Matkailun aakkoset 2014

Albuquerque

Albuquerqueen suuntasimme hieman spontaanisti yhtenä päivänä New Mexicossa, kun päätimme jättää Los Alamosin ydinpommit johonkin toiseen kertaan ja kiersimme katsomassa Breaking Badin kuvauspaikkoja.

Bryssel tuli vuoden aikana tutuksi, kiitos parin hupimatkan ja aika monen työmatkan. Olen oppinut tykkäämään tästä vähän rohjosta ja rujosta kaupungista.

Colorado oli tänä vuonna tukikohta ja myös tapahtumapaikka monenmoiselle seikkailulle. En vain pääse yli siitä, miten mahtassa osavaltiossa olen saanut viettää aikaa.

Rocky Mountain National Park, Mills Lake

Mills-järvi Kalliovuorten kansallispuistossa Coloradossa

Deltalla olin tänä vuonna platina-asiakas, minkä ansiosta suosin yhtiötä aika rankasti matkustaessa. Ilmaiset matkustusluokan korotukset Economy Comfortiin ja välillä jopa Bisnekseen saakka kyllä kelpasivat.

Englannissa pyörin pariin otteeseen kavereita moikkaamassa, Iiroa moikkaamassa sekä työmatkalla. Kivaa oli nähdä Englantia myös Lontoon ulkopuolelta: Bath ja Stonehenge hurmasivat, ja Cambridgessa parasta oli Luxemburgista muuttanut suomalainen kaverini, joka toimi paikallisoppaana.

Tourist at Stonehenge

Stonehengessä kävin siskoni Lotan kanssa, ja paikan ääniopasta ei voi kuin kehua.

Flatirons-vuoret ovat yksi Boulderin parhaita puolia, ja kävimme niillä patikoimassa aina kun vaan ehdimme.

Grand Teton on kansallispuisto, josta en ennen reissua ollut kuullutkaan, mutta joka onnistui hurmaamaan upeilla vuorillaan ja villinä laiduntavilla biisoneillaan. National Park Servicestä on tullut uusi luottomatkaoppaani: kansallispuistot ovat poikkeuksetta vierailun arvoisia.

Havaiji oli matkailurintamalla tämän vuoden kohokohta, reissu, jota eniten olin odottanut, ja joka kuitenkin vielä onnistui ylittämään odotukseni.

Kaloko-Honokōhau National Historic Park

Kaloko-Honokōhaun rantaviivaa Havaijin saarella. Kilpikonnia ei tällä rannalla näkynyt, vaikka niitä yleensä täällä kellii.

Ihmiset ovat matkustamisessa ja ulkomaille muutossa yksi parhaista puolista (vaikka välillä ei ihan tunnu siltä). Olen törmännyt todella moneen kiinnostavaan tyyppiin vuoden aikana ja saanut jopa pari uutta ystävää.

Juoksin kuluneen vuoden aikana varmasti enemmän kuin kaikkina edeltävinä vuosinani elämässäni harjoitellessani puolimaratonia ja myöhemmin triathlonia varten. Lenkkarit kulkivat kassissa, ja sain juosta ympäri monenmoisen kaupungin katuja ja puistoja ja huomata, miten korkeus vaikuttaa juoksukestävyyteen. (Terkut vaan Estes Parkiin 2290 metriin.)

Kaliforniaan tuli äkkilähtö, kun eräänä perjantaina Iiro ilmoitti lähtevänsä Los Angelesiin työmatkalle heti maanantaina. Venice Beachillä oli vielä hellettä syyskuussa.

Santa Monica Pier

Santa Monica Pier oli lyhyehkön kävelymatkan päässä hotellistamme.

Luxemburgiin palasin joulukuun puolivälissä, ja minulla on tästä hieman ristiriitaisia tunteita. Joka tapauksessa tulevana vuonna taas enemmän juttua Keski-Euroopasta.

Madrid yllätti viime kesänä erittäin positiivisesti, kun kävin siellä moikkaamassa vanhoja ystäviä.

New Yorkissa kävimme Iiron kanssa pääsiäisenä, ja tajusin juuri, etten ole kirjoittanut tuosta reissusta yhtäkään postausta. Ehkä tämä vielä jossain vaiheessa korjaantuu…

New York City

Oostendissa ihmettelimme toukokuussa maailmansotien jäljiltä jääneitä Atlantikwallin bunkkereita. Luulen, että meidän matkakohteemme ovat keskimääräistä paljon sotapainotteisempia.

Pariisissa vierailin kuluneena vuonna pariin otteeseen, ja seuraava reissu on buukattu tammikuulle, kun tapaan siellä kavereita Suomesta ja Lontoosta. En näköjään vaan saa tästä kaupungista tarpeekseni.

Eiffel Tower & Paris

Quandary Peak oli ensimmäinen Fourteener, jonka huiputimme. Tänä vuonna se jäi ainoaksi, mutta toivottavasti ensi vuonna tulee lisää!

Ranskan kieli on ollut syypää moneen murheeseen ja hampaiden kiristelyyn kuluneen vuoden aikana, mutta myöskin moneen onnistumisentunteeseen ja ilon aiheeseen. Minulla on ranskaan selvä viharakkaussuhde.

Suomessa kävin kuluneena vuonna neljä kertaa. Jollain tasolla olen vähän kade kaikille helsinkiläisille, jotka saavat asua niinkin kauniissa ja upeassa kaupungissa. Yksikään näistä käynneistä ei siis ollut marraskuussa.

Trieriä näytin useammallekin Luxemburgissa piipahtaneelle kaverille. Roomalaisaikaisia raunioita, upea katedraali ja mielenkiintoinen Karl Marxin synnyinkoti, sekä toki hyviä saksalaisia ravintoloita – suosittelen!

Black Gate of Trier

Trierin musta kaupunginportti, jonka roomalaiset aikoinaan rakensivat

Utahissa meillä oli vajaan neljän tunnin vaihto matkalla Havaijille, joten vuokrasimme auton ja kävimme pörräämässä Salt Lake Cityn keskustassa mm. mormonitemppelissä. Spontaani autonvuokraus oli yllättävän helppoa ja lisäksi halvempi tapa päästä keskustaan kuin taksi.

Vegasissa vietimme marraskuussa ikimuistoisen viikon. Härö paikka, ei voi muuta sanoa.

Waikiki oli ainoa todellinen rantalomakohde tänä vuonna, ja tuli tarpeeseen. Rusketusrajat!

Amsterdam Flower Market

Amsterdamin kukkamarkkinat kanaalilta päin katsottuna

XXX eli tietenkin Amsterdam tuli tutummaksi, kun vietimme siellä Iiron kanssa yhteisen viikonlopun.

Yellowstone on tähän astisen kokemukseni mukaan Yhdysvaltojen hienoin, pähein ja mahtavin kansallispuisto, jossa käyntiä suosittelen lämpimästi oikeastaan aivan kaikille.

Yellowstone Pool

Yksi Yellowstonen kuumista lähteistä

Zombi on olotila, jossa olen ollut vähän liian monta kertaa aikaerojen ja pitkien lentomatkojen ansiosta.

Idea tähän postaukseen mahtavasta Tarinoita Maailmalta-blogista. Hyvää uutta vuotta 2015 kaikille lukijoille!

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

12 kommenttia postaukseen “Matkailun aakkoset 2014”

 1. Todella kivat aakkoset ja onnistut aina yllättämään – tuo U-kirjain. Että sitä voisi lähteä pois kentältä, jos on tuon verran vaihtoaikaa. Meillä on parin viikon päästä vaihto kaupungissa, jossa kumpaakaan ei oleminen käynyt, harmittavasti vaihto on vain kolme tuntia. Kiitos taas ideasta ja hyvää uutta vuotta !

  1. Mormonit lupasi meille mainonnassaan että kolme tuntia riittäisi. ;) Muuten en tiedä oltaisiinko tuossa ajassa viitsitty lähteä kaupungille. Mutta tosiaan, Budgetista muistaakseni $40 kaikkine kuluineen auto tuoksi ajaksi, ja Salt Lake Cityn keskustaan ei mennyt kentältä kuin alle vartti. Hyvää uutta vuotta!

 2. Huiput aakkoset! :) Sun juttujen myötä on mullekin tullut Colorado enemmän tutuksi ja se on alkanut vaikuttaan tosi kivalta matkakohteelta. Luulen, että Yellowstone ja/tai Grand Teton on eka luontopaikka Yhdysvalloissa jonne suunnataan, mutta toisaalta olis kiva tutkia Coloradoa ja Rockie Mountains national parkiakin (jos se nyt on se Coloradossa oleva mitä ajattelen :D). Osaatko sanoa, onko esim Boulder tai joku muu paikka hyvä sellaiseen reissuun jossa ollaan yhessä paikassa esim viikko ja sieltä tekis päiväpatikointeja?

  1. Kiva kuulla, että olen onnistunut levittämään Coloradon ilosanomaa! ;) Juu, Rocky Mountains national park on se täällä oleva ”puisto”, ja siellä on todella upeita patikointimaastoja, mutta niin on muuallakin vuorilla. Boulder on kiva asemapaikka, jos haluaa patikoinnin lisäksi hengata kaupungilla, shoppailla ja istua panimoravintoloissa, mutta jos haluaa oikeasti keskittyä patikointiin, suosittelisin ehkä jotain vuorten pikkukylistä. Estes Park on tosi kiva, jos haluaa keskittyä pelkästään Rocy Mountains national parkiin (missä kyllä riittää viikoksi patikoitavaa), mutta jos haluaa tutkia vuoria laajemmin, niin esimerkiksi Nederlands on aika hyvällä paikalla. Siitä vaan varoituksen sana, että vähän reilun tuhannen asukkaan kylässä ei ole erityisen paljon palveluita.

   Ja tietty jos haluaa vetää ihan kunnolla luonnon keskellä niin onhan täällä noita telttailualueita. ;)

 3. Hauskat aakkoset ja varmasti ihana vuosi täynnä muistoja :) Löysin sun blogin juuri kuluneena vuotena ja mieleen on erityisesti jääny kaikki patikointijutut. Onnellista alkanutta vuotta!

  1. Kiva kuulla vähän, mikä lukijoilla on jäänyt mieleen. :) Hyvää alkanutta vuotta sullekin!

 4. Ihanat aakkoset ja vuosikatsaus. Tervetuloa takaisin Eurooppaan!

  P.S. Olen hieman kateellinen Pariisista :)

  1. Kiitos! Eurooppaan on aina niin mukava tulla, kun rajavirkailijatkin toivottavat tervetulleeksi kotiin.

   Älä ole kateellinen vaan lähde Pariisiin! Mut voi aina kutsua matkaseuraksi. :D

 5. Yellowstone kuumottelee mua niin paljon! Rakastuin Yosemiteen ja Evergladeskin oli ihan hieno paikka. Ihan superhieno toi kuuma lähde kuva!

  1. Everglades on mulla vielä käymättä, mutta kuten Grand Tetonin kanssa tuli huomattua, eipä ole vielä tullut vastaan Usan kansallispuistoa, joka ei olisi ollut käymisen arvoinen. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge