Sunnuntaina kävimme kotikaupunkimme Kennesawn omassa museossa, The Southern Museumissa. Nimestään huolimatta museo ei ole haukannut liian suurta palaa, vaan näyttely on jaettu kolmeen erilliseen osaan.
Ensin kerrotaan sisällissodasta ja näytetään paljon etelävaltioiden vanhoja lippuja, aseita ja kaikenlaista sälää.
Museon keskivaiheille on rakennettu rekonstruktio Glover Machine Worksin tehtaasta, joka on alueella taannoin sijainnut tunnettu veturitehdas. Tehdas toimitti aikoinaan vetureita niinkin kauas kuin Venäjälle… tosin tilaus tehtiin kaksi kuukautta ennen tsaarivallan sortumista, ja kesti monta vuotta, ennen kuin kommunistit saivat maksettua tilauksen. Vetureiden nimiksi tuli luonnollisesti Kommunist ja Internationalist.
Lopulta kerrottiin eräästä tietystä veturista, jonka pohjoisen puolen joukot ovelasti melkein onnistuivat ryöstämään Kennesawsta sisällissodan aikaan. Paikallinen konduktööri oli kuitenkin sen verran kiinnostunut junansa kohtalosta, että lähti ajamaan junaa takaa toisella junalla, ja vain vähän ennen rintamalinjoja juna saatiin takaisin. Tapahtumaketju tunnetaan nimellä The Great Locomotive Chase, ja siitä on myöhemmin tehty useampi elokuva.
Museolla on luonnollisesti kaikenlaista lapsille suunnattua tekemistä, vaikka itse näyttely ei ollutkaan niin iskevän oloinen. Mainonnassa suomalaiseen silmään pistää, että isät on suljettu täysin ulkopuolelle. Oletuksena on, että alle kouluikäiset lapset liikkuvat äidin helmoissa.
Museokaupassa taas pisti silmään etelävaltioiden sotalipun ylpeä heiluttelu. Kaupasta olisi saanut ostaa mm. sydänkorvakorut, joissa oli etelävaltioiden lippu, tai bumper stickerin näyttämään, kummalla puolella sisällissotasympatiat ovat. Katselimme hetken mukia, jossa oli esitelty ylpeänä etelävaltioiden sotajohtoa – ”Our Generals” – mutta jätimme senkin kauppaan, koska etelävaltioiden sotalippu omassa mielessä yhdistyy niin vahvasti rotusortoon ja muuhun epäilyttävään.
Museo sijaitsee aivan Kennesawn keskustassa, siis vanhassa keskustassa, mailien päässä uusista asuinalueista, jollaisella mekin asumme. Me emme itseasiassa edes asu virallisesti Kennesawssa vaan, kuten enemmistö piirikuntalaisista, olemme osa ”unincorporated areaa”, joka sattuu olemaan Kennesawn postinumeroalueella. Keskustassa on tasan yksi yhtenäinen kaupunkikortteli, jossa rakennuksen reuna on kadun varressa ja ikkunashoppailu on mahdollista. Tässäkin korttelissa puolet liiketiloista on tyhjillään, ja jäljelle jääneessä osassa on tällaista:
White History Year on alunperin The Onionin satiiria, mutta en oikeasti ole varma, oliko se tässä tapauksessa tarkoitettu satiiriksi… Kaupan edessä oli sen verran saman tyylisiä kylttejä, etten uskaltanut mennä sisään ottamaan selvää. Ilmeisesti kyltin alapuolisesta tarrasta päätellen kauppiaat ovat Etelä-Amerikasta.
Kennesawn keskustan ainoa kahvila, joka ei ollut seurakuntatalon yhteydessä.
Kauppa, joka oli erikoistunut kurpitsa- ja syksyaiheisiin koristeisiin
Kennesaw Historical Centeriä
Radan toisella puolella sijaitsi Historical Center, joka koostui lähestulkoon pelkästään omakotitaloista. Osassa taloista oli joku yritys, osassa asui perhe – ja puolet oli tyhjillään tai myynnissä. Todennäköisesti alue on täysin turvallinen, mutta silti tyhjillään olevat ränsistyneet omakotitalot loivat tarpeeksi ”shady neighborhoodin” auraa, etten välttämättä itse haluaisi muuttaa tuonne.
Yritykset mainostivat omakotitaloissa olevia liiketilojaan isoin kyltein
Mahdollisesti sekavin ja samalla söpöin sisustuskauppa ikinä
Vaikka oli aurinkoinen sunnuntai-iltapäivä, olimme melkein ainoat kävelijät koko keskustassa. Iiro ei nähnyt ketään koko aikana, mutta minä onnistuin spottamaan erään lenkkeilevän koiranulkoiluttajan katoamassa kulman taakse.
Eikö ole hullua, miten sisällissodan perintö elää yhä, 150 vuotta myöhemmin, niin vahvana? Museossa toki, mutta sitten museon ulkopuolella nämä ylpeät valkoisen vallan merkit. Mieheni ei voi sietää sitä, miten (etelävaltiolaisilta) edelleen voi kuulla, että sisällissodassa ei ollenkaan ollut kyse orjuudesta.
Juu, itseänikin ihmetyttää, kun vertaa Suomen sisällissotaan. Vähän hassua, että sisällissota yleensä nähdään asiana, josta voi olla ylpeä.
En ole vielä kenenkään kanssa syvällisesti jutellut sisällissodasta, joten en ole törmännyt tuollaiseen näkemykseen. Minua taas on viimeksi ärsyttänyt se, kuinka dokkarisarjassa ”America: The Story of Us” annettiin ymmärtää, että orjuus oli lähestulkoon ainoa syy sisällissotaan. Jossain sivulauseessa sanottiin, että ”oli muitakin syitä”, mutta näihin ei sitten missään vaiheessa palattu… Ikään kuin tämä sota olisi jotenkin erilainen kuin muut sodat, että tässä ei ollutkaan kyse rahasta ja vallasta vaan pelkästään ihmisoikeuksista.
Toi Southern America kyltti ei tarkoita Etelä-Amerikkaa vaan juurikin niitä etäläisiä osavaltioita.
Jess, ihanko totta. :)
Vaikka kyltti varmasti entisiin Etelävaltioihin viittasikin, termiä ei itseasiassa ole yksiselitteisesti määritelty. Esim. Wikipediassa ”Southern America” ohjaa sivulle, joka kertoo Etelä-Amerikasta, kun taas Merriam-Webster tai Oxford eivät sanaliittoa tunne. Pelkästä ”American” sanotaan, että se voi tarkoittaa joko Yhdysvaltojen kansalaista tai ketä tahansa Amerikan mantereen asukkia. Teoriassa termi ”Southern American” voi siis tarkoittaa kumpaa vaan.