Onnistuneen Suomi-loman ainekset

Ulkosuomalaisen Suomi-loma on ilmiö, jonka kunnolla ymmärtää vain toinen ulkosuomalainen. Yleensä ulkomaailman lomakausien sanelema lyhyt viikon tai kahden loma (verrattuna suomalaisiin neljän viikon kesälomiin – huhheijakkaa!), johon on ladattu paljon odotuksia (Suomen kesä! Kai siellä paistaa aina aurinko?) ja jonka aikana pitäisi ehtiä nähdä kaikkia mahdollisia sukulaisia, kavereita ja tuttuja, joita ei taas sitten ehdi näkemään moneen kuukauteen (tai vuoteen). Kuulostaako tutulta?

Me kävimme Iiron kanssa viikon lomalla Suomessa heinäkuun alussa. Koska olin juuri aloittanut uudet työt, koko loman onnistuminen oli epävarmaa, mutta onneksi työnantaja oli suopea ja pääsin minäkin matkaan. Lopulta lomasta tuli yksi parhaiten onnistuneista Suomi-lomista ikinä, kiitos näiden neljän vuoden aikana kantapään kautta opittujen niksien:

View over Rooftops of Helsinki

1. Älä ahda lomaa liian täyteen. Niitä tulee myöhemminkin.

Suomalaisia matkablogeja aktiivisesti lukevana kärsin varmaan tavallista enemmän inspiraatioähkystä Suomi-loman kanssa, kun tuntuu, että pitäisi päästä yhden viikon aikana sekä purjehtimaan Saaristomerelle, kiertämään vanhaa Raumaa, vaeltamaan Lappiin että pyöräilemään Ahvenanmaalle. Suomi-nostalgia iskee sitä vahvemmin, mitä kauempana asuu: miksi en tajunnut Nuuksion ihanuutta jo Suomessa asuessa?

Piti kuitenkin hyväksyä, ettei viikko riitä kaikkeen, joten valitsin pari Suomi-lomajuttua, jotka oli sekä helppo toteuttaa että mahdollista yhdistää ystävien ja suvun näkemiseen: Helsingin fiilistely mm. Hotelli Tornin kattobaarista käsin, Turussa päivän paistattelu jokilaivan kannella ja mökkeily kauniissa saaristossa. Jälkikäteen arvioituna ne riittivät vallan mainiosti, ja ainahan voi käydä siellä Raumalla sitten ensi vuonna.

Fog at the Island

2. Perusta itsellesi tukikohta ja pyydä ystäviä matkustamaan luoksesi.

Jotta koko loma ei olisi kulunut eri kulkuvälineissä istumiseen, perustimme parin päivän maakunta- ja mummokierroksen jälkeen tukikohdan mökille, jonne kutsuimme ystäviä ja sukua kylään aina päiväksi tai pariksi kerrallaan. Joskus ulkosuomalaiset valittavat, että kun itse tulee 8000 kilometrin päästä paikalle niin kaverit eivät jaksa liikahtaa edes 8km sinua tapaamaan, mutta meillä ei ollut tietoakaan tästä ongelmasta. Päinvastoin, mökkikutsut otettiin vastaan ilolla.

Viisi päivää saaristossa hurahti kuin siivillä, ja pidempään yhdessä aikaa viettäessä sai myös vaihdettua kuulumiset syvemmällä tasolla – sekä ihan vaan rentouduttua, kuten lomalla kuuluukin. Vaikka loman mökkeilyosioon kuului myös ei-niin-rentouttavia vastoinkäymisiä, niistäkin selvittiin ystävien avustuksella.

Aurajoki, Turku

3. Mieti etukäteen, mitä ehdottomasti haluat lomalla syödä.

Kaipaan aina ulkomailla asuessa karjalanpiirakoita. En jaksa leipoa niitä itse. Kun Turussa hotellin aamiaisella oli karjalanpiirakoita, olin ratketa onnesta. Jos taas olisin palannut Yhdysvaltoihin ilman karjalanpiirakkakokemusta, varmaan harmittaisi, koska karjalanpiirakkahimo on iskenyt taas.

Suomi-lomalla tulee syötyä lähinnä ravintoloissa tai sukulaisten pöydissä, koska omaa keittiötä harvemmin on käytettävissä, joten monesti joku muu päättää puolestasi, mitä syödään. Kukaan muu ei kuitenkaan voi tietää, mitä juuri sinä kaipaat Suomesta, joten toiveita kannattaa esittää. Ääneen huutelemalla sain syödäkseni myös näitä kaipaamiani herkkuja:

 • Uusia perunoita ja silliä. Tai ihan vaan uusia perunoita. En muistanutkaan, kuinka hyviltä vasta maasta nostetut perunat maistuvat.
 • Mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta. Taivaallista, eikä täältä saa suomalaisia mustikoita.
 • Raparperipiirakkaa. Tiedän, että raparperi on tuttu juttu täälläkin, mutta en ole vielä onnistunut sitä kaupasta löytymään.
 • Poroa ja hirveä. Makuero ei ehkä ole valtava wapitiin, mutta on kuitenkin.
 • Halloumia. Ostin kerran pienen palan täältä lähikaupasta, ja se maksoi $12. Vastedes säästän tämän grilliherkun Suomeen.
 • Piimäjuustoa. Tätä tosin huutelin vain mielessäni, joten onneksi Iiron isoäiti on jonkin tasoinen ajatustenlukija.
 • Ruisleipää aamupalaksi ihan joka ikinen aamu, ja päälle oltermannia.

Seuraavaan Suomi-lomaan jäivät odottamaan maksalaatikko ja hernekeitto. Kyllä, niitäkin voi kaivata.

Helsinki's best toilet with a view
Helsingin parhaat näkymät vessan ikkunasta on Hotelli Tornin Ateljé Baarin naisten vessasta.

4. Varaa aikaa myös itsellesi.

Yksi loman tärkeimmistä hetkistä oli mökkipäivä, jonka vietimme Iiron kanssa ihan kahdestaan. Edes sateinen päivä ei haitannut, kun poltimme takkaa, ratkoimme ristikoita ja mietimme saunan lämmittämistä. Ehkä joku jaksaa viettää koko loman muiden ihmisten kanssa, mutta minä kaipaan edes hetken omaa rauhaa, jotta jaksan taas seurata sitä tärkeintä niksiä, joka tulee viimeisenä.

Sunset at the Island

5. Keskity olennaiseen.

Niihin loman parhaisiin kohtiin, joiden takia tulit juuri Suomeen etkä minnekään muualle. Minulle ne eivät kaikesta fiilistelystä huolimatta olleet yöttömät yöt, Helsinki, saaristo tai edes karjalanpiirakat, vaan jotain aivan muuta.

 • Syvälliset keskustelut ystävien kanssa hämyisässä saunassa.
 • Se, kun sukulaispoika sai virvelillä kalan.
 • Brunssi viimeisillään raskaana olevan hyvän ystävän kanssa, joka pyysi lapsensa kummiksi.
 • Tiukka Scrabble-ottelu vanhempien kanssa.
 • Se, kun ystävä, jota en uskonut ehtiväni tapaamaan, lähti tunnin varoitusajalla treffaamaan minua toiseen kaupunkiin.
 • Sukulaislasten perässä juokseminen Heurekassa ja sen kaiken innon ja energian seuraaminen.
 • Lounaat ja päivälliset mökin kuistilla mitä parhaimmassa seurassa.

Näistä asioista riittää taas muisteltavaa ennen seuraavan kesän reissua.


Kaikki kirjoituksen kuvat on julkaistu aiemmin Instagramissa, ja tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA, Travellover ja Muru Mou. Minua voi seurata Instagramissa käyttäjätunnuksella @globecalledhome.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

40 kommenttia postaukseen “Onnistuneen Suomi-loman ainekset”

 1. Voin samaistua moniin kohtiin, itsekin nyt ulkosuomalisena pian 4 vuotta ja Suomen lomat ovat todellakin hyvin täyteen buukattuja. Oikeastaan en kutsu lomaa Suomessa varsinaisesti lomaksi, sehän on enemmän kyläilyä ja sukulointia. Sen jälkeen tarvitsee toisen loman kotona, jotta ehtii toipumaan kolmesta intensiivisesti viikosta sukulaisten ja ystävien nurkissa asuttuaan. Jonkun verran pyrimme tekemään myös niitä rentouttavia suomijuttuja ja poikkeamaan edes muutamassa ”matkailukohteessa”. Postauksestasi tuli mieleen, että leivoin 4 kertaa mustikkapiirakkaa itse kerätyistä mustikoista Suomessa ollessa! Ja herneitä ostimme torilta/kaupasta varmaan joka toinen päivä. Ja järvessä uitiin (tai no, lapset uivat) myös melkein joka päivä. Siinäpä ne tärkeimmät kesäiset suomijutut meille.
  Jonna / Lempipaikkojani on viimeisimpänä kirjoittanut: Lempipaikkojani Tampereella

  1. Mulla on välillä aiemmin tuntunut juuri tuolta, että tarvitsisi toisen loman Suomessa käynnin jälkeen, mutta nyt taisi löytyä oikea balanssi ja palasin töihin rentoutuneena ja levänneenä. Herneiden ostaminen torilta tosin jäi, enkä saanut edes syödäkseni tuoreita herneitä. Siinäkin yksi asia, jota todella kaipaan Suomesta!

 2. Kuulostaa pienemmässä mittakaavassa tutulta. Jyväskylästä Helsinkiin muuttaneena kaikki keskisuomalaiset sukulaiset/kaverit eivät ymmärrä sitä, että jos menen käymään Jyväskylässä viikonlopuksi, en millään ehdi joka visiitillä vierailemaan ihan kaikkien luona. Perjantaihan on käytännössä matkustuspäivä, kuten sunnuntaikin. Ja sitten olisi vielä mukava nähdä omia vanhempia ja siskoa lapsineen. Tuo kyllä useimmiten toimii, että ilmoittaa olevansa paikkakunnalla, ja ne jotka haluavat tulla kylään, tulevat. Ei ole silloin valitamista, miksen taaskaan ole vieraillut jokaisen luona. Aina ei tosin jaksa sitäkään :)
  Teija / Lähdetään taas on viimeisimpänä kirjoittanut: Taas matkassa – kohteena Albena, Bulgaria

  1. Noin lyhyellä matkalla sen onneksi luulisi toimivan myös toiseen suuntaan. Jyväskylästä Helsingin junaan hyppääminen ei pitäisi olla kellekään ylivoimaista, ja sittenpähän näkisi niitä ystäviä kunnolla. :)

 3. Hyviä vinkkejä. Tämä kesäaika voi olla ulkosuomalaiselle aika vaikeaa, kun tuntuu että facebook on täynnä lomakuvia ja erityisesti niitä tuliaiskuvia. Varsinkin, jos oma loma ei toteudu tänä kesänä. Tuo Tornin vessa taitaa olla itselle se vakio esittely lähes joka työreissulla. Viimeksi tammikuussa pyysin matkakumppaniani Kentuckysta käymään vessassa ja uskon, että maisema oli reissun arvoinen.

  1. Me oltiin hilkulla jättää Suomi tänä kesänä väliin, mutta olen tosi tyytyväinen, että niin ei tehty. Silloin olisi nimittäin todennäköisesti käynyt ylivoimaiseksi houkutus lähteä Suomeen talvella, ja kesä Suomessa on kuitenkin niin paljon kivempaa aikaa. Nyt jos viimein pääsisi siihen rytmiin, että Suomeen kerran vuodessa ja aina kesällä. :)

 4. Luin joskus postauksesi ulkosuomalaisuudesta. Kaverini lähtee vaihtoon prahaan (onhan se vähän eri asia amerikka, mutta kuitenkin) ja ollaan yhteisen kaverini kanssa lähdössä sinne loka-marraskuussa. Itse näin tilanteen niin että ”nyt on ainakin joku syy sinne lähteä”. Tosin sellainen ero, että joudutaan kuitenkin majottumaan hotelliin kun kaveri asuu opiskelija-asunnossa, kun taas kaverin tai tutun luo joka ihan varsinaisesti asuu toisessa maassa, matkustaessa yleensä säästää majotuksessa. Ja lentodiileissä on tullut niin naurettavia hintoja että oon itkenyt, että ei ole seuraa eikä lomia juurikaan lomia ennen ensi kesää, että olisin voinu nyciin/losiin/SF/Miami lähteä. Isäni on asunut nyt 3 vuotta ja asuu vielä vuoden Malesiassa KL:ssä ja suomessa käydessä ostaa aina laukun täyteen ruisleipää ja oltermannia. :D Sitä riittää yllättävän pitkään (pitää muistaa siellä talvella käydessä viedä tuliaisia. Kuulin myös huhuja että lähikaupasta olisi löytynyt jopa Fazerin Geisha patukka :D )

  1. Prahakin on sen verran kaukana että tuskin kaverisi käy Suomessa kuin ehkä korkeintaan kerran vaihtoaikana. Tosi hienoa, että olette lähdössä häntä moikkaamaan! Toivottavasti tulee hauska reissu. Praha on todella kaunis kaupunki eikä hotellien hintatasokaan ole onneksi kummoinen. :)

 5. Kuulostaa idylliselle sun Suomi-loma :) Ja kun nyt itse hingun täältä aina maailmalle, ja mietin jo ennakkoon mitä ainakin haluan siellä syödä, niin pitäisi aina muistaa myös tämä puoli: mitä kaikkea ihanaa meillä on täällä Suomessa. Ja tietty muunkin kuin ruuan suhteen :) Minäkin olen joskus ulkomailla asuessani kaivannut hernekeittoa, jopa ostanut sitä suht korkealla hinnalla, kun tuli vastaan. Ja se maistui kyllä paremmalle kuin yleensä kotona arkipäivänä :)
  Heidi / Auringon alla on viimeisimpänä kirjoittanut: Kesän parhaat

  1. Meillä oli Luxemburgissa työpaikan oma ruokakauppa, jossa myytiin tarvikkeita ympäri Euroopan expat-työvoiman tarveita tyydyttämään. Suomesta oli myynnissä pakastekarjalanpiirakoiden, Lapin kullan, hapankorpun ja sitruunapippurin lisäksi juurikin purkkihernekeittoa. :D Ostinkin sitä pari kertaa, ja kyllähän se ulkomailla maistui ihan eri tavalla hyvältä.

 6. Ulkosuomalaisuudesta mulla ei ole kokemuksia, mutta tuossa tuntuu olevan vähän samoja piirteitä kuin vanhassa kotikaupungissa käymisessä. Sen hienot ominaisuudet ja kohteet tajuaa vasta siitä erkaannuttuaan, aina siellä käydessä tekisi mieli aikatauluttaa visiitti ihan liian täyteen kaikkea tekemistä ja yrittää nähdä kaikki niille kulmille jääneet kaverit. Mutta Suomea en kyllä osaa ulkopuolisin silmin kovin hyvin katsella. Todella kauniita kuvia oot ottanut, ovat hyvä muistutus siitä, että Suomessakin pitäisi malttaa reissata :)
  Noora | Kerran poistuin kotoa on viimeisimpänä kirjoittanut: IGTT: Reissujeni keräilyharrastus – kaivonkansiselfiet

  1. Varmasti onkin vähän sama ilmiö kyseessä. Itse en ole Suomen sisällä muuttanut kaupungista toiseen, joten mulla ei tästä puolesta ole kokemusta, mutta Helsinkiin olen ihastunut ihan täysin nyt, kun en siellä enää asu. Pitäisi muistaa ajatella asiaa myös nyt nykyisessä asuinpaikassa: mitä asioita jään täältä kaipaamaan ja mitä toivoisin tehneeni enemmän sitten, kun olen täältä muuttanut pois?

 7. Hyvä vinkkilista ja osittain tuttuja pointteja itsellenikin lähinnä ulkomailla asuvien kavereiden juttujen kautta. Itsekin olen hetken aikaa asunut ulkomailla, mutta ajanjakso oli kovin repaleinen, kävin niin paljon Suomessa, että asuin kai lähinnä lentokentällä. Yritän ymmärtää ulkomailta Suomessa vierailevia kavereitani aikataulun tiukkuuden kanssa ja toisaalta pyrin myös vierailemaan joskus heidän luonaan siellä kaukomailla.

  Kiva, että teillä oli onnistunut loma :)
  Henna /suurin onni on viimeisimpänä kirjoittanut: IgTT: Minireissumiehen matkat – Ensimmäinen vuosi

  1. Ymmärtäväiset ja joustavat ystävät onkin niitä, joihin ulkosuomalaisena on helpointa pitää yhteyttä. Sellaiset kaverit, joiden kanssa on vaikea järkätä tapaamista, jäävät helposti kokonaan väliin.

 8. Mä olen valitettavasti törmännyt tuohon ulkosuomalaisten valituksen aiheeseen siitä, että ystävät ja tuttavat eivät paljoa viitsi liikkua tavatakseen kun olen tullut lomalle Suomeen. Kuopiossa se on vielä ok kun välimatkat on lyhyitä ja on auto käytössä, mutta olen esimerkiksi ollut pikareissulla Helsingin keskustassa, ja sovittuna treffipäivänä kaveri pyysikin tulemaan luokseen jonnekin lähiöön. Ei mulla ollut sellaiseen aikaa :( Mutta seuraavalla kerralla sitten pyysinkin kahviseurakseni muuta ystävää, jolle keskustaan tuleminen ei ollut ongelma. Ehkä kuulostan katkeralta, mutta en mä vaan ehdi lyhyellä reissulla mennä jokaista niiden kotisohville tapaamaan :D
  Hyviä vinkkejä! Mulla on tämän kesän Suomiloma vielä edessä :)
  Terhi / Muru Mou on viimeisimpänä kirjoittanut: Kööpenhaminan Nørrebro on yksinkertaisesti erinomainen

  1. Mun korvaan et kuulosta ollenkaan katkeralta. Muistan, että ekalla parilla Suomi-reissulla saatoin käyttää päivästä monta tuntia julkisissa istuessa, kun niin moni pyysi käymään luonaan ja kodit sitten olivat jossain Espoon perukoilla tai Vuosaaressa. Yhden tai kahden ystävän luona voin käydä reissun aikana kotonakin, ja jos joku ystävä on muuttanut niin mieluusti tietysti käyn katsomassa uutta kotia – mutta pelkälle kahville en enää kenenkään luokse raahaudu, ja sellaiset kaverit, jotka eivät tätä ymmärrä, ovat minullakin karsiutuneet ystäväpiiristä. Olisi eri asia, jos kyseinen kahvihetki olisi päivän ainoa ohjelmanumero, mutta eihän se minulle tai sinulle olisi.

 9. Juuri näin! Parina ensimmäisenä vuonna teimme sen virheen, että ajelimme paikasta toiseen kylästelemässä, ja lopulta olimme niin väsyneitä, että odotimme vain kotiin pääsyä! Nyt on jo 15 vuoden jälkeen tullut tietyt ”rutiinit”, mitkä tekevät Suomenlomasta onnistuneen. Joka kerta yritämme nähdä jonkun uuden paikan, ei siis vain kotikotia ja lapsuudenmaisemia. Olemme siis jonkin aikaa turisteina Suomessa, se on kivaa. Yritämme keksiä muun majoitusratkaisun kuin olla koko ajan toisten nurkissa. Käyn joka kerta kampaajalla. Ensimmäiseen ruokamarkettikäyntiin varaan paljon aikaa. Syön pullaa surutta, rajattomasti. Emme tee juurikaan aikatauluja, vaan ilmoittelemme kavereille ennen lähtöä, että koska olemme Suomessa ja missä päin milloinkin ja sitten lähempänä, jos kaikille sopii, tapaamme. Emme siis lyö lukkoon kaikkea etukäteen, vaan yritämme olla mahdollisimman joustavia. Nykyään Suomilomat ovat ihan parhaita reissuja, enkä malttaisi odottaa ensi kesää!
  Ansku BCN on viimeisimpänä kirjoittanut: Ihmeellinen Mont Saint-Michel

  1. Tää kuulostaa kaikki niin ihanalta! Juuri tällainen rutiini on itselläkin toiveissa, ja nyt alan vihdoinkin sellaisen löytämään. :)

 10. Ei-ulkosuomalaisena oli tosi hauska lukea tätä. Mutta ihan samantyyppisiä asioita sitä itsekin kesältä ja lomalta (joka minulla on niin pitkä, etten tohdi sitä ääneen edes kertoa ;))odottaa ja sitten kuitenkin yllättyy, että kaikista eniten mielen jää jotkin pienet asiat, joita ei sitten millään osannut kesältä edes toivoa ja odottaa.
  Halloumia on tullut tosiaan itsekin grillattua kymmeniä kertoja kesän aikana ja enpä voinut aavistakaan, että se voisi olla sellainen herkku, joka maksaa rapakon takana maltaita. jatkossa nautin sitä Suomessa siis vieläkin tyytyväisempänä :).
  Heidi / Maailman äärellä on viimeisimpänä kirjoittanut: Muistot jotka jäävät

  1. En minäkään olisi osannut aavistaa, kunnes olin päättänyt, että ”tänään grillataan hallomia” ja järkytyin kaupan juusto-osastolla! Mutta tätä aina välillä sattuu, että kaupasta ei löydy millään demi-glace-kastikepohjaa mutta kylläkin viittä eri sorttia paistettuja papuja, kun ruokakulttuuri on erilainen.

 11. Minua ärsyttää jo ihan se, kun tulen Oulusta Helsinkiin ja asun keskustassa hotellissa, niin sieltä pitäisi sitten mennä johonkin lähiöiden perukoille porukoita tapaamaan. Kuitenkin nämä samat tyypit käy duunissa lähellä keskustaa, niin olisiko se nyt kamalan vaikeeta tulla kahville johonkin Stockan kulmille?

  Nuo sinun ohjeesi käyvät neuvoksi ihan ”tavallisellekin” kesälomalle. Olisi paljon vähemmän stressiä, jos tuon mukaan menisi.
  Anna | Tämä matka on viimeisimpänä kirjoittanut: Äkkilähtö Kreetalle – Aina hyvä idea!

  1. Olet ihan oikeassa, että aika yleispäteviä vinkkejähän nämä ovat. :) Ja voin hyvin ymmärtää tuon ärsytyksesi!

 12. Ensi vuonna olen seitsemättä kesää ulkosuomalainen, ja toivottavasti kolmatta kertaa Suomessa kesäloma-aikaan, ja voin vaatia vähän enemmän liikkumista muiltakin kuin itseltäni. Tosin tänä kuudentena ulkosuomalaiskesänä taidan viimein tunnustaa itselleni, että kun jo Kaikkein Tärkeimpiä ihmisiä on melkein 20 ja he asuvat kolmella eri seudulla, ne muuten vaan rakkaat ihmiset jäävät vuosi toisensa jälkeen. Erittäin hyviä neuvoja! Ruokalistaa olen jo harrastanutkin. :D

  1. Tuo on iso dilemma, kun tiettyjä ihmisiä haluaa ehdottomasti nähdä joka kerta Suomessa käydessä, eikä siinä sitten jää hirveästi aikaa muille, jos heitä on tarpeeksi – mutta kai se on ihan luonnollista, että ystäväpiirit muuttuvat elämäntilanteen mukaan.

 13. Kuulostaa onnistuneelta lomalta. :) Mä oon vaan tämmönen väliaikais-ulkosuomalainen, mutta noita karjalanpiirakoita minäkin oon jo ehtinyt kaivata – syön niitä normiarjessa Suomessa nimittäin jos en nyt ihan päivittäin niin ainakin monta kertaa viikossa. Viime viikolla teimme niitä yksiin illanistujaisiin, mutta on siinä kyllä semmoinen homma, ettei tarvi taas hetkeen tehdä. :D

  1. Mä olen tainnut kahdesti elämässäni tehdä karjalanpiirakoita itse, ja kovasti olen yrittänyt tsempata, että saisin täällä kolmannen kerran aikaiseksi, mutta vielä on jäänyt yritykseksi.

 14. Hyviä ohjeita, juuri tuollaisesta Suomi-lomasta minäkin aina haaveilen! Mutta. En haluaisi vetää lapsi-korttia tässä esiin, mutta ainakin meillä tuo toteutus tuntuu jäävänkin aina haaveeksi, lapsilla kun on oma näkemyksensä siitä, miten Suomi-loma vietetään (teineillä kovinkin jyrkät ja äänekkäät). Koska isovanhemmat eivät matkustele, kesälomat ovat ainoita aikoja, jolloin he voivat nähdä lapsenlapsiaan ja lapset serkkujaan. Vanhempien ikääntyminen tuo myös muutoksia Suomi-lomaan. 10 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen meillä on muutamia kavereita, joita tapaamme joka kerta Suomi-lomalla ja muita sitten mahdollisuuksien mukaan (eikä todellakaan reissata enää lähiöihin sopivaan aikaan moikkaamaan). Vaikka Suomi-loma tässä loppuvaiheessa tuntuukin jo aika raskaalta, niin kyllä siihen mahtuu juuri noita helmiä: vastapyydettyä kalaa, uusia perunoita, kantarelleja ja mustikoita; järvessä uintia ja rantasaunaa; pitkiä keskusteluja oikeista kuulumisista.
  Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta on viimeisimpänä kirjoittanut: Tilavasti Tukholmassa

  1. Ikääntyvät sukulaiset ovat kyllä tuttuja, vaikka ei olisikaan lapsia, siksi tuo viittaus minun kirjoituksessani mummo- ja maakuntakierrokseen. Minulla Suomen aikatauluja suunnitellessa omat isovanhemmat ovat aina etusijalla, ja heitä todellakin käydään niissä lähiöissä katsomassa!

 15. Teidän ulkosuomalaisten kokemuksista on aina kiva lukea, vaikken itse olekaan asunut ulkomailla. Tämä oli taas hyvä muistutus siitä, miten omia kotikulmia ja koko Suomea pitäisi osata arvostaa, vaikka se täällä asuessa välillä tylsältä tuntuukin. Karjalanpiirakoita tiedän jo kaipaavani, jos joskus ulkomaille muutan.

 16. Voi miten hyväntuulinen postaus! Kaikesta saattoi aistia, että lomanne oli aivan loistava! Muualle muuttaneella varmaan vuosien varrella jää ihmisiä elämästä pois, kun ei ehditä tavata ja pitää samalla tavalla kontakteja yllä kuin ennen, mutta sitten ne, jotka jäävät, ovat sitäkin rakkaampia. Ja he myös vastaavat mökkikutsuun mieluusti kyllä.
  Annika | Travellover on viimeisimpänä kirjoittanut: Syö kuin paikallinen. Food walk Ljubljanassa

  1. Sähän olit Suomessa vieläpä aika pitkään nyt! Mä kirjoitin tämän kyllä itseänikin varten, että voin lukea ennen seuraavaa Suomi-lomaa.

 17. Ihana postaus! Oli taatusti antoisa loma <3 Itse en enää nykyään aina edes ilmoittele missään "julkisesti" kun vierailen entisellä kotipaikkakunnalla. Olisi niin ihana nähdä kaikkia vanhoja ystäviä, mutta kun ei vaan millään ehdi niin välillä tuntuu vain paremmalta olla edes kertomatta käyneensä mestoilla.
  Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Itä-Helsingin helmi: Uutelan luontopolku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge