21 uutta maailmanperintökohdetta aavikolta merenpohjaan ja vuorenhuipuille

Unesco julkisti taas kesällä joukon uusia maailmanperintökohteita. Toisin kuin viime vuonna, tänä vuonna en saanut automaattisesti lisäystä keräyslistalleni, vaan nämä kaikki kohteet ovat minulle uusia. Lista sai kuitenkin välittömästi miettimään seuraavaa matkaa Karibialle – sekä Newfoundlandin valloitusta. Tässä ne kohteet ovat:

Neljä Euroopan muinaista…

Bosnia & Hertsegovina, Serbia, Kroatia ja Montenegro: Stećakit, keskiaikaiset hautakivet

Bogomil grave monument
Entisen Jugoslavian alueella keskiaikaiset kalkkikivestä kaiverretut hautakivet tunnetaan nimellä ”stećak”. Maailmanperintölistalle nostettiin yhteensä 28 hautuumaata, jotka ovat täynnä näitä 500-1000 vuotta vanhoja koristeellisia hautakiviä. [kuva; D Smith]

Espanja: Antequeran dolmenit

Menga Dolmen / Dolmen de Menga, Antequera
Dolmen tarkoittaa kivikautista rakennelmaa, jossa pystykivet kannattelevat vaakakiviä. Antequeran alueella näistä kaksi on nyt lisätty maailmanperintölistalle: Menga ja Viera. Rakennelmat ovat noin 6000 vuotta vanhoja ja olivat luultavasti kivikautisten hallitsijoiden hautoja. [kuva: Trevor Huxham]

Gibraltar: Gorhamin luolakompleksi

The ceiling in Gorham's Cave, Gibraltar
Neandertalinihmiset asuivat Gibraltarilla sijaitsevassa Gorhamin luolassa yli kymmenentuhannen vuoden ajan: luolasta on löytynyt metsästyssaaliiden luiden ja kivityökalujen lisäksi kalliokaiverruksia. Luola sijaitsee aivan Välimeren rannalla Gibraltarvuoren seinämässä. [kuva: Kjell Eson]

Kreikka: Filippoin arkeologinen alue

Ancient Filippoi, Greece ... HDR
Filippoin perusti Makedonian kuningas Filippos II vuonna 356 eaa. Se pysyi kreikkalaiskaudella pienenä, mutta Rooman valtakaudella se vähitellen vauraustui ja sitä alettiin kutsua ”pikku-Roomaksi”. Apostoli Paavali saarnasi kaupungissa ja kirjoitti seurakunnalle mm. Filippiläiskirjeet, ja maailmanperintölistalle kaupungin rauniot ovat päässeet juurikin useiden varhaiskristillisten kirkkojen ansiosta. [kuva: Emil Athanasiou]

Kaksi Afrikan rikasta luontokohdetta…

Sudan: Sanganebin ja Dungonabinlahden–Mukkawarinsaaren merelliset kansallispuistot

sudan_071 aganoush
Punaisenmeren ainoa atolli, Sanganeb, sekä Dungonabinlahden korallit, mangrovemetsät ja meriheinikot kuuluvat yhdessä maailmanperintölistalle luontokohteena. Alueella elää lukuisia merilintuja, kaloja, haita, kilpikonnia ja rauskuja sekä maailmanlaajuisesti merkittävä merilehmäpopulaatio. [kuva: Cathy Thomas]

Tsad: Ennedin massiivi

Acacia Trees
Ennedin ylänköalueella vesi on kaivertanut maisemaan vadeja, eli kuivuneita joenuomia, ja akaasiat kasvavat korkeiden hiekkakivimuodostelmien välissä. Suurimmissa kanjoneissa ympärivuotisesti esiintyvä vesi pitää hengissä runsasta villieläinpopulaatiota. Maailmanperintölistalla Ennedin massiivi on sekä luonnon-  että ihmisenperintökohde, sillä luonnon lisäksi alueella on monipuolisesti kalliokaiverruksia ja -maalauksia. [kuva: David Stanley]

Neljä Lähi-idän kuivaa kohdetta…

Turkki: Anin arkeologinen kohde

ani
Koillis-Turkissa lähellä Armenian rajaa sijaitsee Anin keskiaikainen kaupunki. Kaupungin kultakausi oli 900-1000-luvulla, kun siitä tuli Armenian kuningaskunnan pääkaupunki ja se hallitsi osuutta Silkkitiestä. Myöhemmin Bysantin ja Seldžukkien valtakunnan aikana kaupunki piti asemansa tärkeänä kauppakaupunkina, mutta mongolien valloitus vuonna 1236 sekä tuhoisa maanjäristys käynnistivät kaupungin alamäen, ja se hylättiin 1600-luvulla. Maailmanperintölistalle kaupunki lisättiin sen monipuolisen arkkitehtuurin ansiosta: lähes jokainen vuosina 600-1200 keksitty arkkitehtuurinen innovaatio on jossain muodossa esillä kaupungin raunioissa. Lisää Anista löytyy Tuhat ja yksi tarinaa -blogista, josta myös tämä kuva on.

Irak: Etelä-Irakin Ahwar

Soldiers tour Ziggurat of Ur
Irakin Ahwar eli suoalue kattaa sekä vanhoja raunioita – joista kuvan Urin suuri zikkurat on vaikuttavin – että Tigris- ja Eufrat-jokien suiston soita. Suiston suoalue on yksi maailman suurimmista sisämaan suoalueista, vaikka se sijaitsee erittäin kuumalla ja kuivalla alueella. Urin, Urukin ja Tell Eridun rauniot taas muistuttavat muinaisesta sumerilaiskulttuurista. [kuva: Spc. Cory Grogan, USAn armeija]

Iran: Iso Hiekka-aavikko

Kerman 059, Iran
Iranin Iso Hiekka-aavikko (Dasht-e Lut) on yksi maailman kuumimmista paikoista, jossa lämpö kohoaa jopa 70 asteeseen. Syyksi maailmanperintölistalle valitsemiseen ovat kuitenkin sen valtavat tuulen muovaamat kiviharjat eli yardangit, joissa voi nähdä eroosion voiman ja geologisen prosessin kulun. Tuntemattomaan ja takaisin -blogissa on tarina yöstä Iranin aavikolla, vaikkakin kyseessä taisi olla se toinen Iranin kahdesta suuresta aavikosta. [kuva: Ninara]

Iran: Persian qanatit

Kuva Aika lähteä -blogista, jossa lisää juttua Iranista.
Kuivassa Iranissa paikalliset keräävät vettä perinteisesti qanateilla eli vesitunneleilla, joita pitkin vesi johdetaan ylempänä vuorilla sijaitsevasta pohjavesikerrostumasta alas kaupunkeihin. Maailmanperintölistalle päätyi myös veden hallintajärjestelmä: koska vettä ei riitä kaikkialle, sen jakelusta päättää vesimestari, joka pyrkii tasapuolisuuteen. Kuva Aika lähteä -blogista, jossa lisää juttua Iranista.

Viisi vuoristoista Aasiassa…

Intia: Khangchendzongan kansallispuisto

VUE SUR LE KHANGCHENDZONGA - SANDKPHU -3663M
Khangchendzongan kansallispuistosta löytyy kaikkea: niittyjä, järviä, laaksoja, jäätiköitä ja vuoria, joista komeimpana kohoaa maailman kolmanneksi korkein huippu, jonka mukaan kansallispuisto on saanut nimensä. Alueella alkuperäisasukkaiden, lepchojen,  mytologia liittyy vahvasti vuoreen ja sitä ympäröivään luontoon, ja nykypäivänä lepchat ovat yhdistäneet buddhistisia ja shamanistisia perinteitä omaksi uskonnokseen, joka tunnetaan nimellä Mun. [kuva: Vincent Dugast]

Intia: Nalanda Mahavirahan arkeologinen kohde

Nalanda - detail
Nalanda Mahaviraha eli Nalandan yliopisto perustettiin noin 500 vuotta eaa, ja se on Intian niemimaan vanhin yliopisto. Yliopisto toimi yli 1200-luvulle saakka ennen kuin Mamluk-dynastian muslimiarmeija tuhosi sen, koska se vuosien saatossa siitä oli kehittynyt buddhaluostari. Maailmanperintölistalle se pääsi nimenomaan siksi, että sen historiassa näkyy buddhalaisuuden kehitys uskonnoksi. [kuva: Andrea Kirkby]

Kiina: Hubein Shennongjia

Mountains in Shennongjia
Shennongjian metsävyöhyke Hubein maakunnassa on yksi Kiinan kolmesta biodiversiteetin keskuksesta. Se on yksi Kiinan suurimmista aarnimetsistä, ja siellä elää monta uhanalaista lajia, mm. kiinanjättisalamantereita, kultamarakatteja, lumiapinoita, puuleopardeja ja kauluskarhuja. [kuva: Xianyi Shen]

Kiina: Zuojiang Huashanin kalliomaalaukset

Rock painting hua mountain 2
Lạc Việt -kansa maalasi noin kaksituhatta vuotta sitten Guangxissa sijaitsevan Hua-vuoren kylkeen kalliomaalauksia, joiden uskotaan kuvanneen heidän elämäänsä sekä yleisesti alueella vallinneen pronssikautisen kulttuurin tapoja. Nämä kalliomaalaukset ovat ainoa arkeologinen löydös kyseisestä kansasta. [kuva: Rolfmueller / Wikipedia]

Kazakstan, Kirgisia ja Uzbekistan: Tienšan Sinkiangissa

0136 Sary Chelek
Tienšanin vuoristo on yksi maailman suurimmista. Sen itäosuus lisättiin maailmanperintölistalle jo pari vuotta sitten, mutta läntinen Sinkiangin puoli löysi tiensä listalle vasta nyt. Moni hedelmäpuu, mm. omena, on alunperin kotoisin tältä alueelta. [kuva: Mountain Partnership at FAO/Richard Slaby]

Neljä moninpuolista Amerikoissa…

Antigua ja Barbuda: Antiguan laivastotelakka ja muut arkeologiset kohteet

kuva
Antiguassa sijaitsee maailman ainoa yrjönaikainen yhä toiminnassa oleva telakka, syvässä lahdessa suojassa hurrikaaneilta. Telakka rakennettiin 1700-luvulla  orjavoimin suojelemaan paikallisten sokeriruokokasvattajien etuja aikana, jolloin eurooppalaiset suurvallat taistelivat Karibian herruudesta. Juttua telakasta löytyy Travellover-blogista, josta myös tämä kuva on peräisin.

Brasilia: Pampulhan modernistinen rakennusryhmä

Casa do Baile
Kun Eurooppa taisteli sodassa vuonna 1940, Kaakkois-Brasiliassa rakennettiin puutarhakaupunginosaa nimeltä Pampulha Minas Geraisin osavaltion pääkaupunkiin Belo Horizonteen. Useat talot on suunnitellut arkkitehti Oscar Niemeyer, ja se on Brasilian lahja modernille arkkitehtuurille yhdistellen mukaan paikallista kulttuuriperintöä ja ilmaston vaikutusta. [kuva: Hugo Martins]

Kanada: Mistaken Point

The Rolling Tempest - Pescadero State Beach
Maailman vanhimmat suuret fossiilit löytyvät Newfoundlandin eteläkärjestä, nimeltään Mistaken Point. Nämä vähän vajaa 600 miljoonaa vuotta vanhat fossiilit edustavat valtavaa biologista kehitysaskelta maapallon historiassa, kun kolmen miljardin vuoden jälkeen mikroskooppinen elämä kehittyi monimutkaisemmiksi olioiksi. [kuva: Justin Kern]

Meksiko: Revilla Gigedon saaret

manta show
Revilla Gigedon saaret ovat neljän tuliperäisen saaren ryhmä Meksikosta länteen – tai pikemminkin merenalainen vuoriryhmä, jonka huiput vain näkyvät veden alta. Saaret ovat tärkeitä merilintujen pesimisalueita, ja ympäröivät vedet kuhisevat suuria avomerilajeja, kuten jättiläisrauskuja, valaita, delfiinejä ja haita. [kuva: waskyo]

Oseanian ainut…

Mikronesia: Nan Madol

Nan Madol
Mikronesian seremoniallinen keskus on Nan Madol, 1200-1600-luvuilla rakennettu ja sittemmin hylätty temppelikeskus. Tämä maailmanperintökohde lisättiin samalla suoraan uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle, koska villinä kasvavat mangrovemetsät meinaavat sulkea sen siimekseensä.  [kuva: ajdemma]

Ja yksi bonus ympäri maailman…

Le Corbusier

Chapelle de Ronchamp - Le Corbusier
Le Corbusier oli sveitsiläinen arkkitehti, jonka töistä ympäri maailmaa on maailmanperintölistalle valittu 17 kpl. Hän oli yksi modernin arkkitehtuurin uranuurtajista, ja hänen rakennuksiaan on listalla Sveitsin Saksan, Belgian ja Ranskan lisäksi Japanista, Argentiinasta ja intiasta. Suomessa Le Corbusierin töitä ei ole, mutta Espoon Niittykummun asuinalue on saanut hänen tyylistään vahvoja vaikutteita. [kuva: Antoine Seguin]

Että sellaiset 21 uutuutta. Oletko sinä käynyt näistä jossain? Entä mikä kiinnostaisi kohteena eniten?

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

31 kommenttia postaukseen “21 uutta maailmanperintökohdetta aavikolta merenpohjaan ja vuorenhuipuille”

 1. Onpa hienoja paikkoja. Näitä maailmanperintökohteita on kyllä isot määrät – pitäisikin joskus listata ne, joissa on itse jo tullut vierailtua. Tältä uusien listalta mikään ei ole entuudestaan tuttu, mutta erityisesti kiinnostaa Gorhamin luolakompleksi, merelliset kansallispuistot, Mistaken Point ja nuo upeat vuoristot…ja okei kaikki muutkin, mutta Irakiin ja Iraniin en varmastikaan ihan ensimmäisenä ole reissamassa :)
  Anna / 270 degrees on viimeisimpänä kirjoittanut: Elämäni onnellisin luontoretki – Mount Evans Colorado

  1. Mulla aika sama tuo erityisesti kiinnostavien lista. Mistaken Point olisi ihan ykkönen, koska Newfoundland kiinnostaa muutenkin.

   Musta tuntuu, että suurin syy, että en ole matkustamassa ihan heti Iraniin, on tämä Yhdysvalloissa asuminen. Iranhan vaikuttaa matkakohteena tosi mielenkiintoiselta, mutta saattaisi herättää Iranin leima passissa liikaa kysymyksiä Yhdysvaltojen rajalla, että kannattaa.

 2. Nyt on pakko tunnustaa että kaikki uudet kohteet on sellaisia josta en ennen ole kuullutkaan. Huikean upeita paikkoja kuitenkin! UNESCO kohteita en metsästä enkä niiden perässä matkusta mut kyllä noi Aasian kohteet houkuttais lähteä katsastamaan jos noilla nurkilla olisi, samoin Sudanin koralliriutat.

  1. Sudanin koralliriutat vaikuttaa kyllä sellaiselta kohteelta, että jos maa vain saisi turvallisuuspuolen kuntoon, niin turismista tulisi ihan mukavat rahat.

 3. Enpä oo käynyt missään. Mielenkiintoisia paikkoja kyllä mukana, itseä ehkä eniten kiinnostaa nuo luontokohteet. Unesco -kohteiden perässä ei ole tullut koskaan reissattua, usein olen vasta jälkeenpäin hoksannut sellaisessa käyneeni :)

  1. Harvemmin mäkään varta vasten lähden jonnekin Unesco-kohteiden takia, mutta niitä löytyy nii monessa paikkaa, että reittiä tarkemmin suunnitellessa tulee usein tarkistettua Unescon lista. :)

 4. Enpä ole käynyt missään noista. Maailmanperintökohteissa ylipäätään on tosi mielenkiintoisia paikkoja, mutten jotenkin koskaan matkoja suunnitellessa muista niiden olemassaoloa, ja aina ne jäävät käymättä tai siis niiden olemassaolo kokonaan minun tietoni ulkopuolelle. Täytyisi tsempata joskus :)
  Teija / Lähdetään taas on viimeisimpänä kirjoittanut: Pororuuhkaa lapin teillä

 5. Mielenkiintoista tietoa! UNESCOn kohteet on kyllä tosi kiinnostavia, niinkuin joku jo sanoikin niin täytyisi joskus kerätä omakin lista jo vierailluista ja niistä joille voisi realistisesti suunnitella menevänsä!

 6. En ole käynyt missään näissä, enkä edes ollut kuullut paikoista aikaisemmin! Euroopan kohteissa tulisi varmasti todennäköisimmin käytyä, mutta eniten itseäni kiinnostaisi tuo Intian kansallispuisto. Mutta muuten nämä uudet kohteet eivät herättäneet sellaista kiinnostusta, että alkaisin jo pakkailla laukkua. Niissä aikaisemmin listalle päässeissä kohteissa riittää mielenkiintoista nähtävää vielä pitkäksi aikaa :)
  Terhi / Muru Mou on viimeisimpänä kirjoittanut: Vertailussa Jyväskylän Omenahotelli ja Sokos Hotel Alexandra

 7. Yhdessäkään ei ole käyty. Kiinan jutut voisi kiinnostaa eniten. Montenegron hautakivistä olen kuullut ja jos ensi kesänä sinne matkastamme, ihan varmasti bongataan kohde.

 8. Lueskelin näitä jokin aika sitten, ja totesin etten yhdessäkään ole käynyt. Vuoria olisi kiva päästä ihailemaan, , mutta tuo Kanadan paikka näyttää myös upealta. Unesco-kohteet ovat mielenkiintoinen keräilykohde, mulla on muistaakseni käytynä noin 30 kohdetta.
  Tanja/Levoton Matkailija on viimeisimpänä kirjoittanut: Upea Burren & Cliffs of Moher

 9. Onhan tuossa taas kasa uusia mielenkiintoisia kohteita, itse en ole nähnyt noista yhtään :-( Vaikka en Unescon kohteita keräile, niin kyllä lähistöllä olevat kohteet tulee käytyä reissussa katsottua.

 10. En ole käynyt yhdessäkään, edes noissa Kiinan kohteissa, harmi! Pitäisi kyllä oikein listata, että kuinka monessa maailmanperintökohteessa on nyt tullut matkattua, kun Kiinassa oma lista piteni aika urakalla. :)

 11. Ei tullut uusia pisteitä (jos näitä laskisin, mitä en tee), eikä nyt oikeastaan uusia kohteitakaan, jotka kuullostaisivat siltä, että tuon haluaisin ehdottomasti nähdä & kokea. Tuo Le Corbuisier vähän ympäri maailmaa ja paljon kaupungeissakin matkaavalle saattaa kyllä joltain osin joskus osua vastaan.

 12. Juu, enpä ole minäkään käynyt näissä yhdessäkään, vaikka moni vaikuttaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta. Ehkä eniten kiinnostaisi juurikin nuo Revilla Gigedon saaret, sillä olisi kyllä upeata päästä moiseen paikkaan sukeltamaan. Kiitos vinkeistä!

 13. Nyt täytyy kyllä sanoa, että yksikään ei osunut. Siis en ole käynyt yhdessäkään. Katselin tuolta linkistä sitä kokonaislistaa ja siinä sitten sekosin laskuista. En ole koskaan laskenut monessa niistä olen käynyt. Enemmän olen laskenut näitä maita, Yhdysvaltojen osavaltioita ja kansallispuistoja.

  Upean näköisiä paikkoja kumminkin. Mitenkähän olisi tässä ihmiselämässä aikaa käydä noissa kaikissa.

 14. Ihania kohteita! Etenkin toi Mukkawarinsaaren merelliset kansallispuistot ja sit noi vuoristot kiinnostais ihan hullusti!! :) en ikinä oo kiinnostunu mitää kirkoista tai vastaavista nähtävyyksistä vain pidän enemmänkin vuorista ja tämmöisistä luonnon nähtävyyksistä joten noi vaihtoehdot kiinnostais itseä! Ihana postaus oli ja sai taas uusia kohteita;)

 15. En ole käynyt missään noista uusista kohteista, mutta tuo Meksiko kuulostaa ihan siltä, että olisi toteutettavissa näistä nopeiten… Let’s see. Luuletko että itse tulet näissä kaikissa kohteissa vielä joskus vierailemaan? Tai onko jotain, minkä et usko toteutuvan?

  1. Hah, en usko että todellakaan käyn näissä kaikissa. Maltillinen tavoite voisi olla ehkä viideosa kohteista elämän aikana. :) Sen sijaan se, minne näistä päätyy ja minne ei, on sen verran vaikea veikata etten lähde arvaamaan. Kuka tietää millaiseksi matkailumaaksi Irakikin saattaa vuosikymmenten aikana kehittyä…

 16. Ei ollut yksikään tuttu, mutta ehdottomasti Gibraltarin luola kiinnostaisi eniten. Pitääkin katsoa miten sinne pääsee, kun jouluna ollaan ihan siinä vieressä. Mä tsekkaan useimmiten mitä maailmanperintökohteita on siellä minne ikinä matkustetaankaan, ja aika usein niissä käydään. Hävettää että Suomen kohteista on tullut nähtyä vain muutama.

 17. Ei näyttänyt mikään tutulta. Osa Unescon kohteista on todella kiinnostavia ja paikan päällä nähtynä henkeäsalpaavia, mutta sitten siellä on joukossa jotain taloja tai joku hiekkakasa, kuten näissä uusissakin. En ole perehtynyt siihen miten nämä kohteet valitaan ja mitkä kriteerit niissä on takana, mutta ymmärtääkseni listalle pääsyä pitää kuitenkin hakea. Maksaakohan se jotain? Joka tapauksessa tämä tekee hyvää kohteiden markkinoinnille, koska näissä uusissakin on myös niitä tosi mielenkiintoisia paikkoja mukana. Mä en ole metsästänyt kohteita listalta, päinvastoin, käynyt jossakin ja kuullut paikan päällä, että kyseessä on maailmanperintökohde. Täytyypä tutustua näihin vähän tarkemmin.

  1. Listalle lisäystä voivat hakea kansalliset komiteat, jotka kokoontuvat Unescon yleiskokouksissa. Yksittäiset hakemukset eivät käsittääkseni maksa mitään sinänsä, mutta niiden valmistelu toki maksaa asiantuntijoiden työmäärän, ja kansalliset komiteat ovat vastuussa omista hakemuksistaan. Tämän takia kohteita ei kannata puskea, ellei niillä vaikuta olevan kunnollisia läpimenomahdollisuuksia. Muuten Unesco pyörii YK-jäsenmaksuilla.

 18. Khangchendzongan kansallispuisto oli näistä kiinnostavin. Missään näistä en ole käynyt ja suurin osa oli entuudestaan mulle tuntemattomia. En keräile Unescon maailmanperintökohteita mutta jos niitä reitin varrelle tulee, niin käyn ehdottomasti katsomassa. Hienoja kohteita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge