Positiivinen tiistai töissä

Täällä oli maanantai pyhäpäivä toisen helluntaipäivän ansiosta, ja viikonloppuvieraiden kanssa turisteilu jatkui, siitä pari kuvaa tässä postauksessa. Nyt on kuitenkin palattu töihin, vieraat lähetetty jatkamaan matkaansa ja aika jatkaa Annalta saatua positiivisuushaastetta kertomalla tämän päivän viisi positiivista asiaa:

Echternach, Luxembourg

1. Viikonloppuvieraat lähtivät aamujunalla Sveitsiin. On toki kiva, kun käy vieraita, mutta on myös kiva viettää välillä ilta yksin. Jatkuva 24/7-yhdessäolo kavereiden kanssa käy ennen pitkää rasittavaksi oli kyseessä kuinka hyvät kaverit tahansa, etenkin kun majoitus on yksiöni sohvalla ja välissä ei ole ovea, jonka voisi sulkea omiin oloihin rauhoittuakseen. Tämä neljä yötä oli pisin visiitti tähän mennessä keneltäkään kaverilta (jos luxemburgilaiskaveriani Elinaa ei lasketa, hänellä kun riitti omia menoja jolloin sain olla välillä iltoja yksin), ja sen pidempää visiittiä ei sohvalleni varmaan kannatakaan buukata. Tämän illan olen keskittynyt nauttimaan pyhästä yksinäisyydestäni.

Fountain in Echternach, Luxembourg

2. Ji?í brassaili maanantai-iltana kokintaidoillaan taikoen päästään jänispataa, ja sitä jäi ylitse sen verran, että sain nauttia tästä herkusta tänäänkin. Jänis valikoitui raaka-aineeksi siksi, että sitä saa täällä helposti mistä vaan ruokakaupasta sieltä kananrintojen ja possukyljysten välistä, eikä sitä ole hinnalla pilattu.

Vianden Castle, Luxembourg

Keskityimme eilen kiertelemään linnoja, ja ennen pitkää Luxemburgin linnoja kierrellessään päätyy aina Viandeniin.

3. Sain hoidettua jotain ranskaksi puhelimessa, tai ainakin luulen niin. Vesimittarinlukijaäijä nimittäin oli jättänyt lapun tulevansa käymään ensi viikon maanantaina klo 8-17 välisenä aikana, ja soitin hänelle kertokseni, ettei tuollainen ajanmääre kuules nyt työssä käyvälle ihmiselle ole missään muotoa okei. Puhelinkeskustelu meni suunnilleen näin:
Äijä: ”…” (jotain muminaa, joka ilmeisesti oli tyypin sukunimi)
Minä: ”Hello!”
Äijä: ”Moien!”
Minä: ”Do you speak English?”
Äijä: ”No.”

Toisin kuin usein tässä kohtaa vastaavia puhelinkeskusteluja, en lannistunut ja ruvennut puhumaan hyvin yksinkertaista englantia (”kyllä se kuitenkin ymmärtää!”) vaan sen kummemmin miettimättä esittelin itseni ja asiani ranskaksi, noin suurinpiirtein. Seuranneessa keskustelussa äijä toisessa päässä mumisi nopeasti ja paljon, ja taisin joutua kerran sanomaan että Je ne comprends pas!!, mutta lopulta sain sovittua, että äijä tulee tarkistamaan vesimittarini heti kahdeksalta aamulla. Tai sitten kahdeksastoista päivä aamulla. Tämä selvinnee ensi viikolla.

Epp with ice cream

Täällä on viimeiset pari päivää lämpötilat huidelleet +30 asteen paremmalla puolen.

4. Ehdin tänä iltana katsoa uusimman Last Week Tonight with John Oliverin, uuden lemppariajankohtaisohjelmani. Jos joku ei ole vielä tähän törmännyt (onhan tämä pyörinyt jo kuuden jakson verran HBOlla), niin kerrottakoon, että tämä on aivan loistavaa tavaraa, jos on yhtään kiinnostunut maailman menosta ja siihen liitetystä huumorista. Esimerkiksi kaikkien futiksen MM-kisoista kiinnostuneiden kannattaa katsoa tämä:

5. Sovin pomoni kanssa ottavani syksyksi virkavapaata voidakseni lähteä Iiron luokse Jenkkeihin. Vapaa herui erittäin helposti, sillä ranskaa puhuva pomoni ymmärtää romantiikan päälle, eikä hänelle tarvinnut syytä sen kummemmin selitellä, sillä hän tajusi sen itsekin: You’re in love.

Epp at Bourscheid

Bourscheidin linna on kaikista Luxemburgin linnoista upeimmalla paikalla

Seuraavaksi haastan mukaan Satun, joka edellisen postauksen kommenteissa avoimesti myönsi, että tämä haaste tulisi tarpeeseen.

Jenni and Epp at Vianden, Luxembourg

Minä ja Epp. Tykkään mekostani todella paljon, mutta se on niin lyhyt, etten uskalla käyttää sitä ilman shortseja.

Loppuun vielä kysymys teille kaikille ranskaa taitaville: olisiko kenelläkään ranskankielisiä telkkari- tai elokuvasuosituksia? Heikoin osa-alueeni tässä kielessä on selvästi kuullunymmärtäminen, kuten tämän päivän puheluni todisti, ja ajattelin, että joku mielenkiintoinen telkkariohjelma (ehkäpä ranskaksi tekstitettynä) voisi olla pehmeä lasku aiheeseen. Elokuvissa tykkään kaikesta paitsi romanttisista komedioista ja kauhusta, mutta helpoimmin katsottavaksi valikoituu toimintaa, scifiä/fantasiaa ja historiallista draamaa; telkkarin puolella taas ”voisiko tämä olla HBOn tuottama” on mielestäni aika hyvä mittari hyvälle TV-sarjalle, mutta tunnustan katsovani ajoittain myös asiaohjelmia ja realityä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

24 kommenttia postaukseen “Positiivinen tiistai töissä”

 1. Syksyn virkavapaus kuulostaa upalta varsinkin kun saat viettaa aikaa talla puolen rapakkoa oman kullan kanssa. :)

  1. Kyllä, ja kivaa on kanssa, että nyt taas on vähän näkyvyyttä tulevaisuuteen ja pystyy suunnittelemaan menojaan. :)

 2. Tuollainen linnojen tutkimusretki kiinnostaisi kovasti – ja tuo ’hyönteishame’ on ihana !

  1. Vaikka Jenkit on täynnä mielenkiintoista nähtävää, niin nämä linnat sentään ovat täysin vanhan mantereen juttu. ;)

   Hyönteishame on vuoden takainen ostos Lontoon Top Shopin alennusmyyntirekiltä. Sukulaispojan kommentti hameesta oli: ”Yök, meidän perheessä ei tykätä tollaisista ötököistä.”

 3. Hih, juu, tarpeeseen tulisi, mutta mistä mä keksin ne viisi asiaa? :-D Nyt ei sitten muuta kuin miettimään. :-)

  Hieno juttu tuo virkavapaa! Telkkariohjelmat ovat kyllä hyvä keino oppia kieltä, se on tullut todettua ihan omakohtaisestikin. Toivottavasti löytyy jokin sopiva ohjelma, josta tykkäät!

  1. Muistankin sen postauksen, missä kerroit telugunkielisestä televisiosta! Minulla tuot haittaa se, etten ole jaksanut selvittää, miten televisiooni saa näkyviin televisiokanavat (onnistuneekohan ollenkaan, kun en kaapelista maksa, en tiedä), joten spontaanisti ei mitään tule katsottua. Ehkä pitäisi vihdoin jaksaa tämä tehdä, kun vielä pari kuukautta on maassa tällä kertaa.

 4. Yle Areenasta tuli vähän aikaa sitten Kuolleista palanneet, joka oli jänskä ranskalainen sarja. Saatko sen jostain käsiisi? Taitaa pyöriä nyt ihan telkkarinkin puolella, mutta ei varmaan näy Areenasta ulkomaille. Les Revenants alkuperäiskielellä.

  1. Enköhän löydä sitä jostain, pitää etsiä. Mietin ensin, että onkohan se mulle ihan sopiva, kun Wikipediassa sanottiin sen olevan mm. kauhua, mutta kyselin työkavereiltani, ja he vakuuttivat, ettei se ole pelottava. Suurkiitokset siis vinkistä! Työkavereilta tulleet vinkit ovat nimittäin tähän mennessä olleet vähintäänkin epäilyttäviä eivätkä ihan hirveän kiinnostavan kuuloisia… ovat mm. vinkanneet, että katsoisin jenkkisarjoja ranskaksi dubattuna.

 5. John Oliver on tulitusta! Daily Show’ssakin parhaita oli viime aikoina Oliverin raportit ja viime kesän tähtihetket. Meillä on jotenkin vahingossa HBO nykyään, mutta malttaako siitä luopuakaan niin kauan kun Oliver on siellä.

  Upeaa, että virkavapaa järjestyi tuosta vaan! Coloradon syksy on varmasti vertaa vailla.

  1. Mä en ollut tätä ennen koskaan kuullutkaan John Oliverista, kun en ole Daily Showta koskaan katsonut, mutta tämä oli ihan mahtava! Törmäsin, kun pari kaveria hehkutti Facebookissa, ja jäin ensimmäisestä showsta täysin koukkuun. Ei tod pidä peruuttaa HBOta, sieltähän ne kaikki parhaat sarjat tulee. ;)

 6. Ihanaa, että pääset syksyksi Atlantin toiselle puolelle :) ja olen vähän samanlainen tuon ekan kohdan kanssa, että on kiva nähdä kavereita ja saada heidät kylään luokseen, mutta muutaman yön jälkeen tulee se raja vastaan ja on jo ihanaa päästä omaan rauhaan. Meillä on onneksi erillinen makuuhuone, voin vain kuvitella tilanteen yksiössä. Ja ihana mekko! Miksi niin monet ihanat mekot tehdään niin älyttömän lyhyiksi! Puen tuulisessa Portugalissa aika usein mekkojen alle ihan mikroshortsit vilautteluvaaran minimoimiseksi.

  1. Tuota ”kaveriväsymystä” auttaa muuten tosi paljon, jos kaverit viettävät jossain vaiheessa illan keskenään. Kaikkein eniten hiertää kuitenkin se 24/7-yhdessäolo. Pitäisi siis aktiivisemmin vaan rohjeta ehdottaa, että hei ollaanko yksi ilta erillään, niin ei kenenkään pinna pääse kiristymään.

   Mun olisi näköjään tänään pitänyt pukea polvipituisen hameen alle shortsit. Sen verran puuskainen tuuli, että kellohameessakin oli aika iso vilautteluvaara.

 7. Ihanaa että jotkut pomot sellaisen romantiikan päälle ymmärtää! Millainen se sinun työpaikka muuten on? Oletko siitä kirjoittanut aikaisemmin? :)

  1. Olen joskus maininnut ohimennen, mutta lähtökohtaisesti linjanani on ollut, että työasiat pysyvät blogin ulkopuolella. Sen voin kuitenkin kertoa, että periaatteessa erittäin kansainvälinen työpaikka, mutta jostain syystä juuri minun osastoni on täynnä ranskalaisia ja belgialaisia. Sitä kautta on sitten päässyt tutustumaan myös ranskalaiseen työkulttuuriin. :)

 8. http://www.arte.tv/fr
  arte:n pitäisi näkyä myös Luxemburgissa, Voisit etsiä mieleisesi päivän ohjelmat tai sitten mediateekista kiinnostavat videot. ( Arte on kaksikielinen eli voit valita sivuilta kieleksi DE tai FR.)

  1. Kiitti linkistä! Harmi, että tuolla ei näytä olevan tekstityksiä kuuroille, niin kuin kaikilla jenkkikanavilla on, mutta eiköhän sieltä jotain löydy, jonka katselu onnistuu ilmankin.

   Jos nuo ovat kielivaihtoehdot niin valinta on aika selvä. Minähän en puhu sanaakaan saksaa. :)

 9. Suosittelen sarjaa ”Un Village Francais”” (yle esittänyt nimellä Ranskalainen kylä) jossa seurataan toista maailmansotaa ranskalaiskylän näkökulmasta. Tähän mennessä on tullut jo useampia tuotantokausia (5?). Mukaansa tempaava ja hyvin tehty sarja ainakin minun mielestä!

  1. Mahtavaa, kiitos suosituksesta! Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja just sellaiselta aihepiiriltä, joka kiinnostaa! :)

 10. Ihana tuo keskustelu putkimiehen kanssa. Vastaa mun keskusteluyrityksiä kaupassa tai leipomossa. Nykyisin tervehdinkin Ranskassa ja muuallakin missä ei puhuta englantia oikein ystävällisesti paikallisella kielellä ja sitten äkkiä nopea vaihto englantiin, ennenkuin myyjä heittäytyy kielitaidottomaksi :)

  1. Minä täällä katson, millä kielellä kaupassa tervehditään. Jos Bonjour, yritän ranskaa, jos taas Moien niin puhun englantia. Yleensä toimii paremmin näin päin (luxemburgilaiset kyllä osaavat kaikki ranskaa mutta saattavat suhtautua ystävällisemmin englanninpuhujiin), ja peruskauppatilanteet menevät multa jo sujuvasti ranskaksi, kunhan pystyn tarvittaessa huitomaan ja viittilöimään. Puhelimessa ei onnistunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge