Tiistain (matka)trivia

Tiistain kunniaksi hieman triviaa, poimittu Logic Treestä ja käännetty suomeksi Veeran matkablogissa.

Kuinka monessa maassa olet matkustanut?

44:ssä: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Saksa, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Englanti, Ranska, Monaco, Espanja, Portugal, Sveitsi, Liechenstein, Itävalta, Italia, San Marino, Vatikaani, Kroatia, Tsekki, Slovakia, Puola, Unkari, Ukraina, Romania, Venäjä, Kreikka, Turkki, Egypti, Marokko, Gambia, Senegal, Intia, Thaimaa, Kambodza, Vietnam, Kiina, Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko.

Karttamuodossa:

visited 44 states (19.5%)
Create your own visited map of The World

…ja koska tässä välissä kaikki amerikkalaiset aina haluavat painottaa matkustaneensa monessa osavaltiossa, niin kerron vielä, että oma saldoni on tällä hetkellä 34/50:

visited 34 states (68%)
Create your own visited map of The United States

…tosin Indianassa myönnän käyneeni vain nopeasti rajan toisella puolella Kentuckysta käsin kahvilla, jotta saisin yhden osavaltion lisää listaani.

Kuinka monessa maassa olet asunut?
Neljässä: Suomi, Yhdysvallat (1985-86, 1995-98, 2012-13), Tsekki (2009) ja nyt Luxemburg (2013-).

Town Hall Tower

Brno, kotikaupunkini kevään 2009

Mitä ilman en matkusta?
Meinasin vastata että passia, mutta viime perjantainakin muistin vasta bussissa matkalla Saarbrückeniin, että passi jäi kotiin. Onneksi lompakosta löytyy henkilökortti. Ehkäpä oikea vastaus onkin, että huumoria ja ennakkoluulottomuutta.

Miksi aloitit matkustamaan?
Vanhemmat matkustivat paljon perheen kanssa, kun olin lapsi, ja siitä tarttui mukaan loputon kiinnostus vieraita kulttuureita, historiaa, nähtävyyksiä ja kokemuksia kohtaan.

Siskon kanssa Tanskassa Rømøn rannalla perheen Keski-Euroopan automatkan yhteydessä

Miksi matkustat yksin? Mitä positiivisia ja negatiivisia puoli on yksin matkustamisessa?
Pyrin välttämään yksin matkustamista, koska kaipaan sitä, että voin jakaa kokemukseni jonkun toisen kanssa. Inhoan myös yksin ravintolassa syömistä, ja yksin reissun päällä ollessa syönkin lähinnä pikaruokaa tai kaupan leipiä.

Hyvänä puolena saa itse päättää, kuinka pitkään viihtyy jossakin museossa (yleensä muiden mielestä liian pitkään). Minulle sopivaa yksinmatkustamista onkin hengata yksin joku yksittäinen päivä ja tavata illalla kavereita.

Miten matkustaminen on muuttanut elämäsi?
En tiedä, olisinko päätynyt niin helposti asumaan ulkomaille ilman matkustamisessa kertynyttä tunnetta siitä, että pärjään (melkein) missä vaan.

Mikä on oudoin ruoka, jota olet matkalla maistanut?
Pekingin yömarkkinoilla söin grillattuja heinäsirkkoja, ja ne ehkä kiilaavat tähän ykköseksi, vaikka parempia ne silti olivat kuin tsekkiläinen keitetty leipä knedlíky, joka yli yksi ensimmäisistä oppimistani tsekin sanoista, jotta osaisin välttää niiden tilaamista ravintolassa.

grilled crickets and larvae

Grillattuja ötököitä. Maistuu kanalle. [kuva: Sazali M

Onko sinua koskaan pelottanut matkoillasi?
Vähemmän kuin olisi pitänyt. Vaaralliset tilanteet tulevat minulle aina vähän puun takaa, ja tajuan vasta jälkeenpäin, että olisi ehkä kannattanut pelätä. Vaarallisinta taisi olla, kun Pietarissa pimeän taksin kuljettaja suuttui tinkimisestämme ja vetäisi takakontistaan esille kirveen, ja Iiro sai repiä minut kauemmas, kun en itse tajunnut siinä hötäkässä pelästyä. Ensireaktioni oli hyökätä kiinni ruokakauppakasseihimme, ettei kirvesmies vaan pöllisi niitä.

Onko olemassa jokin maa, johon aina palaat?
Täältä maailmalta katsottuna se on Suomi. Adolf Ehrnrooth sanoi: Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Kaikki eivät tunnu olevan samaa mieltä, mutta itse olen yhä maailmaa nähneenä tässä uskossa.

Onko sinulla pakkausrituaaleja?
Nuorena pakkasin laukkuni mallilla ”kolmet alaosat, seitsemät yläosat, kahdet kengät”, mutta nyt aikuisena olen ruvennut hahmottelemaan matkapäiville asukokonaisuuksia, mikä onnistuu välillä paremmin, välillä huonommin.

Mikä on kaunein ranta, jonka olet ikinä nähnyt?
En ole varsinaisesti rantaihminen, vaikka kirjan lukeminen hiekkarannalla onkin pieninä annoksina ihan kivaa. Vastaan siis, että Massachusettsin Cape Cod, jossa hiekan lisäksi bonuksena oli jylhiä kallioita.

Marconi Beach

Cape Codin rantaa [kuva: Timothy Valentine]

Mikä oli ensimmäinen ulkomaanmatkasi?
Oletan, että lähdin ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun vanhempani muuttivat Floridaan minun ollessani vauva. Ensimmäinen ulkomaanmatka ilman vanhempia oli, kun kävin 16-vuotiaana moikkaamassa ruotsalaista nettikaveriani, jonka jälkeen yhdessä junailimme Saksaan toisen nettikaverin luokse. Ja jos risteilyt jätetään pois laskuista, ensimmäinen itse maksamani matka oli opiskelija-ainejärjestön bussimatka taaskin Ruotsiin ja Saksaan paikallisiin yrityksiin tutustumaan.

Mainitse 5 asiaa bucketlistaltasi?
Madagascarille matkustaminen on oikeastaan ainoa, koska sain sen päähäni joskus 6-vuotiaana eläinkirjoja tutkiessa. Otan keskimäärin asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat.

Ring-tailed lemurs

Eläinkirjassa kerrottiin näistä otuksista. [kuva: Woodlouse]

Onko olemassa paikkaa, johon et halua matkustaa?
Tuon yllä mainitun vaaratilanteiden hiffaamattomuuteni takia lienee parasta, että en lähde mihinkään kriisipesäkkeisiin.

Mitä kaipaat Suomesta kun matkustat pitkään?
Perheen ja ystävien lisäksi kaipaan kesämökkiä, purjehdusreissuja, helppoja kaupassakäyntejä ja ihan vaan sitä, että saa viestinsä läpi asiakaspalvelutilanteissa täydellisesti oman äidinkielen ansiosta.

Vastatuuleen kryssiessä tulee usein kylmä

Uskotko, että joskus asetut vielä jonnekkin, ja jos niin minne?
Uskon. Jälkimmäinen kysymys onkin sitten vaikeampi.

Mikä on suosikki lentokenttäsi ja lentoyhtiösi?
Tykkään Amsterdamin Schipholista, koska siellä kaikki vaan toimii, ja vaikka lentokenttä on iso, ei tarvitse sukkuloida terminaalien välillä millään raideratkaisuilla. Sen sijaan jos turva- ja passintarkastuksessa ei ole jonoa (mitä yleensä ei ole), niin non-Schengenin kauimmaiselta portilta pääsee juosten alle 20 minuutissa Schengen-alueen kauimpaan nurkkaan. Suosikkilentoyhtiö oli ennen KLM uudehkon kaluston ja lentokoneruoaksi erinomaisten aterioiden ansiosta, mutta paljon lentäessä tulee pakostakin kokemuksia (lähinnä myöhästymisiä ja niiden jälkipyykkiä), jotka pilaavat fiiliksen.

Schiphol Airport

Valmiina lennolle Schipholista

Mikä on suosikkikaupunkisi?
Venetsia. Tykkään veneistä, rakastan merta ja en niin välitä autoista, joten turistimassat ja lievä kanaalien lemu eivät saa minua kääntämään tämän suhteen päätäni.

Untitled

Hiljainen kanaali Venetsiassa

Mites muut? Luen mielelläni vastauksia näihin kysymyksiin joko kommenttiboksissa tai omassa blogissasi.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

11 kommenttia postaukseen “Tiistain (matka)trivia”

 1. Kivoja vastauksia, voisin itsekin tähän vastata, kun on tullut jo monessa blogissa vastaan. Mutta vau, hienosti olet kyllä maailmaa nähnyt! :)

 2. Hyvä postaus – yleensä sun on !
  Samaa mieltä Riian kanssa, että olet nähnyt paljon tätä maailmaa.

  1. Kiitos! Ja mulla ei ole sellainen fiilis, että olisin erityisen paljoa nähnyt maailmaa, kun eteläinen pallonpuolisko puuttuu kokonaan – ja viimeksi kun ranskantunnilla vertailtiin nähtyjen valtioiden määrää, voiton vei eräs entinen Tsekkosslovakian armeijan edustusurheilujoukkueen valmentaja, joka oli käynyt reilussa sadassa valtiossa kisamatkalla.

 3. Kiva idea. Taidan tehdä tämän, vaikka samantapaisen olenkin tehnyt aikaisemmin.

  Ja vaikka olen mielestäni matkustellut aika paljon, niin jälkeen jään ja kunnolla sun reissulistasta (mulla muistaakseni 29 maata).

  1. On ne kysymykset kuitenkin aina vähän erilaisia, eikä niitä vastauksia muista, jos vastaamisesta on yli puoli vuotta. ;)

   Lähi-Itä puuttuu multa silti kokonaan (ellei Egyptiä lasketa?). Oot nähnyt oletettavasti vähän erilaista maailmaa, kun minä olen luuhannut pitkin Eurooppaa.

 4. Tää pitää ottaa työn alle :) Vaikka maita ei taida olla kuin ihan muutama.. ainakin verrattuna tuohon sun komeaan listaan! Täytyy toivoa että omatkin kokemukset kertyy vielä vuosien varrella.. etten pelkästään tänne Eurooppaan jämähdä!

  1. Mä ainakin toivon, että meillä on kummallakin vielä monen monta matkustavaista vuosikymmentä edessä. :)

 5. YES! Loysinpa uuden kivan blogin. :) Hauska postaus. Naa matkustus jutut kertoo aika paljon ihmisesta. Tervetuloa katsomaan meidan menoa taalla USAn itarannikolla jos kiinnostaa. (teatots.blogspot.com)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge