Olimme alunperin miettineet New York Timesin tai vastaavan valtakunnallisen lehden tilausta, mutta näiden sijaan saimme suomalaisilta tutuilta suosituksen tutustua osavaltion suurimpaan paikallislehteen, Atlanta Journal-Constitutioniin. Perusteluina oli, että sen lisäksi, että siinä pysyy hyvin kärryillä paikallisista tapahtumista, saa myös ison läjän lähikaupoissa kelpaavia alennuskuponkeja… siispä lauantaina Wal-Martissa käteen tarttui AJC:n sunnuntainumero.
AJC:n taso on positiivinen yllätys: viikonloppunumerossa oli kattavasti eri osa-alueita ja uutisointi ainakin pyrki olemaan objektiivista ja tasapuolista. Poliittiset pilakuvat tuntuvat olevan täällä aina joko liberaaleja tai konservatiivisia, joten lehden oman liberaalin pilakuvan alla oli ”as part of our commitment to provide balance” konservatiivinen pilakuva. Lehden pääkirjoituksessa moneen otteeseen toisteltiin, että koska uutislinja on tasapuolinen, lehti ei enää avoimesti pääkirjotuksissaan kannata henkilövaaleissa ketään tiettyä ehdokasta, mutta esimerkiksi kuun lopussa pidettävään kansanäänestykseen liikenneuudistuksesta kyllä tullaan julkaisemaan selkeä kanta…
Sunnuntain lehdessä oli seuraavat osiot:
A – Etusivun jutut, Kotimaa, Mielipiteet
B – Kaupunki
C – Urheilu
D – Talous
E – Kulttuuri ja ”Living”, joka tuntui sisältävän lähes kaikki Hesarin D-osan aiheet ruoasta matkustamiseen ja kuluttajatietouteen höystettynä horoskoopeilla ja neljällä eri ”Kysy Kirstiltä”-palstalla, joista yksikään ei keskittynyt faktatietouteen vaan esim. ihmissuhteisiin tai käytöstapoihin
…ja näiden välissä sentin paksuinen pinkka mainoksia, sisältäen ne paljon puhutut kupongit!
Huomaatko, mitä puuttuu? Kyllä, aivan oikein. Ulkomaa puuttuu, mikä ei toisaalta hirveästi yllättänyt. Koko lehdessä ei ollut mitään uutisointia USA:n ulkopuolisesta maailmasta lukuunottamatta Travel-aukeaman yhdessä nurkassa olevaa lyhyen kappaleen mainintaa Pariisin Louvren ravintolavalikoimasta; jutun pointti oli hyvät museokahvilat, joten kai Louvre oli pakko mahduttaa Washingon DCn, San Franciscon ja Alabaman Birminghamin museoiden kylkeen. Sen sijaan mielipideosastolla tämä yllätti:
Lehdessä, jossa tasa-arvoinen uutisointi paikallisasioissa tarkoittaa, että republikaanien vastapainoksi kuunnellaan Tea Partya, on useampia huolestuneita mielipiteitä ilmastonmuutoksesta? Vau. Toivottavasti samanlaista on lisää, sillä huomisesta lähtien AJC:n pitäisi tulla meille joka aamu.
Eli saan olla kovasti tyytyväinen siitä, että Charlotte Observerissa on myös ulkomaan uutisia! Mm. norjan tragedian muistopäivästä oli pitkähkö teksti (ja sitten seurasikin tässä maassa elokuvateatteriammuskelu). Hyvä tietää tämäkin asia.
Myöhemmin on täälläkin näkynyt ulkomaan uutisia, mutta harvemmin ja harvoin mistään, mikä ei edes välillisesti koskisi USAta. Norjan tragediasta en ole nähnyt juttua, mutta sen sijaan Mitt Romneyn vierailu Israeliin, Hillary Clintonin vierailu Egyptiin tai Irakin sodan kuulumiset ovat ”ulkomaita”. Myös Ranskan presidenttipuolison Twitter-skandaalista on mainittu, mutta eurokriisistä on hyvin harvoin ja mitään yhteiskunnallisia reportaaseja tyyliin ”Kiinan tehdastyöntekijät puskevat pitkää päivää”, joita Hesarissa välillä näkyy, ei ole ikinä…