Postikorttimaisemia

Olin kaivannut jo pitkään juuri tällaista päivää: laiska sunnuntai, hyvä sää, tyhjä kalenteri. Tänään siivoilin kotona, kokkailin rennosti risottoa, nostin jalat kattoon ja katsoin telkkarista sarjoja, joita on pitänyt katsoa jo pitkään. Niin, ja kävin kävelyllä ja toteutin projektin, joka on ollut jo pitkään mielessä.

Löysin jo kuukausia sitten netistä kuvia vanhan ajan postikorteista Luxemburgista, ja päätin, että vielä joku kaunis päivä käyn kuvaamassa nuo samat maisemat ja tiirailemassa, mitä on muuttunut. Ajatuksen vielä kypsyessä löysin museoista lisää mustavalkokuvia, jotka lisäsin projektiin mukaan. Tässä tulos:

Palais de l'Arbed, Luxembourg, then and now
Palais de l’Arbed. Arbed-teräsyhtiö perustettiin Luxemburgissa vuonna 1911 ja se pärjäsi koko 1900-luvun omillaan, mutta tämän vuosituhannen alussa usean fuusion jälkeen tämä talo muuttui ArcelorMittalin pääkonttoriksi. Tällä hetkellä talo on remontissa.

Luxembourg Gare, then and now
Gare eli rautatieasema. Kuten edellisestäkin kuvasta näkyy, Luxemburg hankkiutui jossain vaiheessa eroon ratikoistaan (pöljät), ja nykyään keskustan lävitse kulkee bussiralli, jonka toinen pääkeskuksista on rautatieaseman aukio. Tällä hetkellä ratikoita ollaan tuomassa takaisin satojen miljoonien kustannuksella, koska bussien kapasiteetti ei enää riitä kuljettamaan rautatieasemalta ihmisiä töihin. Kuvassa oleva rautatieasema saatiin rakennettua juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Luxembourg Viaduct, then and now
Viaductin silta on seissyt paikoillaan jo vuodesta 1861. Paikalle, josta joku on 1900-luvun alussa ottanut kuvan, on nyt rakennettu taloja, joten minun piti mennä alas rotkoon kuvaamaan. Rotkossa olleet talot taas on lanattu maan tasalle jossain vaiheessa; joitain taloja purettiin tässä kohtaa silloin, kun tänne muutin, ja siitä, mitä tontille nyt tapahtuu, ei minulla ole tietoa. Jos oikein muistan kaupunginmuseon kuvista, noissa taloissa toimi hansikastehdas.

River Alzette at Grund, then and now
Grund muodostui aikoinaan Luxemburgin rotkon pohjalle vankilaa ympäröiväksi kaupunginosaksi, johon muuttivat vankien perheet. Sillä oli pitkään vähän epämääräinen maine, mutta nykyään se on kokenut gentrifikaation ja vuokrat ovat kohonneet pilviin. Grundissa asunut kaverini tosin totesi, ettei siellä ole talvella kiva asua, koska joka aamu saa herätä sumussa – täällä kun on hyvin sumuinen syksy ja erityisesti rotkossa sumu viipyy vielä pitkään auringon noustua.

View of Grund, past and now
Näkymä toiseen suuntaan Grundissa. Grundin mainetta auttavat useat hyvät terassit, baarit ja ravintolat sekä silta, josta on ehkäpä Luxemburgin kuvauksellisimmat näkymät.

View from Stierchen Bridge, Luxembourg, then and now
Näkymä Stierhenin sillalta. Osa Grundin tämän osan taloista on vanhan kuvan perusteella revitty alas, mutta haute villen eli korkean kaupungin siluetti on säilynyt pitkälti samana.

Luxembourg, then and now
Näkymä Place St. Espritiltä. Tässä kuvassa näkyy hyvin Luxemburgin kaupungin korkeuserot. Se, mitä itse huomasin on, että Place St. Espritiä nykyään ympäröivät talot joka puolelta, joten tämä kuva on otettu vähän eri kohtaa.

Place d'Armes, Luxembourg, then and now
Place d’Armesin puut ovat kasvaneet 70 vuodessa sen verran, ettei kaupungin virastotalo enää näy kunnolla niiden takaa. Place d’Armesilla mainostettavat aatteetkin ovat seitsemässä vuosikymmenessä hieman muuttuneet.

Luxembourg Caisse d'Épargne, past and now
Caisse d’Épargne eli säästöpankki on seissyt samalla paikalla keskustasta katsoen rotkon toisella puolella jo sata vuotta. Tämän nähdessään moni Luxemburgin vieraani on kysynyt, onko kyseessä joku linna? No ei, ihan vaan tavallista ehkä hieman prameampi pankin pääkonttori.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

19 kommenttia postaukseen “Postikorttimaisemia”

 1. Mahtava kuvasarja! Eipä ole kaupunki todellakaan paljonkaan muuttunut. Liikenteen ja leveämpien teiden vuoksi on tuhottu joitakin somia aukioita, mutta talot ovat onneksi aika lailla säästyneet – toisin kuin meillä Suomessa. Täällä vain jossain Espalla Helsingin tuntisi samaksi kaupungiksi kuin 50-100 vuotta sitten. Puista ajan kuluminen tosiaan näkyy melkein parhaiten.

  1. Ainakin talojen julkisivut ovat säästyneet. Tuossa viereisessä korttelissa musta on tällä hetkellä pieni taloremppa käynnissä – koko talo on vedetty matalaksi, mutta vanha ulkoseinä on jätetty palkkien varassa seisomaan! Ilmeisesti siis koko sisusta rakennetaan uusiksi vanhan julkisivun taakse. Tällä hetkellä siellä ”talon sisällä” seisoo kaivinkone sorakasan päällä.

  1. No yhden kuvan jätin pois, koska siitä en tunnistanut yhtä ainuttakaan rakennusta, ja piti googlen avulla katsoa, mitä vanha kuva oli otettu. Mutta se oli rautatieaseman vierestä, ja siellä päin varmaan melkein missä vaan kaupungissa herkemmin rakennetaan uutta.

 2. Upea kuvasarja! Todella kiva idea! Tykkään ihan hirveästi museoissa katsella vanhoja kuvia kaupungeista, varsinkin jos siinä rinnalla on tällä lailla nykyajasta kuva johon verrata. Kiitos tästä :)

  Ei ole paljoa maisemat muuttuneet kyllä. Kovin kauniilta siellä näyttää nykyäänkin!

  1. Mulla on sama juttu! Muistaakseni pari vuotta sitten oli Signe Branderin valokuvia näytillä Helsingin kaupunginmuseossa, ja siellä oli kanssa vieressä pieni kuva nykyajasta. Ei siis ihan originelli idea. ;)

   1. On tämä blogissa uusi idea :). En muista törmänneeni vastaavaan ja siksi olinkin positiivisesti yllättynyt ja ihastunut tähän postaukseesi :). Tällaisia pitää museoistakin melkein osata etsiä, joten kiva että pääsee kotisohvalta tällä tavalla matkustamaan menneeseen ja nykypäivään.

 3. Tää oli ihan huippu! Aika yllättävänvähän loppujen lopuksi paikat muuttuneet. Täällä Oulussa kaikki vanhat hienot talot on jo moneen kertaan purettu, joten nykyajan keskustan maisema poikkeaa aikalailla vanhoista kuvista. :)

 4. Ihana idea, oli tosi kiva vertailla kuvia. Helsingissä taitaa just nyt olla esillä joku näyttely Sanomatalossa, jossa näkyy vanhoja kuvia, sinne pitäis ehtiä :)

  1. Taitaa jäädä mulla ehtimättä, samoin kuin Ateneumin Tove-näyttelykin. :/ Jos muuttaisin nyt Suomeen, kävisin varmaan moninkertaisesti sen verran kaikenlaisissa näyttelyissä mitä ennen.

 5. Eikä! Just äsken katsoin Pauligin menneiden vuosikymmenien-kuvakilpailun satoa, jossa vanhat kuvat oli tehty uudelleen. Aivan ihania. Tämä on kyllä huippu idea myös ihan maisema-, ja kaupunkikuvien kanssa! Loisto-otoksia Jenni /)

  1. Musta omituisinta vanhoja kaupunkeja ajatellessa on miettiä, miltä ne on näyttäneet ennen autoja. Siis aikoina, jolloin kaduilla liikkui sikin sokin hevoskärryjä ja jalankulkijoita. Esimerkiksi Helsingin Mannerheimintie 1900-luvun alkupuolella näyttää jotenkin todella… autiolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge