Yellowstone – mitä maksaa?

Budjetointitaitoni ovat aina olleet vähän summittaisia: teininä totesin, että kaikki on hyvin niin kauan kuin pankkiautomaatista saa nostettua rahaa, ja pienin nostettavissa oleva rahasummahan oli 50 markkaa. Eurojen saapuessa peliin oli säästämistä alettava harrastaa vähän ahkerammin, sillä nyt tilillä oli pakko olla vähintään 20 euroa, jotta seinästä sai rahaa. Isäni jossain vaiheessa patisteli määrätietoisempaan tilin tarkkailuun, ja totesin pian toimivimmaksi menetelmäksi itselleni ”kuinka monta numeroa”-menetelmän: aina rahaa tililtä nostaessa katsoin tilille jäävän summan, ja jos siinä oli vähintään kolme numeroa ennen pilkkua, kaikki oli hyvin, ja jos ei, niin piti elää kitsaasti, kunnes rahaa tuli lisää. Omilleni muuttaessani tämä luku nousi neljään numeroon. Tällä menetelmällä on budjetoitu myös kaikki nuoruuden matkat (”Voinko lähteä opiskelijamatkalle Norjaan? Tilillä on neljä numeroa, eli voin!”), mikä muuttui, kun jossain vaiheessa keksin siirtää rahaa erilliselle säästötilille, joka oli pyhitetty niille tärkeille kalliimmille sijoituksille elämässä. Lähinnä matkustelulle.

Tämän budjetointihistoriani tietäjille saattaakin tulla nyt yllätyksenä, että kirjoitan postauksen aiheesta matkabudjetti. Ei, en laatinut sellaista itse etukäteen – osaan nykyään sujuvasti navigoida perstuntumalla konsumerismin suossa niin, että pankkitilini näyttävät aina hyvältä – vaan summat on kerätty jälkikäteen. Ehkäpä tästä on jollekulle suunnitelmallisemmalle budjetoijalle kuitenkin hyötyä?

Morning Glory Pool
Morning Glory Pool kaikessa upeudessaan. Kuulema aiemmin on ollut vielä upeampi, mutta lähde on pikkuhiljaa menettänyt sinisimmän hohteensa, koska sinisen värin aiheuttamat bakteerit viihtyvät kaikkein lämpimimmässä, ja allas on viilentynyt aikojen saatossa – mahdollisesti siksi, että jästipäät ovat heitelleet sinne tavaraa ja tukkineet lähdettä.

Liikkuminen

Ellei ole himoretkipyöräilijä, Yellowstonessa käytännössä tarvitsee auton, sillä minkäänlaista bussijärjestelmää ei meidän tietääksemme ole ja välimatkat ovat pitkiä. Me toimme auton mukanamme 500 mailia suuntaansa, jonka lisäksi ajoimme Grand Tetonin ja Yellowstonin puistojen sisällä neljän päivän aikana vielä 500 mailia. Automme kuluttaa noin 20 gallonaa maililta (vajaa 12 litraa satasella, ihan kohtuullinen jenkkiauton kulutus), joten yhteensä 1500 maililla meni noin 75 gallonaa bensaa. Bensan gallonahinta oli Coloradossa lähtiessämme noin $3,6/gal, mutta puistossa ja niiden läheisyydessä hinnat olivat lähempänä $3,9/gal, joten lopulta bensoihin meni noin $285 (puistossa käytetty osuus noin $100).

Auton kulut eivät tietenkään rajoitu pelkkiin bensoihin. Vuokra-autosta pitää maksaa vuokraa, omasta autosta vakuutuksia sun muita. Vakuutukset ja muut kiinteät kustannukset jätän pois laskuista, koska ne olisimme maksaneet myös ilman reissua, mutta AAA:n arvion mukaan autossamme maksavat jo pelkät kilometripohjaiset huollot ja renkaiden kuluminen noin $0,07 per maili. Tästä tulee siis noin $100 auton muita kustannuksia, mikä kuulostaa aika todenmukaiselta, kun muistelee sitäkin $300 mekaanikkolaskua, jonka maksoimme juuri ennen reissuun lähtöä.

Liikkuminen: $385 (280 euroa)

Camaro & Corvette
Eniten Yellowstonen parkkipaikoilla näkyi SUVeja ja RVitä, mutta ovat jotkut tulleet paikalle urheiluautoillakin. Camaro vai Corvette, kumman sitä ottaisi?

Asuminen

Yellowstonen majoitukset eivät ole mitenkään kohtuuttoman hintaisia, päinvastoin; siksi ne ovatkin loppuunvarattuja jo kuukausia etukäteen. Me yövyimme ensimmäiset kaksi yötä Togwotee Mountain Lodgessa Grand Tetonin itäpuolella, sillä eteläpuolisen Jacksonin kaupungin majoitushinnat olivat ihan törkeän kalliita. Nyt maksoimme lodgesta noin $220 per yö (paitsi ettemme maksaneet, koska käytin tähän hotellivarauspalvelun kaksi ilmaisyötä, mutta siitä vinkkejä joskus toiste). Lodgen tavallisissa huoneissa olisi mahtunut nukkumaan nelihenkinen perhe, mutta meidän paikalle tullessamme kaikki normaalit huoneet olivat menneet, joten saimme samaan hintaan sviitin, jossa oli parisängyn ja kerrossängyn lisäksi vielä kahden hengen vuodesohva. Sisällä nukuttujen öiden jälkeen siirryimme telttailemaan Yellowstoneen, jossa ensimmäiset kaksi yötä Grantin telttailualueella hintaan $29,58 per yö, viimeinen yö Madisonin alueella hintaan $24,46. Ainoa ero näiden kahden alueen välillä oli, että Grantissa oli suihkut, Madisonissa ei.

Lisäksi ostimme telttailutarvikkeita noin $350:llä, mutta koska näitä olisi tarkoitus käyttää muulloinkin, en laske näitä mukaan kustannuksiin. Jos joku sen sijaan on kiinnostunut kuulemaan ostoksistamme sekä varustekokemuksistamme, jätä kommentti niin ehkä rustaan tästäkin oman postauksensa.

Asuminen: $475 (350 euroa), viisi yötä

Camping
Camping-tuolit ovat olennainen osa amerikkalaista telttailukokemusta.

Syöminen

Teimme ruokamme matkalla suurimmaksi osaksi itse: telttaillessa iltaisin nuotiolla tai retkikeittimellä, päivisin taas mukana kulkivat tuhdit aamulla tehdyt eväsleivät. Kävimme kaupassa pariin otteeseen, ostimme kaikenlaista muutakin kuin ruokaa (tyyliin aurinkolasit, kameran muistikortti), ja toimme kotiin mukanamme sekä ylijääneitä säilykkeitä, patukoita ja pullovettä että matkamuistomeiningillä paikallisia oluita, joten tämä luku on vähän hatara, mutta arvioisin ruoka- ja juomaostoksiin menneen noin $130. Tämän lisäksi polttopuut maksoivat $14 ja kaasupullo retkikeittimeen leirintäalueen kaupasta $8. Puiston ulkopuolisesta kaupasta sai puita $6 per laatikko, leirintäalueelta $8, ja sen kaasupullonkin olisi saanut muualta varmaan puolet halvemmalla, eli viisaampi olisi varautunut näihin etukäteen.

Söimme reissun aikana ”ulkona” eli sisätiloissa yhteensä neljästi. Automatkalla kumpaankin suuntaan poikkesimme pikaruoka-aterialla: menomatkan burritot Laramien Qdobassa maksoivat yhteensä $20, paluumatkalla taas Casperin Taco Johnissa quesadillat ja tacot olivat $18. Ensimmäisenä iltana Lodgessa teimme lämpimiä voileipiä mikrossa, mutta toisena iltana kävimme Lodgen pubissa syömässä wapitiburgerit ja juomassa pari Snake River Brewing Co:n olutta, loppulasku veroineen ja tippeineen noin $50. Viimeisenä kokonaisena päivänä puistossa taas palatessamme koskenlaskureissulta opas kehui niin paljon montanalaisen Gardinerin kylän joenrantasaluuna Iron Horsen purilaisia, että suuntasimme sinne aurinkoiselle terassille paikallisen Red Lodge Alesin IPA-tuopeille ja biisoniburgereille, lasku noin $40.

Syöminen: $280 (205 euroa), kuusi ja puoli päivää

Camping Food
Leirintäalueella valmistettu ruoka: retkikeittimellä puoliksi keitetyt, puoliksi paistetut lihat sekä salaattia ja kirsikkatomaatteja

Aktiviteetit ja sisäänpääsyt

Yellowstonen ja Grand Tetonin kansallispuistojen yhteinen sisäänpääsymaksu on $25 alkavalta viikolta, ja tämä maksu on autokohtainen. En kuitenkaan laske tätä budjettiin mukaan (vaikka sinun ehkä kannattaa), koska totta kai kaikilla kansallispuistojen ystävillä Yhdysvalloissa on America the Beautiful Interagency Annual Pass, jolla pääsee ilmaiseksi kaikkiin puistoihin 12 kuukauden jakson ajan! Koska asumme Rocky Mountainsin kansallispuiston vieressä, ja vuosikortti kattaa myös muut federal recreation areat (esim Coloradon Mt Evans), on 75 dollarin hintainen kortti neljässä kuukaudessa jo maksanut itsensä takaisin.

