Nordic Nomads – pohjoismaista yhteistyötä

Ulkomailla Suomi mielletään vahvasti osaksi pohjoismaista yhteisöä, ja tuntuu, että minulta kysytään noin kerran viikossa, ovatko suomi ja ruotsi sukulaiskieliä. Viimeksi tänään puolituttu esitteli minut eteenpäin ruotsalaisena, koska päähän oli jäänyt vain, että ”joku pohjoismaalainen”. Kun selviää, että olen Suomesta, niin enemmän matkustaneet aloittavat aina kertomalla, kuinka ovat käyneet Tanskassa. Pohjoismaa kuin Pohjoismaa, ajatellaan – ja ei, Suomi ei ole osa Skandinaviaa, eivätkä Skandit sijaitse Suomessa. En laskettele siksi, että olen Etelä-Suomesta, vaan siitä huolimatta.

Sami dress on Norwegian Constitution Day

Ajoittaisesta lievästä ärsytyksestä huolimatta tottahan se on, että meissä on aika paljon yhteistä. Vaihto-opiskelijoina me suomalaiset lyöttäydyimme yhteen norjalaisten kanssa (muita pohjoismaalaisia ei ollut) ja vain siinä seurassa kehtasimme keskustella rahasta: kreikkalaisten vaihtarien valittaessa, kuinka 2 euroa oluesta oli liian kallista, ei oikein viitsinyt sanoa mitään opintorahan suuruudesta. Töissä tanskalaiselle työkaverille voi avautua ranskalaisesta työkulttuurista tai kulttuurista ylipäätään, ja hän ymmärtää! Amerikkalainen uusi tuttavuus tuntuu heti asteen verran läheiseltä, kun paljastuu, että hän on töissä ruotsalaisessa yrityksessä, ja kun verkostoitumistilaisuudessa Denverissä törmää islantilaiseen, ollaan heti yhtä mieltä siitä, että voitaisiin tavata joskus uudestaankin ja jutella muustakin kuin töistä.

Norwegian National Day Parade

Maailman mittakaavassa me pohjoismaalaiset todellakin olemme yhtä porukkaa, joten ajoittainen yhteistyö on luonnollista – ja tällä aasinsillalla aion esitellä teille Nordic Nomads -matkabloggaajaverkoston! Verkoston perustivat norjalaiset matkabloggaajat, ja minulla oli kunnia tulla valituksi siihen ensimmäisten suomalaisten bloggaajien joukossa. Ideana on YYA-sopimuksen hengessä tehdä yhteistyötä, auttaa toisia ja ehkäpä jopa ystävystyä… Tiedä häntä, tähän mennessä olen ainakin saanut vertaistukea esimerkiksi usealla kielellä kirjoittamisessa sekä tavannut virtuaalisesti huippuja kansainvälisiä bloggaajia!

NordicNomads

Meitä suomalaisia matkabloggaajia on mukana verkostossa neljä, ja vähän naurattaa otanta, sillä kukaan meistä ei tällä hetkellä asu Suomessa.  Destination Unknown -blogin Satu bloggaa Norjasta käsin, Tarinoita maailmalta -blogin Annikan löytää useimmiten Kanadasta, ja matkakuume.netin Gia ja Miika kiertävät juuri maailmaa, tällä hetkellä Fidžillä.

Nordic Nomadsilla on oma blogifeedi, jota kannattaa seurata vaikka Facebookin kautta, jos pohjoismaalaiset matkablogit kiinnostavat. Postauksista osa on englanniksi, osa pohjoismaalaisilla kielillä, joten jos skandinaaviska sujuu, niin sitä pääsee näitä lukiessa treenaamaan. Postaukset eivät luonnollisesti rajoitu Pohjoismaihin; itse sain juuri tuota kautta tulevalle syyskuun roadtripillemme Arizonaan!

Shinimichi has explored Arizona, and went to the Lower Antelope Canyon – a remarkable place according to them!

Posted by Nordic Nomads on Sunday, August 16, 2015

Innolla odotan, mitä tulevaisuus tässä verkostossa tuo tullessaan!

Bergen - Bryggen

P.S. Kirjoituksen kuvat ovat vuodelta 2012 Norjan kansallispäivän juhlallisuuksista Bergenistä. Päivä oli sateinen, mutta se ei tuntunut menoa haittaavan. Pyssyjen kanssa marssivat pikkupojat ovat Bergenin erikoisuus, mutta kansallispukuihin pukeudutaan Norjassa juhlapäivänä kaikkialla. Tässä yksi tapa, joka Suomesta uupuu, mikä omasta mielestäni on suuri harmi.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

11 kommenttia postaukseen “Nordic Nomads – pohjoismaista yhteistyötä”

 1. Hejsan kanssanomadi ;) Niin totta nuo rahajutut mitä mainitsit! Huomasin saman Skotlannissa asuessa. Ja juu, munkaan pomo ei ikinä muista mistä maasta olen, jostain sieltä pohjoisesta kuitenkin.
  Tuo norjalaisten kansallispäivä on mieletön! Mm. Edinburghissa on yllättävän iso kulkue joka vuosi, siis tyyliin pääkatu suljetaan hetkeksi ja norjalaiset liitelee kansallispuvut päällä. Ja mitkä ihanat kansallispuvut niillä onkaan!!
  Ja tulihan tästä ulkosuomalaisena vielä mieleen, että IKEAan kun pääsee niin sehän on melkein kuin kotiin menis ;)
  Annika – Tarinoita Maailmalta on viimeisimpänä kirjoittanut: Pohjoismaalaisuus yhdistää matkabloggaajiakin

  1. Musta on jotenkin häiritsevää, että työkaverit ei muista, mistä olen kotoisin. Mun graafikkotyökaveri kysy multa puolen vuoden samassa työpaikassa olemisen jälkeen että ”millainen sää on Tukholmassa nyt?” Olin että öööh…. mistähän hitosta mä tietäisin?

   Jännää, että Edinburghissa on iso norjalaisten paraati. Ei tulisi heti mieleen, että siellä on paljon norjalaisia… Viikinkien peruja? :D (Katson just telkkarista Vikings-sarjaa ja olen ihan koukussa…)

 2. Usein luullaan venäläiseksi tai saksalaiseksi ja tosiaan koko Pohjois-Eurooppa sotketaan suloisesti sekaisin keskenään. Onkos se osa Venäjää? Ei. Ai, sittenkin Ruotsia? No, eipä sitäkään :) Muutama on jotenkin ajatellut Suomen olevan saari jossain Englannin liepeillä :)
  Mutta tosiaan samalla kun haluaa erottautua, tuntuvat toiset pohjoismaalaiset tutuilta. Hävettää tunnustaa, mutta Islannissa en ole käynyt ollenkaan ja Norjassakin vain ihan pohjoisessa Lapissa. Ehkä joskus vielä :)

  1. Joo, multa on kanssa kysytty, että onko Suomi ja Englanti kovinkin naapurimaita, kun kuulostan niin britiltä! (Siis en oikeasti kuulosta. Amerikkalaiset eivät vaan tajua, että aksentteja voi olla muitakin kuin englanninkielisten maiden aksentit.)

   Sentään yleensä Suomi osataan sijoittaa edes Eurooppaan. Kun kerron, että olen asunut aiemmin Luxemburgissa, niin multa on kysytty mm. ”Onko se jossain Etelä-Coloradossa?” :D

 3. Mielenkiintoista, että näitä pohjoismaisia verkostoja näyttää nyt syntyvän. Hiljattainhan aloitti myös Nordic Travel Bloggers…

  Ja olen minäkin pistänyt merkille, miten railakkaasti Suomi ja Skandinavia sotketaan keskenään. Mutta pienen kansan edustajana on vain yritettävä promota omaa maataan ja oikaistava väärinkäsitykset.

  Jostakin syystä muuten minä en juuri koskaan tunnu törmäävän skandeihin ulkomailla. Mitä nyt Mongoliassa tapasin elämäänsä karkuun lähteneen ruotsalaisen pyöräilijän…
  Panu / Panun matkat on viimeisimpänä kirjoittanut: Panu vaimon silmin

  1. Nordic Nomads ja Nordic Travel Bloggers aloittivat käsittääkseni samanaikaisesti toisistaan tietämättä. Mutta nyt kyllä tiedämme toisistamme, ja onpahan yksi jäsen mukana molemmissa. :)

   Ruotsalaisiin tuntuu törmäävän pohjoismaalaisista kaikkein harvimmin ulkomailla. Luxemburgissakin tämä oli nähtävissä kansainvälisten instituutioiden työntekijöiden määrässä – suomalaisia oli siellä enemmän, vaikka ruotsalaisia olisi kaiken järjen mukaan pitänyt olla enemmän – ja vitsailimme, että se johtuu siitä, että Ruotsissa on asiat vaan niin hyvin, ettei kukaan halua lähteä.

 4. Kiitos vinkistä, laitoin nomadit heti seurantaan! :) Ihania nuo Norjan kuvat. Pitäisi itsekin käydä päivittämässä Norja-kokemuksiaan, olen käynyt siellä vain kerran, ja silloinkin olin korkeintaan 10-vuotias. Kierreltiin perheen kanssa asuntoautolla Lappia, Ruotsia ja Norjan vuonomaisemia. Valokuvia ei taida olla tallella, mutta muistikuvat ovat jääneet vahvasti mieleen, vaikka vuosia onkin kertynyt! :)
  Saana · Live now – dream later on viimeisimpänä kirjoittanut: Miten haetaan, kauanko kestää ja maksaako se? Näin saat viisumin Australiaan helposti.

  1. Mäkin olen käynyt Norjassa vain kahdesti, mutta onhan se upea maa! Vähän harmittaa, ettei tullut matkattua sinne useammin, kun asui ihan vieressä (Suomessa).

 5. Hassua miten tuo onkin totta tuo fennoskandinen yhteenkuuluvuuden tunne maailmalla! Mie haluaisin mieltää itseni Skandinaaviksi, vaikka sanomasi mukaan Suomi ei siihen kuulukaan. Fennoskandia taas on spesifimpi termi, jota ei taida kovin moni keskieurooppalaisia kauempana syntynyt ymmärtää.
  Upea juttu tämä Nordic Nomads ja pohjoinen yhteisö!
  Maarit Johanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Kannattaako valita hotelliksi Scandic Skandinaviassa?

  1. Mä miellän itteni pohjoismaalaiseksi, Nordic, ja se sopii mulle hyvin. :) On myös selkeä, kun puhuu ulkomaalaisten kanssa, kun sanasta itsestään voi päätellä, että ollaan pohjoisesta, vaikka kovin moni sitä termiä ei oma-aloitteisesti tarjoakaan.

 6. Pohjoismaalaisuus tosissaan yhdistää varsinkin ulkomailla – tuntuu siltä että kaukana kotoa etsitään yhtäläisyyksiä, ja kotona taas eroavaisuuksia. :)

  Matkan päällä huomaa kaipaavansa jotakuta jonka kanssa peilata kokemuksia omaan kulttuuripohjaansa nähden, muunkin paitsi kumppaninsa kanssa ja näin kaksikielisenä on tietysti helppoa aina lyöttäytyä yksiin etenkin ruotsalaisten kanssa, joita kaikista eniten tuntuu tien päällä olevan.

  Hienoa että verkosto saatiin aikaiseksi ja pääsimme osaksi sitä!
  Miika ♥ Gia | matkakuume.net on viimeisimpänä kirjoittanut: Kaikki mitä Kiribatissa jännitän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge