MS Caribbean Princess - Kuva: Ashley

Unelmien häämatkasuunnitelmat muotoutumassa

Vaikka kuinka viittaisimme kintaalla vihkijöille, vuoden kihlaukselle, häämessuille, häähömpälle ja kaiken maailman bridal showereille ja harjoitteluhääjuhlille (voi kyllä, erehdyin ostamaan Bride-lehden ja järkytyin), niin yhtä hääperinnettä emme jättäisi väliin mistään hinnasta: häämatkaa.

Monesti meillä Iiron kanssa matkoilla on tarkoitus levätä, mutta sitten matkaohjelma alkaa jostain kumman syystä vaivihkaa täyttyä… no okei, syy on toki selvillä: kun minä avaan matkaoppaat ja -blogit niin yhtäkkiä kaiken maailman Kouvoloistakin löytyy helmiä, joita ei missään nimessä voi jättää väliin. Siksi nyt olemme keksineet täydellisen matkaformaatin, joka takaa sen, että matkalla jää myös aikaa lööbata. Takeena tälle on, ettei tällä matkalla yksinkertaisesti voi lähteä monen päivän viidakkotetsaukselle, kokonaisia päiviä on pakko vain lojua altaalla ja iltaisin on sula mahdottomuus lähteä tunnin ajomatkan päähän siihen tosi söpöön kaikkialla kehuttuun ravintolaan.

Puhun tietenkin risteilystä.

Cruising
[Kuva: Brook Ward]
Tähän mennessä olemme onnistuneet valitsemaan meren, ja se on Karibia. Miksi lähteä merta edemmäksi kalaan, kun yksi hienoimmista risteilykohteista on kirjaimellisesti meitä lähin meri? Sopiva pituus lienee jotain välillä 10-14 päivää sisältäen todennäköisesti ainakin pari meripäivää, jotka vietämme laivan uima-altaalla rentoutuen. Laiva olisi kiva olla uudehko iso risteilijä, ja illallisohjelmasta olisi parasta löytyä formal dinnereitä, jotta smokille ja iltapuvulle tulee käyttöä. Kaikki muu on ihan avoinna, ja näillä spekseillä valinnanvaraa löytyy liikaakin.

Aruba beach
Aruban rantaa [kuva: VideoVik]
Suurin ja minulle tärkein päätös on reitti. En tiedä Karibian saarista kovinkaan paljoa, hyvä kun nimet tunnistan, joten on iso homma lähteä perkaamaan saaria ja miettimään, minne päin suuntaisi. Karibia kun ei ole mikään piskuinen paikka.

Karibia voidaan jakaa Läntiseen, Itäiseen ja Eteläiseen Karibiaan. Näistä läntiset risteilyt poukkoilevat usein Meksikon ja Kuuban välimaastossa, pidempien risteilyiden ehtiessä etelämmäs Belizeen, Hondurasiin tai Jamaikalle. Lähtösatama olisi todennäköisimmin Teksasissa tai Louisianassa. Kuuba houkuttaisi, mutta näkisikö risteilyaluksen pysähdyksellä kuitenkaan sitä ”aitoa” Kuubaa, vai ovatko risteilyalussatamat läpeensä turistoituneita? Myös Meksikossa tuntuu, että parempi olisi varmaan lähteä lomalle lentäen ja keskittyä tarkemmin yhteen paikkaan – tämä siitä huolimatta, että Emmin kokemukset Meksikon risteilyn päiväpysähdyksistä kuulostivat hyvältä.

Lähde: CruiseExperts.com
Lähde: CruiseExperts.com

Kaikkein luontevimmalta tuntuisi risteily Etelä-Karibialla, koska nämä ovat vähintään 10 päivän risteilyitä, ja näin pitkälle risteilylle ei heti olisi uudestaan aikaa. Todennäköisesti alus pysähtyisi myös Itä-Karibian satamissa, joista olen lueskellut mm. Tuntematon turisti -blogista. Pari päivää vietettäisiin merellä, ja lopulta päästäisiin näkemään kauempia saaria, joiden nimiä tuskin tiedän. Ja tästä päästäänkin isoimpaan ongelmaan: kun valinnanvaraa saarten välillä on paljon, niin mitä niistä kannattaa yrittää bongata? Kaikki kokemukset eri saarista ja suositukset satamista ovat siis erittäin tervetulleita! Tähän mennessä ainoa paikka, joka tuntuu olevan pakko nähdä -listalla, on Sint Maartenin Maho Beach, josta Elinakin kirjoitti blogissaan: lentokoneet laskeutuvat aivan hiekkarannan yli.

Vaihtoehtoja selatessa huomasin myös yhden mielenkiintoisen risteilyn, joka olisi lähtenyt New Yorkista. Hei, häämatkalla risteily ja New York, eikö kuulosta hyvältä! Näin mietin ehkä nanosekunnin kunnes tajusin, että talvinen ajankohta tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että ensimmäinen ja viimeinen meripäivä pitkin Yhdysvaltojen Itärannikkoa olisivat kaikkea muuta kuin lämpimiä. Myös Sanna suositteli jättämään enemmän aikaa saarille ja aloittamaan risteilyn Floridasta.

Explorer of the Seas
Royal Caribbeanin Explorer of the Seas Roseau, Dominicanin rannassa [kuva: Cycling man]
Tuleviin matkasuunnitelmiin toivon löytäväni vinkkiä ensi maanantain #matkachatista, kun keskustelemme Twitterin puolella risteilyistä. Kätevintä reissun suunnittelun kannalta #matkachat-keskuteluissa on, että pystyy itse esittämään kysymyksiä suoraan niille, jotka kokemuksistaan kertovat. Jaahas, sanot että tuo laiva oli hyvä, mutta miksi? Entä miksi pidit juuri tuosta satamasta?

Karibia ei tietenkään ole ainoa kohde, josta chatissa keskutellaan, vaan paljon on tiedossa vinkkejä myös Itämeren risteilyihin liittyen, kiitos chatissa mukana olevan Tallink Siljan. Tule siis mukaan Twitteriin ensi maanantaina klo 20 Suomen aikaa jakamaan omat parhaat risteilyvinkkisi, lukemaan mitä muut ovat mieltä ja nappaamaan etukoodin seuraavalle Itämeren risteilyllesi!

matkachat

Otsikkokuva: Ashley

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

36 kommenttia postaukseen “Unelmien häämatkasuunnitelmat muotoutumassa”

 1. Olen aivan risteilyfani, vaikka edellisestä taitaa olla jo pari vuotta. Minusta on aivan mieletön formaatti herätä melkein joka aamu uudessa satamassa ja koko päivä aikaa tehdä vaikka mitä. Olen ollut useita kertoja, ja minusta ei varsinaisesti ole väliä, millä kipolla seilaa. Suurimmissa on enemmän aktiviteetteja kyllä, mutta relaamiseen riittää vähempikin. Itse valitsisin enemmän reitin kuin laivan mukaan. Monenlaisista satamista ja risteilyistä on juttua blogissani Amerikka-valikossa. Ihanaa risteilyä, minne ikinä päädyttekään!!
  Annika | Travellover on viimeisimpänä kirjoittanut: Tästä ei maisema parane! Leitisvatn, Färsaaret

  1. Mä normaalisti varmaan katsoisin pelkästään reittiä, mutta nyt kun kyseessä on häämatka, niin pitäähän sitä laivalla olla pientä luksusta. ;) Mä en ole aiemmin ollut pitkillä risteilyillä, mutta voin kuvitella, että tuo joka päivä uudesta satamasta herääminen on mahtavaa!

 2. Oi kyllä kunnon risteily häämatkana on taatusti poikaa! Ja kunnon asiantuntijoilta olet osannut neuvosi hakea :) Elinan kanssa olimme tutustumassa parin vuorokauden ajan Anthem of the Seas laivaan huhtikuussa ja se sai pienen risteilykärpäsen pureman aikaan. Mieletön laiva ja parasta ehkä juuri se, että se seilaa tällä hetkellä New Yorkista Bermudalle. Todennäköisesti siis laiva jonka löysit? Juttua löytyy tarkemminkin Elinan ja minun blogeista. Kernaasti itse lähtisin sinne tältä istumalta, mutta kokemusta ei olekaan muista. Ehkä maanantaina saan jotakin uutta infoa mitä on hyvä huomoida reissua ja kohteita suunnitellessa. Jos vaikka ensi vuonna ehisi kunnolla risteilemään!
  Milla – Pingviinimatkat on viimeisimpänä kirjoittanut: Elokuvakulisseista postikorttimaisemaan ja takaisin – Procida, Italia

  1. Muistin nuo teidän Anthem-postaukset ja joo, tuo oli yksi NYCin hollilta lähtevä laiva, jonka löysin, mutta oli niitä yllättävän monta muutakin. Bermudan risteilyt olivat vähän liian lyhyitä meidän aikatauluumme, mutta Anthem seilaa myös Etelä- ja Länsi-Karibialle noita kahden viikon reittejä, joten niitä pitää ehdottomasti miettiä. ;) Ainakin mitä teidän blogeistanne luin niin aivan todella upea laiva!

 3. En oo ikinä millään risteilyllä ollut (jossei ruotsinristeilyjä lasketa :D), mutta tuli mieleen tuosta Kuubasta, että Kuubassa kaikki risteilijät menevät ymmärtääkseni lähinnä Havannaan..? Ainakin talvella siellä asuessani, näin risteilijöitä vain Havannassa, joten aika aitoahan Kuubaa se on. Saari on tosi iso, mutta ainakin pienen käsityksen ehtii maan pääkaupungista saada, jos siellä päivän tai kaksi viettää.

  1. Haa, hyvä tietää! En tarkistanut tarkemmin, missä nuo risteilijät pysähtyvät, mutta kuulostaa hyvältä, jos pysähdyspaikkana on nimenomaan Havanna. Selvittely siis jatkukoon…

 4. Hieno suunnitelma :)! Vaikkei vielä olekaan ajankohtaista niin olen itsekin yrittänyt mietiskellä sitten joskus tehtävää häämatkaa ja yksi parhaista vaihtoehdoista on juuri Karibian risteily :). Haluaisin kylläkin yhdistää sen myös ehkä kaupunkilomaan New Yorkissa, jos häämatka tehtäisiin vaikkapa syksyllä, koska ilmatkin olisivat aika hyvät.

  Toivottavasti saatte toteutettua juuri sen unelmien häämatkan :)!
  Jerry / Pako Arjesta on viimeisimpänä kirjoittanut: Oon helsinkiläinen

  1. Mä luulen että itse en haluaisi lähteä Karibian risteilylle silloin, kun New Yorkissa on vielä lämmintä. Miamissa kesäkuussa oli nimittäin niin turkaisen tukalan kuumaa ja kosteaa, että oksat pois… Mieluummin siis Karibialle silloin, kun siellä on vähän viileämpää!

 5. Niin tosiaan tuolla Meksikossahan me päästiin vain kunnon turistirysiin, mutta siitä sitten pystyi taksilla tai bussilla toki lähtemään aidommille seuduille. Vaikka ihan mahottomastihan ei toki tuollaisen maapäivän aikana kerkeä nähdäkään. Mun vinkit onkin: mahd. uusi/iso laiva ainakin jos risteilyyn kuuluu meriäpäiviä, eikä pelkkä altaalla makaaminen koko päivää kiinnosta, parvekkeellinen hytti ja sitten tietty mahdollisimman monta maapäivää sisältävä risteilyohjelma:-) Jään odottelemaan sun kuvia ja kertomuksia. Haluan uudelleen risteilemään!
  Emmi H on viimeisimpänä kirjoittanut: Throwback Thursday: Koli 2012

  1. Parvekkeelllinen hytti taitaa olla aika must. Itämerellä en ole välttämättä valinnut edes ikkunallista hyttiä, kun usein olen matkannut talvisin, mutta Karibia on vähän eri juttu… :D

 6. Voi New York ja risteily olisi todellakin loistoyhdistelmä! Mutta joo, ehkä se on kiva aloittaa lämpimästä. Tuo onkin hyvä pointti, että kun on laivalla niin ei voi ämpätä kauhean täyteen ohjelmaa -mulla on nimittäin ihan sama vika. Ja forma dinner kuulostaa oikein passelilta :)
  Annika – Tarinoita Maailmalta on viimeisimpänä kirjoittanut: Kuukauden päästä Antarktikalle

  1. Pitäisi oikeasti oppia ottamaan rennommin muutenkin matkustaessa. Pää kolmantena jalkana paikasta toiseen juokseminen ei lopulta johda muuhun kuin siihen, että ne nähdyt paikat näkee vain hutaisten ja hirveällä kiireellä.

 7. Hei, risteily kuulostaa kivalta häämatkailuun. Valitkaa ehdottomasti parvekkeellinen hytti Karibialla. Olemme olleet monenlaisilla risteilyillä, mutta mielestäni paras oli tammikuussa 2014 Miamista lähtenyt Celebrity Cruise Linen Itä-Karibia 7 vrk. San Juan Puerto Rico, Charlotte Amalie, Virgin Islands, Phillipsburg, St.Marten&Marigot Saint Martin. Ja Saint Martenilla se kuuluisa biitsi.
  Laiva tuntui meistä alkuun ihan oudolta Royal Caribbeanin laivoihin tottuneena, mutta osoittautui tosi kivaksi. Hyvää ohjelmaa, hyvää ruokaa myös isossa salissa. Juhlapuvut käytössä jne. Retkivalikoimaa paljon, tosin me emme juurikaan niille enää viitsitä osallistua. Otetaan rannasta taksi ja kuljetaan minne halutaan. Juomapaketteja ei kannata ottaa. Juotavaa saa ihan oman tarpeen mukaan ostettua. Meidän hovihankkijamme on Toni Pokkinen We Love Cruises-yhtiöstä. Toni on entinen finnairilainen ja järjestellyt risteilyjä meille jo usean vuoden ajan. Me olemme yrittäneet vähentää meripäivien osuutta jotta pääsisi usempiin retkikohteisiin.
  Valinnan varaa todella on paljon.

  1. Celebrity Cruisesista olen kuullut niin paljon hyvää, että saatetaan päätyä siihen. Erityisesti kun joku sanoi eilisessä chatissa, että ruoka on erinomaista, niin se taisi olla se myyvin argumentti itselle. ;)

 8. Kävin n. kahdeksan vuotta sitten Karibian risteilyllä vähän niin kuin työmatkalla au-pairina. Lähdettiin Floridasta, Orlandosta, ja käytiin Haitilla, Jamaicalla, Mexicossa (Tulum) ja Grand Cayman -saarella. Me käytiin joka kohteessa ”pakettireissulla”, eikä aikaa jäänyt juuri omiin seikkailuihin. Homma toimi hyvin lasten kanssa ja oli varmasti yksi rennoimista lomista ikinä, vaikka olinkin ”töissä”. Mutta kyllä minua jäi vähän harmittamaan, kuinka vähän kohteista oikeasti näki. Erityisesti Haitia odotin innoissani, mutta näinkin sieltä lähinnä yhden biitsin, joka olisi voinut olla melkeinpä missä turistikohteessa tahansa. Suosikkini oli Grand Cayman, jossa käytiin snorklausretkellä ja Jamaicalle tahdon ehdottomasti uudelleen omatoimireissulle. Käytiin siellä rommitilalla ja vesiputouksilla. Upeita maisemia ja rento loma ja hauskaa tekemistäkin saatte varmasti suunniteltua kahden aikuisen vinkkelistä. Eli mahtava häämatka varmasti tiedossa!
  Veera A on viimeisimpänä kirjoittanut: Reissua pukkaa

  1. Toi onkin varmaan risteilyn huonoimpia puolia, että ne maapäivät on lopulta tosi lyhyitä aidosti paikkojen näkemiseen… Ehkä pitää ottaa tää asia silleen, että nyt käydään katsomassa, miltä paikat näyttävät, ja joskus myöhemmin voidaan sitten palata johonkin yksittäiseen paikkaan jos siltä tuntuu.

 9. Hei,

  ihanalta kuulostaa, tuo on myös yksi minun matkaunelmista! En halua olla ilonpilaaja, mutta otattehan myös mahdollisuuksien mukaan ympäristöaspektit huomioon. Risteilylaivoilla on yleensä todella suuret päästöt. Lisätietoja mm. Pallontallaajien kestävä matkailu-osiossa: http://www.pallontallaajat.net/tietopaketit/reilu-matkailu-ja-matkailun-ymparistovaikutukset/paastolaskuri/ sekä InterBaltic fb-sivuilla: https://www.facebook.com/InterBaltic

  1. Kiitos linkeistä! Valitettavasti ne kattavat vain Itämeren, joten Karibiaa varten täytyy etsiä tiedot muualta.

 10. Mäkin oon pitkään miettinyt Karibian risteilyn tekemistä ja häämatkakohdekin on parhaillaan mietinnän alla, mutta ongelmana on ajankohdan valinta. Ollaan menossa naimisiin syyskuussa eikä silloin taida olla oikein hyvä aika risteillä siellä päin maailmaa(?) Oletko jo ehtinyt kartoittaa, että mitkä vuodenajat (kuukaudet) on parhaita Karibian risteilylle?

  1. Sen verran kartotin, että syys-lokakuu on kaikista sateisinta ja hurrikaanisinta aikaa, jota ehdottomasti kannattaa välttää. Marraskuussa ollaan vielä sadekauden lopussa, ja tammi-toukokuu olisi parasta aikaa vähän riippuen halutusta lämpötilasta. Meillä ei onneksi häiden ajankohta ole rajoittava tekijä, kun jo alkuun todettiin ettei varmasti lähdetä suoraan häistä minnekään. :)

 11. Odotan mielenkiinnolla illan matkachatin antia. Pisin tekemäni risteily tähän mennessä on jouluristeily Turusta Riikaan. Riikassa aikaa oli muistaakseni kuutisen tuntia, mikä oli tosi lyhyt aika laivalla vietettyyn aikaan nähden, mutta olipahan ainakin erilainen joulu. Kivat häämatkasuunnitelmat teillä, toivottavasti saatte paljon hyviä vinkkejä illan chatista! ;)
  Saana · Live now – dream later on viimeisimpänä kirjoittanut: Vilna on kuin valtava taideteos, jonka jokainen osa on korvaamaton

  1. Harmi, ettei tuollaisia erikoisempia risteilyitä tehdä enempää, koska ne varmaan kiinnostaisivat monia, jotka ovat jo Tukholman ja Tallinnan kokeneet moneen otteeseen.

 12. Itse vietin häämatkan risteilyllä, mutta sitäkin enemmän tuli risteilylaivoista kokemusta useamman vuoden niiden kanssa työskennelleenä. Risteilyn valinta on kombinaatio reittiä, pituutta, laivaa sekä laivayhtiötä ja vaikka painotukset onkin aika henkilökohtaisia, on kaikilla aika paljon vaikutusta kokonaisuuteen.

  Reitin suhteen meidän häämatka onnistui kenties jopa paremmin kun odotimme, sillä eteläisen Karibian risteilyn lähtösatama San Juan vaikutti selvästi nuorentavasti asiakaskuntaan, joka ei risteilyn iltaelämään ollut lainkaan hassumpi juttu. New Yorkin reissuissa on aina pari-kolme päivää aika monotonista seilausta valtamerellä, joihin itse ainakin pitkästyn, vaikka tosin häämatkalla niidenkin aikana voi keksiä tekemistä. ;) Itse todennäköisesti seuraavaksi valitsisin jonkin Kalifornia-Karibia kombon, joka tosin kaikkein isoimmat laivat sulkee pois.

  Laivayhtiöistä itse valitsisin todennäköisesti Celebrityn tai jos budjetti antaa myöden, niin Silversean. Norwegian on ihan kiva ja vähän rennompi, mutta sieltä puuttuu ne smokkipönötysillalliset, jos niistä tykkää. Toki Oasis ja Allure of the Seas on aika huikeita kokemuksia, mutta ne nyt on enemmän kelluvia hotelli-ostari-kylpylöitä kuin laivoja. Carnivalille en menisi.

  Yhtä kaikki, tarinoin mielelläni risteilylaivoista lisääkin, myös sieltä tiskin toiselta puolelta menoa seuranneena. :) Matkachatiin en valitettavasti ehdi illalla osallistumaan.

  1. Kiitos tiedosta, että Norwegianilta puuttuu pönötys, eipä tarvitse katsoa läpi niiden risteilyitä. ;D Just noita eri laivavarustamoiden välisiä eroja olen yrittänyt tässä viimeisen kuukauden aikana kanssa selvittää, koska itselle se ei ole ollenkaan itsestäänselvää. Kun kaikki ovat jokseenkin tuntemattomia, niin on vaikea tietää, mikä varustamo keskittyy enemmän eläkeläisiin, mikä lapsiin, mikä nuoriin (tai liian nuoriin, en halua mihinkään Spring Break -laivalle :P). Nyt tämäkin puoli on alkanut ihmisiltä kyselemällä vähän avautumaan…

 13. Oijoi, nyt on kyllä lemppariaihe taas käsillä :) Royal Caribbean olisi minun valinta varustamoista ja tosiaan riippuen ajankohdasta siihen lähtöön New Yorkista kannattaa huomioida sää. Huhtikuussa oli aika vilpoista kannella ensimmäinen meripäivä. Muuten tietenkin täydellistä merielämää ja rentoa sellaista! Mukavia suunnitelmia! Vähän veikkaan että kauheasti ei pieleen voi mennä, valitsi sitten minkä tahansa Karibian alueen ;)
  Sanna I Siveltimellä on viimeisimpänä kirjoittanut: Pakkailua, reissusuunnitelmia ja TBEX-matkabloggaajakonferenssi

  1. Mua ei todellakaan haittaa istua risteilyaluksessa myös sisällä ja ihailla merta ikkunan läpi, koska merielämä nyt vaan on huippua! Ehkä ihan hyvä pitää tällainen asenne, niin ei sitten harmita jos vaikka sataakin koko matka…

 14. Oih, onnittelut oikeasta häämatkakohteen valinnasta. Otapa sitten huomioon ns. hurrikaaniaika (kesä-marraskuu, joskin huiput on elo-lokakuu), jottei tule harmitusta matkaan. Me ollaan seilattu kahtena kertana New Yorkista lokakuun puolessa välissä ja keli on ollut lämmin/kuuma vielä tuolloin. Mitään ongelmia kelien kanssakaan ei tuolloin ollut, mutta lokakuussa 2014 Miamista itäiselle Karibialle suuntautunut risteily vaihtui läntiseksi hurrikaanin takia. Itse suosittelisin teille Royal Caribbeania taikka astetta fiinimpää Celebrityä, mutta mitä tahansa valitsettekaan, ole tarkkana hytin sijainnin ja kaikkien lisämaksujen kanssa. Happy cruise hunting!
  Kthetraveller on viimeisimpänä kirjoittanut: m/s Mariella: Laivatytön onnenhetkiä ja myttyyn menneitä haaveita

 15. Hyvä suunnitelma kuulostaa unelmamatkalta :)
  jos valitsisin tälläisen risteilyn niin reitille saattaisin haluta erityisesti Brasilian ja Kuubaa. Vaikka kyllä nuo mutkin kohteet näyttää upeilta. Argentiinan ja Brasilian rajalta Iguazun luonnonpuisto olisi myös tosi hienoa nähdä
  Susanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Matkakokemuksia ja matkamuistoja

 16. Varoitus! Risteilyihin jää koukkuun. Itse olen risteillyt kaksi kertaa Karibialla, kaksi kertaa Välimerellä ja viimeksi huhtikuussa Anthem of the Seasin kyydissä. Ensimmäiselle risteilyllemme lähdimme San Juanista ja sen reissun plussa oli lukuisat satamat ja vain yksi meripäivä. Barbados oli huikea paikka.

  Toinen Karibian -risteily lähti Fort Lauderdalesta, joten meripäiviä tuli useampia, mutta suurena plussana maailman suurin ja kaunein Allure of the Seas. Ällistyttävä laiva!
  Molempiin risteilyihin on sisältynyt St Maartenin saari ja vaikka Maho Beach on upea, niin se on myös yllättävän kapea kaistale, me emme sieltä löytäneet kahdelle pyyhkeelle tilaa.

  Suosittelen lämpimästi Royal Caribbeania, mutta todettakoon, ettei minulla ole kokemusta muista varustamoista.
  Rouva L on viimeisimpänä kirjoittanut: ”Mistä sä aina löydät noin halpoja matkoja?”

  1. Iso kiitos kommentistasi! Juuri tällaisia informatiivisia kommentteja kaipaan juuri nyt reissua suunnitellessa, tästä oli hyötyä!

 17. Mä suosittelen tietysti reittiä, jolle osuu mun Karibian kotisaari Guadeloupe. :) Täältä löytyy 280 hiekkarantaa, sademetsää, tulivuori, jättikilpikonnia, kuumia lähteitä, Karibian korkeimmat vesiputoukset… Harmillisesti vaan Jenkeistä lähtevät laivat harvemmin poikkeavat tätä kautta, eli voipi olla hankala toteuttaa. Enemmän täällä näkyy eurooppalaisia MSC ja Costa-firmojen laivoja.

  1. Vau, kuulostaa upealta!! Pitääpä tsekata tuo MSC vaihtoehtona. Costasta olen kuullut aika paljon huonoa, mutta tuo MSC on kuulema ihan hyvä varustamo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge