Uutta Yhdysvaltojen maahantulossa & Golla-arvonnan tulokset

Terveiset Coloradosta! Olen aika monta kertaa valittanut blogissa ties mistä lentohässäkästä, mutta tällä kertaa tiedossa on ilouutisia: lennot menivät loistavasti! Olikin jo aika kaiken koetun myöhästelyn ja säädön jälkeen, taisi nimittäin olla ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun voin sanoa näin mannertenvälisistä lennoista.

Deltan bisnesluokka

Matka meni mukavasti bisnesluokassa, jonka olin taaskin lunastanut pisteillä. Ruoka oli hyvää, palvelu erinomaista, ja sängyksi muuntuvassa penkissä pystyi nukkumaan sikeät neljän tunnin päiväunet.

Maahantulo Yhdysvalloissa tuntuu välillä olevan oma taiteenlajinsa, jossa ykkössääntö on, että nopeat syö hitaat – tai tarkemmin, nopeat ehtii jatkolennoille ja hitaat jää ruikuttamaan kentälle. Kun iso Atlantin ylittänyt matkustajalentokone purkautuu maahantuloon, viimeisenä koneesta poistuneet saavat jonottaa tovin jos toisenkin. Minä olin valinnut bisnespenkkini strategisesti A-rivin takaosasta eli lähimpää ulko-ovea, joten pääsin ulos ensimmäisenä. Putkesta terminaalin käytävälle siirtyessäni huomasin kauhukseni, että vieressä oli juuri purkautumassa toinen samanlainen kansainvälinen lento. Jaiks!

Onnekseni kyseinen Lontoon kone oli kytkeytynyt tuubiin melkein samaan aikaan oman koneeni kanssa, eikä siitä ollut ehtinyt purkutua kuin parikymmentä amerikkalaista ja brittiä. Amerikkalaiset menevät maahantulossa omaan jonoonsa, ja nykyään omien havaintojeni perusteella viime vuoden loppupuolelta lähtien ESTAlla kulkevat ohjataan myös omaan jonoonsa, joten huojennukseni oli suuri, kun viisumilla kulkijoiden (that’s me!) jonossa ei ollut ristin sielua. Suoraan virkailijalle ja nopean kahden minuutin kuulustelun jälkeen matkatavaroita odottamaan, nopein maahantuloni ikinä! Tilanne olisi ollut aika eri, jos toinen kone olisi ehtinyt purkautua kokonaan tai se olisi ollut täynnä vaikkapa ESTAttomia aasialaisia; silloin jonotus olisi voinut helposti venyä tuntiin, mihin minulla ei koneen myöhästymisen takia ollut aikaa.

Kertauksena kaikille, että ESTA on sähköinen matkustuslupa viisumivapausohjelmaan kuuluvien maiden kansalaisille (esimerkiksi Suomi ja Britannia), ja sellainen pitää olla haettuna mieluusti viimeistään kolme vuorokautta ennen USA:n matkaa Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen nettisivuilta hintaan $14. Tämän jälkeen ESTA on voimassa kaksi vuotta. ESTAlla kulkiessa ohjataan nykyään useimmilla amerikkalaiskentillä maahantulossa erilliseen ESTA-jonoon, jossa tiedot syötetään masiinaan, joka ottaa sormenjäljet ja valokuvan ja tarkistaa, että kyseessä on oikea ihminen. Viime vuoden puolella koneita pääsi käyttämään vain, jos oli käynyt ESTAlla maassa aiemminkin, ja vielä helmikuussa Minneapoliksenkin kentällä piti tämän jälkeen mennä vielä maahantulovirkailijan kautta, joka tarkisti tietojen oikeellisuuden ja kysyi pari kysymystä, mutta nyt kommunikointi koneen kanssa riitti ESTA-matkustajille. Ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulo on tältä osin siis selvästi nopeutunut.

Windmills on the Atlantic

Tuulivoimaa, tuulivoimaa, tuulivoimaa… Näitä voi spottailla koneen lähtiessä Amsterdamista kohti Uutta Mannerta.

Lentomatkustamisesta puheenollen, blogissa käsimatkatavarateemalla pyörinyt Golla-arvonta päättyi pari päivää sitten, ja satunnaislukugeneraattori pullautti voittajaksi Idan seuraavalla kommentilla:

buck

Omat matkani ovat tämän hetkisessä tilanteessa lyhyitä, euroopan sisäisiä lentoja. Näille reissulle olenkin kaivannut rullatonta matkakaveria, joka olisi niin paljon kätevämpi kuin nykyinen perässävedettävä kumppanini. Gollan sivuilla viihdyinkin aivan liian kauan kuolaamassa… Mieleeni painui erityisesti Commuter Bag BUCK / G1576, joka sopisi meikäläisen matkaan passelisti. En nimittäin pakkaa kovasti käsimatkatavaroihin. Padi, kuulokkeet, pari kirjaa ja sitten opiskelumateriaalit, joihin mielestäni on kaikkein parasta perehtyä juuri lennon aikana. Saattaa kuulostaa kummalliselta mutta toimii minulle.

Onnea voittajalle! Golla lähettää toivomasi laukun postitse, joten toivottavasti se on mukana jo seuraavalla reissulla. Ja jos et itse selvinnyt tällä kertaa voittajaksi, niin vinkiksi, että Australista kuulumisia päivittävässä pinon päällimmäinen-blogissa juhlitaan synttäreitä, joiden kunniaksi arvonnassa teetä ja symp-.. öh siis huulivoidetta!

Kirjoittajasta

Jenni

Jenni muutti ulkomaille kesällä 2012 ja on siitä lähtien ihmetellyt maailman menoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Blogissa tutustutaan nähtävyyksiin, kulttuureihin ja ihmisiin sekä eletään ulkosuomalaisen arkea, yleensä pilke silmäkulmassa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena patikointipolut kauniin luonnon keskellä ja maailmanperintökohteet missä vaan. Nykyinen asuinpaikka Boulder, Colorado, USA.

7 kommenttia postaukseen “Uutta Yhdysvaltojen maahantulossa & Golla-arvonnan tulokset”

 1. Huomasin San Franciscon kentällä viime kuussa maahantulon yhteydessä, että siellä oli joitakin pömpeleitä immigrationin visitor-alueella, ja nyt sitten selvisi mitä ne mahdollisesti oli! Niitä ei tosin tuolloin vielä oltu otettu käyttöön vaan SFO:lla turistit ja viisumilla tulijat jonottivat samassa jonossa, ja aikaa siinä jonottaessa paloi kaksi tuntia…onneksi ei ollut kiire jatkolennolle :). Hauskaa Coloradoa!
  Riikka on viimeisimpänä kirjoittanut: Pääsiäisestä

  1. Jännää, että käyttöönotto ei tapahdu samanaikaisesti kaikilla kentillä. Minä olen tullut tässä viimeaikoina sisään myös Detroitin kautta, ja siellä pömpelit olivat kanssa käytössä, mutta vain niille, jotka eivät olleet ensimmäistä kertaa liikkeellä. Toivottavasti mahdollisimman nopeasti käytäntö laajenisi kaikille kentille.

   Maahantulo on kieltämättä muuttunut astetta jännemmäksi, kun muutimme pois Atlantasta. Sinne tuli lennettyä yleensä suoraan Euroopasta eikä jatkolentoa tarvinnut siksi jännätä, mutta Coloradoon en ole vielä ikinä onnistunut lentämään ilman ylimääräistä Yhdysvaltojen puoleista pomppua.

  1. Helmikuussa vielä piti kaikkien ESTAlla maahan tulevien käydä virkailijan kautta Minneapoliksessa (siis ensin kone, sitten nopeasti virkailija), mutta nyt oli virkailija poistettu. Toivotaan, että Losissakin edetään (on edetty?) samaan suuntaan!

 2. VIimeksi Los Angelesissa päädyttiin tuohon jonoversioon, että ensin masiinalla ja sitten tarkistuskysymykset vielä ihmiseltä.
  Erityisen ärsyttävänä jenkkien maahantulokuvioita pitävät ne, jotka joutuvat Miamin kentällä vaan vaihtaessaan konetta kuitenkin kulkemaan tuon maahantulon kautta, joka ilmeisesti Miamissa lähes aina on tolkuttoman ruuhkainen. Maailmanmatkaaja-porukoissa onkin jaettu suositusta, että vältä Miamia jos se vaan on mahdollista! http://maailmanmatkaajat.org/2015/03/10/tuskaisia-koneenvaihtoja-miamissa/
  Pirkko / Meriharakka on viimeisimpänä kirjoittanut: Kirgiisia ja Kazakstan – palaute Ari-al Travelille ja kustannukset

 3. Moi! Olen lähdössä elämäni ensimmäistä kertaa USAn 9.4. Melkein sattumalta tajusin täyttää tuon sähköisen kaavakkeen eilen. Tietääkö kukaan palstan lukijoista, miten maahantulomuodollisuudet rullaavat NYCssä JFKn kentällä? En ole transfer-matkustaja vaan reissukohteena on nimenomaan New York. Entäs kotiinpäin lähtiessä, onko USAssa sekin vaihe poikkeuksellisen raskas?

  1. Maahantulomuodollisuuksissa JFK:lla on minulla mennyt välillä 15 minuuttia, välillä 2 tuntia, eli ihan tuurista kiinni, ja nykyisen tilanteen noiden ESTA-masiinoiden kanssa näkee sitten varmaan vasta kentällä. Joka tapauksessa koska sinulla ei ole jatkolentoa, mihin ehtiä, niin huomattavasti mukavampi niin. :)

   Kotiinpäin lähtiessä ei ole mitään ihmeellisiä muodollisuuksia, eli siihen ei tarvitse varata ylimääräistä aikaa! Checkinin jälkeen pelkkä normaali turvatarkastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

CommentLuv badge