Patikointi, kuvien napsiminen ja elukoiden ihmettely sekä erinomaiset puistonvartijoiden pitämät esitelmät ovatkin sitten ilmaisia, joten ainoaksi maksulliseksi aktiviteetiksi meille koitui koskenlasku, kahden tunnin reissu $82,40 kahdelta hengeltä, jossa käytimme Yellowstone Raft Companyn palveluita. Suosittelen lämpimästi, sillä nopean selvityksen perusteella firma oli sekä halvin että ainoa, joka jakoi kaikille automaattisesti märkäpuvut. Näimme yhden märkäpuvuttoman koskenlaskuporukan, ja he näyttivät aika jääkalikoilta.

Aktiviteetit: $82,40 (60 euroa)

Ready to go Rafting
Supertyylikkäänä märkäpuvussa valmiina laskemaan koskea

Matkamuistot

Koska kaappimme ovat jo täynnä matkamuistokahvikuppeja ja jääkaappimme ovi on jotain tyhmää materiaalia, johon eivät magneetit tartu, olemme siirtyneet matkamuistoissa seuraavalle tasolle: oluttuoppeihin. Niitä tarttui mukaamme kaksi, yksi kummastakin puistosta. Tämän lisäksi ostin paljon postikortteja sekä luonnollisesti postimerkkejä, jotka yleensä ovat kalliimpia kuin itse kortit.

Matkamuistot ja kortit: $30 (22 euroa)

Bison

Loppusumma

Yhteensä: $1250
Per henki: $625 (460 euroa)

Puistossa olisi saanut menemään rutkasti enemmänkin rahaa, mutta emme kuitenkaan kokeneet jäävämme mistään paitsi. Toisaalta olisimme selvinneet vielä melkein puolet halvemmalla, jos olisimme telttailleet ja syöneet omia eväitä koko ajan. Totesimmekin, että kansallispuistomatkailu ei Yhdysvalloissa taida olla rahasta kiinni: kunhan telttailuvermeet ja auto löytyy, hyvinkin pienellä rahalla pääsee matkailemaan upeisiin maisemiin. Ehkä siksi paikan päällä näkyikin autoja niin Oregonista kuin Floridasta, Mainesta kuin Kaliforniasta, ja telttailualueet olivat viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

14 kommenttia postaukseen “Yellowstone – mitä maksaa?”

 1. Tälläinen budjetin yhteenynnäys olisikin hyvä tehdä joka matkasta. Me ollaan tosi laiskoja sellaisessa, mutta nyt Alaskan matkasta meillä on jotain samantyyppistä laskettuna. Vuokra-auton ja lentolippujen kanssa kulut nousee täältä Suomesta liikkeelle lähdettäessä aina aika isoiksi :(

  Me ei Yellowstonessa oltu ollenkaan ajoissa majoituksen vuokrauksen kanssa ja yövyttiin kalliilla West-Yellowstonessa. Tosin telttailemaan meitä ei olisikaan saanut syyskuun kylmiin öihin, joten se ei ollut vaihtoehto. Yellowstonessa muuten menee sellaisia keltaisia busseja, joilla pääsee kanssa liikkumaan. En tosin nähnyt niitä, mutta kuulema niitä on ;) Yhdellä sisäänpääsymaksulla pääsi ainakin vuosi sitten molempiin puistoihin eli yksi 25 dollarin maksu riittää :)

  1. Hei kiitti tuosta sisäänpääsymaksuasian oikaisemisesta! Olet tietenkin oikeassa, ja muokkasin postausta sen mukaisesti, ettei jää väärää tietoa kummittelemaan.

   Me nähtiin sellaisia keltaisia busseja, mutta ne vaikuttivat kiertoajeluilta. Ei siis vastaa julkista bussijärjestelmää, jolla saisi mennä suhteellisen vapaasti ympäriinsä, vaan ohjattua retkeä. Mutta toki tällä tavalla saattaa säästää auton vuokran, jos lentää suoraan Jacksoniin tai Bozemaniin ja sieltä käsin lähtee retkelle.

   Voin hyvin uskoa, ettei telttailu syyskuussa kuulosta mukavalta. Jos heinäkuussakin meni pakkasen puolelle, niin mitenköhän tuolloin… mutta mietittiin Iiron kanssa, että joskus syksymmällä tai keväämmällä tuonne voisi mennä uudestaan jos menee, niin näkisi vähän eri näköistä luontoa ja välttäisi suurimmat ihmismassat.

   Mä olen miettinyt tuota budjetin yhteenynnäyksen kannattamista juuri eniten siksi, että saisi paremman käsityksen, mikä matkoissa maksaa. Näppituntumalta mulla on fiilis, että jos matka kestää vaikkapa kaksi viikkoa, niin jonnekin Kaakkois-Aasiaan matkustaminen maksaa yhtä paljon kuin Eurooppaan, koska Euroopan kalliit hotellit maksavat yhtä paljon kuin Kaakkois-Aasian lennot – mutta varmaa tietoa ei ole, koska ikinä aiemmin en ole jaksanut ynnätä kaikkia kuluja.

 2. Kiitos informatiivisesta postauksesta! Onko oikeasti tosi että patikoinnista saa maksaa ylimääräistäkin vielä kansallispuistomaksun lisäksi? Tuntuu hassulta myös tuo telttailusta maksaminen kun täällä saa lähteä mihin vaan pystyttää sen asumuksensa vaikka mihin joen mutkaan jos vain huvittaa :)

  1. Ei kun patikointi on ilmaista! Ei sentään ihan hulluksi ole tämä maailma mennyt. :) Telttailusta maksaminen sen sijaan taitaa valitettavasti olla aika normaalia Pohjoismaiden jokamiehenoikeuksien valtakuntien ulkopuolella. Yhdysvalloissa ei paljon ole telttapaikkoja, jotka eivät olisi sekä hyvin tarkasti määriteltyjä että maksullisia. Esimerkiksi Kalliovuorten backcountry-paikat (eli sellaiset, mihin pitää kävellä eikä pääse autolla) ovat talvikaudella first-come-first-serve eivätkä varattavissa, mutta silti niistä pitää maksaa telttailulupa.

 3. Taa ”nelja numeroa ennen pilkkua” vaikuttaa tosi hyvalta systeemilta! Ma olen tosi huono laskee budgettia matkoille (vaikka varmasti pitaisi) koska mun paassa operoin just systeemilla etta tiedan paljon tililla on rahaa ja paljon voi suurinpiirtein kayttaa. Sen verran sit kulutetaan…Mut pitaisi ehka alkaa tekemaan budgettia nain niin tietaisi vahan paljon sita oikeasti rahaa menee!

  1. Mä en ajatellut ruveta tekemään budjetteja etukäteen, koska tiedän, että niiden seuraaminen kesken matkaa ei olisi rentouttavaa, ja matkalla on kuitenkin tarkoitus rentoutua. Eli tuolla sun mainitsemalla fiilispohjalla aion mennä tästä lähtienkin, ellei kyse ole jostain todella pitkäkestoisesta ja kalliista matkasta. Mutta jälkikäteen näitä voisi ruveta tekemään, niin se fiilispohja vahvistuisi, kun tietää, minkä tyyliset matkat ovat oikeasti olleet kalliita.

 4. Täällä kans yksi, jolla ei ole minkäänlaista budjettia millekään matkalle.. mennään sillä mitä tililtä löytyy ja katsotaan sitten miten käy. Ensimmäistä kertaa nyt toukokuun Italian matkan jälkeen tein vähän laskelmaa, että kuinka paljon sitä rahaa oikein meni (merkkasin menot päivittäin matkan aikana). Oli aika huikea yllätys miten kalliiksi se lopulta tuli, joten ehkä jatkossa jätän laskematta :D

  1. Jotenkin sitä rahaa vaan kuluu huomaamatta reissussa. Etenkin minulla on yleisenä fiiliksenä ”kun kerran tänne asti on tultu niin pitäähän sitä nyt…”. Sillä perustelee itselleen ties mitä turistiskämejä ja ylihintoja, joista normaalisti ei tosiaankaan maksaisi.

  1. I feel like it always is in national parks – but then again, you shouldn’t bring it with you from far away because of infestations of bugs.

 5. Et maininnut miten vapaasti luonnonpuistossa uskaltaa vaeltaa, oliko teillä turvallisuuden puolesta asetta?
  Kannattaajo auton kyytiin ottaa pyörät vai rinkka ja vaeltaa ennemmin?

  1. Ei ollut asetta, eikä olisi tullut mieleenkään sellaista tuoda. :) Bear sprayta oli karhuja yms eläimiä varten – niiden ampuminen aseella olisi varmaan sen luokan rikos, etten suosittele, ja bear spray on todettu hyväksi karkoituskeinoksi.

   Pyörästä en ole varma; en ole tutkinut, millaisia pyöräreittejä Yellowstonessa on. Itse kun en maastopyöräile niin liputan vaeltamisen puolesta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge