa olevien pelastusliivien tapaisia, että itse puhaltamalla piti täyttää, ja mulla tietty roikku ihan vaan kirkkaankeltaisena kangaspalana. :)

 3. Oi, mitä kuvia!! Auringonlaskuja rakastan ympäri maailmaa ja vielä noin veden äärellä. Hieno video myös ja kalat :)

  1. Key Westistä tuo auringonlaskun ihailu todellakin luonnistuu, koska lännessä on pelkkää merta. Ehkä siksi tuo auringonlaskukarnevaali onkin niin iso juttu tuolla! Toinen hyvä saari auringonlaskun ihailuun oli Waikiki. :)

 4. Mua on alkanut viime aikoina kiinnostaa Florida (kröhöm, Dexterin myötä…), eikä snorklausretki- ja auringonlaskufestarimahdollisuus ainakaan laimenna kiinnostusta! Ihanan letkeä rommin ja reggaen makuinen postaus :).

 5. Kuulostaa ja näyttää niin kivalta! Voi harmien harmi, että ei tullut mahdutettua snorklausreissua Key West -päivään. Olen kyllä sitä mieltä, että Key Westiin voisi lähteä toistekin, mutta saas nähdä, toteutuuko haave millä aikataululla tai koskaan.

  Kiva video! Me kuvattiin Rarotongalla snorklailua GoProlla. Oli vähän haasteellista, kun kamerassa ei ole näyttöä, joten piti vain osoitella vähän sinne päin. Ihan hyvin se silti onnistui! Mutta tavallisella videokameralla homma on kyllä helpompaa. :)
  Jenni / Unelmatrippi on viimeisimpänä kirjoittanut: Miten hyvin maailmanympärimatkalle pakkaaminen onnistui?

  1. Mä kanssa vähän mietin, että miten lie tähtäily onnistuu ilman tähtäintä, mutta GoProssa se kai ei ole niin justiinsa. Mä ostin GoPron nimenomaan vedenpitävyyden takia, mutta luulen, että nyt kun se on, niin saatan ruveta väsäämään tällä kaiken maailman laskettelu-, pyöräily- ja patikointivideoita. Oottakaas vaan!

  1. Harmi kuulla, että vesi on pelottava elementti. Tuolla se oli kyllä turvallisimmasta päästä, kun oli oppaat koko ajan lähietäisyydellä. :)

 6. Onpas ihana tunnelma, ja noi auringonlaskukuvat on niin makeita! Minä juri suunnittelen talven reissua Karibialle, ja tämä vielä vakuutti minut, että oikealle suunnalle olen lähdössä :).
  Heidi on viimeisimpänä kirjoittanut: Terapian tarpeessa?

  1. Todellakin! Me lähdetään ehkä Karibialle uudestaan talvella. Silloin siellä ei pitäisi olla niin tukalan kuuma kuin kesäkuussa, vaikka lämpö pitäisi silloinkin riittää.

 7. Ihanan hyväntuulinen video! :) Ja ihanan lämpimän näköistä vettä. Mä käytän goprota vedenalaiseen kuvaamiseen, ja vaikkei se nyt mitään maailman parasta laatua ole niin ihan riittävää omiin tarpeisiin. :D
  Marikaw on viimeisimpänä kirjoittanut: Sleepless in Seattle

  1. Joo, jos kuvaisin veden alla jatkuvasti, niin tilanne olisi eri, mutta tällä käytöllä GoPron halpisversio saa luvan riittää…

 8. Vedenalaiseen maailmaan en ole vielä koskaan päässyt (uskaltautunut) kokeilemaan. Lämpimissä, kirkkaissa, matalissa ja tyynissä merivesissä voisin kyllä joskus jopa kokeilla. Mua vaan kaikki haukee isommat vedenelävät pelottaa! :-D

  Voi harmi toi muistikorttijuttu! Mulla on joskus kans käynyt niin, että se uusi kortti olikin jotenkin rikki, ja osa ottamistani matkakuvista sen vuoksi korruptoitui. :-(

  1. Tuolla ei tainnut yksikään merenelävä olla sellaista isoa haukea isompi, ja oli lämmintä, kirkasta, tyyntä ja suht matalaakin, joten täydellinen yhdistelmä. :)

   Kaamean kuuloinen skenaario, että ottaisi kuvia ja sitten ne olisivat vaan hävinneet…

 9. Harmittelin teidän puolesta tuota kameran muistikorttihommaa, mutta loppukohelluksista sain oikein naurun ääneen aikaiseksi – tosi kivasti kirjoitettu juttu!

  Itsellä jäi Miamin reissulla viimeksi Key West kokematta, mutta eiköhän sinne tule tehtyä vielä lähivuosina ainakin se yön yli retki. Itse ehkä tykkäisin tuollaisesta snorklausretkestä hieman pienemmällä porukalla, mutta amerikassa kaikki on aina niin suurta :-D
  Kohteena maailma / Rami on viimeisimpänä kirjoittanut: Cape Town Top10

  1. Hehe, joo, on noita snorklausretkiä tarjolla varmaan pienemmälläkin porukalla, mutta ne sitten liikkuu jo eri hinnoissa. ;) Tämä oli musta todella bueno hinta-laatusuhteeltaan. Mutta suosittelen tutustumaan tarjontaan sitten, kun Key Westin keikka joskus tulee eteen! ;)

 10. Oi jee! Tosiaan, minä olen myös snorklaillut tuolla Thaimaan ja Malesian vesillä ja kyllä nämä teidän snorklaukset näyttävät päihittävän ne vedet, joihin minä olen päässyt. Ja vielä aika nätti auringonlasku kaupan päälle! Olen ollut vielä täällä aika kesäisissä tunnelmissa, mutta tätä lukiessa nousi sellaisia fiiliksiä, joita on yleensä talven reissuilla. Nyt tuli erittäin vahva tunne siitä, että ensi talvenakin on lähdettävä. Jonnekin. Kaipaan auringonlaskuja rannalla <3.

 11. Ai ihana mitkä maisemat! Mä rakastan turkoosia merta. En tiedä mitään parempaa, kuin hypätä trooppisessa ilmastossa sijaitsevassa paikassa tuonne veteen. Ei ole kylmä, eikä vedestä poiskaan tullessa ole. Vautsi miltä näyttää. Mulla oli GoPro mukana Thaimaassa mutta silloin ei ollut siihen sitä pitkää putkea (äh, mikä sen nimi on) jonka voi siihen kiinnittää – en uskaltanut ottaa siksi kameraa mukaan ettei tipu pohjaan. Nyt Bilbaossa taas suunnitelma ottaa se uudestaan käyttöön. :)

  1. Mä ostin sen putken kaupasta varmaan ihan ylihintaan juuri ennen snorklausta, joten siksikin harmitti, ettei kamera päässyt tosikäyttöön. No, saipahan paljon kuvia tuosta turkoosista pinnasta pinnan päältä käsin…

 12. Kivalta vaikutti tämä retki! Ja hauska video, siitäkin sai hyvän kuvan millaista retkellä oli (vaikka tietty jäi kiinnostamaan, miltä siinä veden alla näytti :) ) Miltä tuntui olla snorklaamassa samassa paikassa noin isolla porukalla? Omat snorklailut on vaan Filippinneiltä, hyvin omassa rauhassa koralleilla ja sitten ihan katastrofaalisen ruuhkaisella valashairetkellä…jälkimmäisestä jäi tosiaan traumat, mutta valashaiden snorklailu on tietty aika erilaista kun riutan ihmettely vaikka isommallakin lössillä.

  1. Ei se porukan suuruus haitannut, koska nähtävää oli niin laajalla alueella. Hajaannuttiin sitten aika isolle alueelle niin, että henkilökunta sai olla jatkuvasti huutelemassa kauimmaisia lähemmäs venettä, jotta pystyvät valvomaan kaikkia. Jos olisi ollut vain joku tietty kohde, niin olisi saattanut ahdistaa, koska osa porukasta oli aika tumpeloita vedessä.

 13. Heh, pelastuliivit jotka pitää olla päällä, mutta ei tarvii olla täynnä. Kuulostaa järkevältä : D

  Tuommonen retki voisi ollakin kiva. Voisi puhaltaa mereen aina silloin kun haluaa, ja taas kivuta kannelle lepäilemään. Viimeksi vastaavalla olin Egyptissä, mutta sinä lähdettiin ryhmänä snorklailemaan kauemmaksi veneestä riutoille, ja siitä en jotenkin ajatuksena tykännyt niin paljon.
  Anna / Tämä matka -blogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Keuhkon paksuneulanäyte, eli TT-ohjattu KNB-näyte

  1. Tämä on tätä amerikkalaista vastuuvapautta. ;)

   Tuossa tosiaan olisi voinut rampata ylös alas veneen ja veden väliä sen reilun tunnin, mitä snorklausaikaa oli, mutta koska vesi oli lämmintä, niin en lopulta kokenut tarpeelliseksi kivuta kannelle kuin vasta ihan lopussa. Mutta hyvä huomio, jos on liikkeellä esim lasten kanssa!

 14. Oon itsekin törmännyt ympäri maailmaa tuohon, että pelastusliivit tulee olla päällä, mutta jos ne on puhallettavaa mallia niin asiakas itse päättää laittaako niihin ilmaa vai ei. Ja tuo alkoholitarjoilun alottaminen vasta snorklauksen jälkeen on myös ollut hyvin yleistä. Harmittavaa tuo liian iso muistikortti! Mutta kiitos, että valaisit asiaa: en mä vaan tiennyt, että kortti voisi olla liian iso…
  Terhi / Muru Mou on viimeisimpänä kirjoittanut: 8 säästövinkkiä Kööpenhaminan lomalle

  1. No en mäkään todellakaan tajunnut, että tällainen riski voisi olla, mutta nytpä tajuan – ja onneksi se liian iso muistikortti sitten meni hyvin kännykkään, niin nyt ei heti lopu tila kännykkäkuvilta…

  1. Joo, tuolla taisi olla mukana pari ihmistä, jotka eivät uskaltautuneet veteen ollenkaan, vaan olivat osa jotain isompaa porukkaa. Ei yhtään huonompi vaihtoehto!

 15. Olen sukeltanut Brasiliassa ja snorklannut Dominikaanisessa tasavallassa, mutta vähän väärissä paikoissa, kun vedenalaiset maisemat eivät olleet niin fantastiset kuin olin pienessä päässäni kuvitellut. Laitesukellus on ehkä vähän liian välineurheilua mun makuuni, mutta snorklausta haluaisin ehdottomasti kokeilla uudestaan jossain näiden kuvien kaltaisessa paikassa! ;) Meiltä ei Domissa vaadittu liivejä, mutta toisaalta, oltiin hyvin pienellä porukalla liikkeellä. Ehkä tilanne on toinen, kun samalla reissulla on noin paljon snorklaajia.
  Saana · Live Now – Dream Later on viimeisimpänä kirjoittanut: Luonnonläheinen Hämeenlinna hurmasi silmänräpäyksessä

  1. Mä luulen, että tilanne on myös toinen ihan vaan sen takia koska Yhdysvaltojen hullu lakimieskulttuuri. :D Eihän noissa tyhjissä pelastusliiveissä oikeasti mitään järkeä ollut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge