Matkailulehti Travel+Leisure julkaisi taannoin amerikkalaisten lukijoidensa äänestämän listan kymmenestä parhaimmasta kotimaisesta (ml. Kanada) lomakaupungista. Ilahduin ensin siitä, että olen käynyt listan kaupungeista kuudessa, ja sen jälkeen vielä lisää siitä, että korkeimmilla sijoilla ei ollut eurooppalaisten tuntemia jättiläisiä vaan niitä pienempiä, vähän ”sivussa” olevia helmiä, jotka minäkin olen parin viimeisen vuoden aikana löytänyt.
Jos siis tänä vuonna suunnittelet roadtripia Pohjois-Amerikkaan niin ota tästä listasta koppi:
10. Asheville, Pohjois-Karolina
Ashevilleen olisin halunnut, koska kuulin paljon juttua alueen koskenlaskumahdollisuuksista, ja lisäksi moni mainosti kaupunkia new age -hippien kotipaikkana vuorten keskellä. Asheville tunnetaan kuitenkin ehkä eniten Etelän Pariisina, jonka lempinimen se on eittämättä saanut Biltmore Estaten ansiosta: tämä ranskalaiseen renessanssityyliin rakennettu yli 16 000 neliömetrin kartano on Yhdysvaltain suurin yksityisomisteinen talo.
9. Victoria, British Columbia, Kanada
Victoriasta juttua blogeissa:
- Fisherman’s Wharf – värikkäitä asuntolaivoja, merenantimia kokkaavia kojuja ja valasristeily-yrityksiä
- Victoria – Kanadan kaunein kaupunki
8. New York City, New York
Jos kuitenkin majoitus järjestyy, niin NYCissä riittää nähtävää ja koettavaa vuoden jokaiselle päivälle, ja ravintolatarjonta hakee vertaistaan. Lisää juttua New Yorkista löytyy tästäkin blogista:
…ja lisää varmasti tulee. Ostimme nimittäin eilen lennot New Yorkiin hääpäiväksemme!
7. Chicago, Illinois
Chicagossa vaikutuksen minuun teki kaupunki. Kiipesin heti alkajaisiksi Willis Towerin (silloinen Sears Tower) huipulle ja ihailin alla levittäytyvää kaupunkimattoa, josta siellä täällä kohosi pilvenpiirtäjiä. Arkkitehtuuri ja urbaani kulttuuri mainitaankin amerikkalaisessa mediassa suureksi syyksi suunnata Chicagoon, ja se meillä on aikomuksena.
Lisää juttua Chicagosta löytyy ainakin Auringon alla -blogista.
6. Quebec, Québec, Kanada
Itse en ole Quebecissä käynyt, mutta olen sinne halunnut siitä lähtien, kun tajusin, että Quebecin vanhakaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Vanhat söpöt kaupungit vievät minulta aina jalat alta.
Quebecistä löytyy lisää juttua Tarinoita maailmalla -blogin Annikalta, joka on opiskellut kaupungissa.
5. San Francisco, Kalifornia
Kaupungissa parasta omasta mielestäni oli sen monet erilaiset kaupunginosat, jotka poikkesivat toisistaan välillä kuin yö ja päivä. Tietenkin ratikatkin hurmasivat kolistellessaan ylös alas katuja. Vietimme kaupungissa vain kaksi päivää, ja tuntui, että jäi niin paljon näkemättä, että tänne on pakko tulla uudelleen. Ja eiköhän me tulla!
San Franciscosta lisää juttua löytyy muista blogeista:
- Karmiva Alcatraz ei päästä ketään helpolla – Alcatrazin vierailu oli oman San Franciscon reissumme kohokohtia.
- Seven Hills of San Francisco – Lombard Streetiä pitkin piti meidänkin ajaa, ja oli jopa jonottamisen arvoinen kokemus.
4. Santa Fe, New Mexico
Santa Fen keskusta on rakennettu lähes kokonaan pueblo-tyyliin savitiilistä, ja välillä tuntuu, kuin aika kaupungissa olisi pysähtynyt jonnekin 1600-luvulle. Kaupunki on tunnettu monista museoistaan, joista kaikki, joissa ehdimme käydä, olivat kiinnostavia, ja museoiden suljettua ovensa ei ollut mitään parempaa kuin istuminen helteistä iltaa viettäen yhdellä kaupungin monista terasseista.
Santa Festä olen kirjoittanut aiemmin blogiin: Savitiilinen Santa Fe, konkistadoreja ja intiaaneja.
3. Savannah
Savannahin kaupunki on satoja vuosia vanhoja antebellumhuviloita ja puutarhoja, ja sen asemakaavaa hallitsevat vanhat puistomaiset aukiot, joiden tammet ovat aavemaisesti naavatillandsian peitossa. Paikallinen taideteollinen yliopisto, yksi maailman arvostetuimmista, on tainnut vaikuttaa positiivisesti kaupungin henkeen, ja kadut ovat täynnä pieniä gallerioita, design-kauppoja, söpöjä kahviloita ja hyviä ravintoloita.
Olen kirjoittanut blogiin parin vuoden takaisesta vierailustamme Savannahiin, ja lähtisin tänne mieluusti uudestaan, ihan koska vaan.
2. New Orleans, Louisiana
Myös French Quarterin ulkopuolella kannattaa matkailijan vierailla. Garden Districtissä on paljon upeita isoja huviloita, kun taas Saint Louisin hautausmaalta löytyy monia kiinnostavia vanhoja hautoja.
Blogistani löytyy lisää juttua The Big Easysta.
1. Charleston, Etelä-Karolina
…joten arvatkaa vaan ärsyttääkö, että emme ehtineet tänne asuessamme Georgiassa! Charlestonista moni tuttu sanoi, että se on ”vähän kuin Savannah, paitsi kivempi”, eli potentiaalisesti olisi ollut minunkin lempikaupunkini. Etelä-Yhdysvaltojen romanttinen helmi, ruokakulttuurin keskus, ja nyt sinne vaan on vähän pidempi matka.
Charlestonissa on käynyt mm. Pohjois-Karolinassa asuva Leena.
Oletko sinä käynyt näissä kaupungeissa? Entä minne näistä sinä lähtisit mieluiten?
PS. Jos Yhdysvalloissa matkailu kiinnostaa, niin tule linjoille Twitteriin ensi maanantaina. Silloin keskusteluaiheena #matkachatissa Yhdysvallat!
En ole käynyt koko mantereella, mutta Quebec vaikutti tuossa kuvassa aivan ihanalta ja kehujesi perusteella myös Charleston ja Savannah – ja kai se New Yorkin näkeminen kuuluisi lähes yleissivistykseen, mutta vielä on iso aukko sillä(kin) kohtaa sivistyksessä.
MatkaMartta on viimeisimpänä kirjoittanut: Turkissa oppimassa sushin tekoa :)
No siinähän niitä tuli jo aika monta mahdollista kohdetta ensimmäiselle Pohjois-Amerikan reissulle. ;) Quebec ja New York eivät ole edes erityisen kaukana toisistaan!
Mä asun Quebec Cityssä. Tervetuloa kylään!
Kiva postaus! Mekin vietimme ekan haapaivan NYC:ssa :) Kun olin muuten Chicagossa lokakuussa 2008, oli taas niin lammin, etta meilla on pelkat hihattomat topit paalla kuvissa :D Toisaalta on kokemusta myos vilakasta Chi-townista. Tykkasin kovasti myos seka Savannah’sta, etta New Orleansista. Seuraava roadtripimme voisikin suuntautua taas etelaan.
Sugar on viimeisimpänä kirjoittanut: 3000+ Miles, 40+ hrs of Driving and Seven States
Hah, eli tuurista kiinni, millainen on Chicagon sää. Mä rupesin jo katsomaan viikonloppureissua varten lippuja keväälle, eli sitten pitäisi vaan arpoa oikea viikonloppu, ettei tule kylmä.
Kävin juuri uutenavuotena Chicagossa, ja silloin siellä tuuli todella kylmästi ja navakasti. Olin etukäteen miettinyt, olisiko Windy City lempinimensä veroinen, ja jouduin toteamaan, että kyllä se tosiaankin on. Vaikka pakkasta ei ollut kuin muutama aste, ulos sai tuulen vuoksi pukeutua kuin naparetkelle.
Kaupunki on varmasti keväällä ja kesällä hurmaava, kun jättijärven rantabulevardilla tarkenee kuljeskella ja jään sijasta näkee aaltoilevan veden. Silti talvisessakin Chicagossa oli oma viehätyksensä. Lumen ja jään värit heijastuivat upeasti pilvenpiirtäjien lasipinnoista.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Ensimmäinen loma Suomessa
En oo käynyt kuin kahessa, Chicagossa ja New Orleansissa, mutta ertyisesti toi Quebec ja Kanada muutenkin kiinnostais tältä listalta. Mullekin tulee Travel and Leisure, pitäs vaan joskus löytää aikaa niiden lukemiseenkin:D
Mulla sama ongelma, että noita lehtiä tulee nopeammin kuin ehtii lukea. Tilaukset on niin halpoja, että olen tilannut niitä ehkä vähän liikaakin. :)
Tavallaan aika mukavaa, etten ole käynyt kuin kolmessa näistä! Tai no, kahdessa plus asuinseutuni Chicago. Ei hetkeen tarvitse lähteä merta edemmäs – ainakaan siksi että täällä tekeminen loppuisi.
Arvaa muuten, minäkin olin Chicagossa lokakuussa 2007. :D
Mä en usko, että Pohjois-Amerikassa tekeminen pääsisi loppumaan vaikka ahkerasti kiertäisi pari vuosikymmentä seutuja. Eri asia sitten, virkistääkö vaihtelu. ;)
Ahh, mua niin kiinnostaisi nuo itäisen eteläiset Yhdysvaltojen kaupungit! Ja taatusti tuli tuokin sujuvalla Suomen kielellä ilmaistua..;) Savannahista olen kuullut myös paljon hyvää, kuten myös Charlestonista. Olisi ihana tehdä road trip noissa maisemissa, tosin toinen puoliskoni ei ole kamalan kiinnostunut tuosta alueesta, pöh. San Francisco ja Chicago sen sijaan ovat vielä matkalistalla, tosin New York mennee sijaintinsta puolesta edelle. Ihanaa, että teillä on taas reissu suunnitteilla sinne!
Annika – Tarinoita Maailmalta on viimeisimpänä kirjoittanut: Etelämantere & Elämäni kamalin laivamatka
Oletteko katsoneet The Garden of Good and Evil? En voi täysillä suositella leffaa, koska en ole sitä nähnyt, mutta kirja ainakin oli aika mukaansatempaava ja synnytti matkakuumeen Savannahiin. Ehkä sitä voisi kokeilla mieheen. ;)
Meillä on ihan sama tilanne: Savannah ja Charleston ovat minun Amerikka-matkahaavelistallani kärkipäässä, kun taas toista puoliskoani ne eivät kiinnosta lainkaan. Onneksi matkustan mielelläni yksinkin :)
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Ensimmäinen loma Suomessa
Hei, näkyikö Golden Gate hyvin elokuussa? Olen lukenut, että voi olla sumuista ja haluisin ehdottomasti sillan nähdä. Mutta näillä näkymin elokuussa olisi itselle ”ainut” tilaisuus matkustaa kaupunkiin.
Tiia/ReiseReise on viimeisimpänä kirjoittanut: Mies vastaa matkailuaiheisiin kysymyksiin
Me ei käyty Golden Gatella tuolloin, koska minä ja Iiro oltiin nähty silta jo aiemmin ja matkaseura viipyi kaupungissa pidempään. Jos oikein muistan niin Alkatrazin lautasta käsin se kuitenkin näkyi ihan hyvin, enkä muista sumua. Ja vaikka ei näkyisikään, niin SF on kyllä hyvä matkakohde ilmankin sitä pirun siltaa. ;)
Kiitos Jenni linkkauksesta! Chicago oli kyllä meille mieluinen kaupunki, vaikkakin ihan pirun kylmä tammikuussa :D Mutta urbaani ja tunnelmallinen, menen ehdottomasti uudelleen, kun tilaisuus tulee :) Näyttääpä tuo Charleston viihtyisälle, ihan uusi paikka mulle!
Charleston ja Savannah ovat molemmat sellaisia etelän kaupunkeja, ettei niistä varmaan kovinkaan moni suomalainen ole pahemmin kuullut (en minä ainakaan ollut), varmaankin pienen kokonsa takia? Silti ihan kiva huomata, että USAssa on muutakin kuin NYC, Chicago, SF, LA ja Miami. ;)
Kiitos listasta! Olen parin viime viikon aikana juuri laatinut matkakuumeisena listaa paikoista, joissa haluaisin käydä Amerikassa asuessani, ja oli tosi kiva huomata, että kaikki vinkkilistasi kohteet olivat myös omalla matkahaavelistallani. Sain siitä vahvistusta sille, että olen tehnyt taustatyöni kunnolla :) Tarkoitukseni on palata vuoden tai puolentoista päästä takaisin Suomeen, mikä on ihana tekosyy reissata mahdollisimman paljon nyt, kun täällä olen.
Hah, tuo oli meilläkin aluksi tarkoituksena, joten päädyttiin reissamaan ihan huolella! Nyt on kiva todeta, että ehkä voi ottaa vähän rauhallisemmin eikä tarvitse olla koko ajan huitelemassa jonnekin. :)
Katsoinkin, että olet todella monessa osavaltiossa jo matkustellut :)
Varmasti tekee hyvää ottaa välillä rauhallisemmin. Tälle vuodelle suunnittelemani matkustustahti on sellainen, ettei sitä jaksaisi kovin pitkään.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Ensimmäinen loma Suomessa
Olen käynyt Chicagossa puolihuolimattomasti ja San Franciscossa useita kertoja. En oikein tykännyt San Franciscosta, se on pilvinen, tuulinen ja kylmä kuin Helsinki ja auton ajaminen siellä on yhtä helvettiä, pysäköinnistä nyt puhumattakaan. Enemmän tykkään Los Angelesista. Lähinnä merileijonat ja hyvä mässy ovat San Franciscon parasta antia. Victoria ja the Big Easy voisivat olla mukavia reissukohteita.
Musta San Franciscossa ei ollut sen vaikeampaa pysäköinti kuin missään muussakaan isossa kaupungissa – itseasiassa jopa helpompaa. Piti vain asennoitua, että pysäköinti MAKSAA ja maksaakin paljon, mikä on musta ihan oikein, kun arvokkaasta kaupunkitilasta on kyse. Tämän takia me päädyttiinkin sitten jättämäään auto kaupungin ulkopuolelle puolet ajasta ja kulkemaan metrolla, mikä toimi ihan yllättävän hyvin sekin. :)
Merileijonat on SF:ssä parhaita!
En ole ainakaan vielä käynyt Pohjois-Amerikassa, mutta visiitti sinne päin on ollut ajatuksena tälle vuodelle :) Erityisesti Kanada kiinnostaa, Yhdysvalloista en ole koskaan ollut niin kiinnostunut mutta olisihan siellä muutamia mielenkiintoisia paikkoja (kuten San Francisco).
Tanja/Levoton Matkailija on viimeisimpänä kirjoittanut: Pysäyttävä Auschwitz
Olen viimeaikoina kuullut aika monelta, ettei Yhdysvallat kiinnosta, ja sitten nämä ihmiset ovat ensimmäistä kertaa Jenkkeihin matkustaessa pyörtäneet päänsä aika nopeaan tahtiin. ;) …nimenomaan San Franciscon ansiosta. Ihana kaupunki!
Enpä ole käynyt muualla kuin NYCissä :( Mun parhaaksi kaveriksi täällä vaihdon aikana tuli quebecilainen poika, ja on kyllä ollut mielenkiintoista kuulla kulttuurieroista ranskankielisten ja muiden kanadalaisten välillä! Montreal on kuulemma ”siistein kaupunki ikinä”. ;) Ja huhheijakkaa tota ensimmäisen kuvan kartanoa… ”Tyylikäs”… :D
Meri / Syö Matkusta Rakasta on viimeisimpänä kirjoittanut: Thaimaassa yksin naisena matkustaminen on turvallista ja helppoa
Mä olen käynyt Montrealissa lapsena, joten en muista siitä paljoakaan, mutta muistan että Dunkin’ Donutissa oli vaikeaa saada tilattua donitsia, kun en osannut ääntää suklaata ranskalaisittain. Noista kulttuurieroista minäkin mielelläni kuulisin enemmänkin!
Tämä oli mielenkiintoinen juttu, jota kuvat tukivat tosi hyvin! Välittyi heti sellainen tietty vaikutelma jokaisesta kaupungista :)
Usein itse sorrun mieltämään Yhdysvallat vain ajatuksissani sellaiseksi isoksi köntäksi, vaikka mielenkiintoisia kaupunkeja ja erityisesti luontokohteitahan tuolta löytyy vaikka kuinka.
Chigagon arkkitehtuuri on tosin kiinnostanut siitä saakka kun näin maailman kauneimman talon, Aqua Towerin.
En tiedä mikä siinä rakennuksessa on niin futuristisen kaunista, mutta olen ihan myyty <3
Kiia on viimeisimpänä kirjoittanut: Rio, Eu Te Amo
Kävin juuri chicagossa minilomalla vuoden vaihtumista juhlimassa, ja kaupungin arkkitehtuuri oli todellakin vaikuttavaa. Toivottavasti pääset joskus näkemään Aquan ja muut Chicagon upeat pilvenpiirtäjät omin silmin!
Uudenvuodenpäivänä lähes kaikki paikat olivat suljettuja, mutta Chicagossa se ei haitannut, kun oli niin mielenkiintoista vain kävellä kaduilla ja ihastella rakennuksia.
Jos kiinnostaa, blogissani on pari kuvaa talvisesta Chicagosta: https://amerikkaaymmartamassa.wordpress.com/2016/01/05/uusivuosi-chicagossa/.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Ensimmäinen loma Suomessa
Mun onkin pitänyt pitkään kirjoittaa Yhdysvalloista monena erilaisena alueena… Ei tämä ihan yhtä monimuotoinen ole kuin Eurooppa valtioineen, koska kieli on kuitenkin sama, mutta vertailukohta ei ole kaukaa haettu. :)
Olen käynyt listan kohteista vain kahdessa, New Yorkissa ja San Franciscossa. Siis vieläkin harmittaa, etten vuoden Washington DC:n aikana ehtinyt reissata pikkuisen enempää… No, ei kaikkea kerralla, onpahan syy palata takaisin :) Chicago, New Orleans, Charleston ja Quebec kiinnostavat tuolta listalta eniten.
Laura / Laurasitinerary on viimeisimpänä kirjoittanut: Dinner at 7 star hotel in Dubai
Olisiko sinulla vinkkejä San Fransiscoon? Olen menossa sinne toukokuussa.
Amerikassa asuessa voi helposti käydä niin, ettei ehdi matkustella läheskään niin paljon kuin haluaisi, kun lomat ovat niin lyhyitä ja harvassa. Puolisoni on töissä jenkkifirmassa ja välillä tuntuu, että meillä olisi paremmat mahdollisuudet kierrellä Amerikkaa, jos asuisimme Suomessa. Itse olen hurjan onnekas, kun oma työni freelancetoimittajana antaa mahdollisuuden matkustaa varsin vapaasti.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Roadtrip Kaliforniaan, Las Vegasiin, Grand Canyoniin ja Utahiin
Mä voin vinkata, että tsekkaa luteet erityisen tarkasti. SF on melkein yhtä paha niiden suhteen kuin NYC. Ja varaa Alcatraz-liput ajoissa, jos se kiinnostaa, koska ne saatetaan myydä loppuun!
Kiitos vinkeistä!
Luteet ovat hankalia otuksia, kun niitä voi huonolla tuurilla saada kuinka kivasta majoituksesta hyvänsä. Mun tähän mennessä pahin ludekokemus on Australian Cairnsista hostellista, jossa olin yöpynyt jo useita öitä ja viihdyin mainiosti. Menin yhden yön reissulle Cape Tribulationiin ja palasin samaan huoneeseen samaan sänkyyn. Poissaoloni aikana huoneessa oli ilmeisesti yöpynyt joku, jonka tavarat olivat täynnä luteita, sillä heräsin aamulla liioittelematta yli sadan pureman peitossa. Se oli helteessä aika tuskallista, kun hikoileminen sai puremat kutisemaan lähes sietämättömästi. Lisäksi näytin niin karsealta, että ihmisiä pelotti istua viereeni julkisilla paikoilla.
Pitääpä siis yrittää kytätä luteita San Fransiscossa – ja päättää hyvissä ajoin, halutaanko Alcatraziin.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Roadtrip Kaliforniaan, Las Vegasiin, Grand Canyoniin ja Utahiin
Mua muuten itseäni vähän ihmetytti, miksei DC päätynyt tälle listalle, mutta ehkä se ei amerikkalaisista ole kuin ”vain” hallintokaupunki? Itse olen ollut ihan myyty monumenttien ja museoiden keskellä, johon varmaan on auttanut, että olen käynyt kaupungissa vain hyvällä säällä.
Empä minäkään ole koskaan käynyt Amerikassa! Minkäs sille voi kun täällä puolella rapakkoa on niin mielenkiintoisia juttuja, että pitää käydä ne ensin :) Kanada olisi kyllä meidän listalla ja tuota Victorian kaupunkia olen itseasiassa googletellut. Himottelis kunnon roadtrip kansallispuistojen halki Seattlesta Edmontoniin. Siinä olis vaikka mitä nättiä välillä!
Maarit Johanna on viimeisimpänä kirjoittanut: Tuulista Tallinnan Teletornissa
No joo hei todellakin! Me ollaan kanssa mietitty roadtripiä tuonne päin (lähinnä Banff ja Jasper), mutta ajomatka on vaan niin pirun pitkä. Yellowstoneenkin kesti kokonainen päivä, ja se on vasta puolimatkassa tuonne. Toinen vaihtoehto olisi tietty vain lentää ja vuokrata auto, mutta raahaa sitten siinä telttailukamoja mukana…
New York on tietysti ihana ja kuuluu kaikille listoille, hyvä ystäväni kehui taas Chicagoa ja vakuutti, että siitä tykkäisin. San Francisco on ollut pitkään haaveeni mutta nyt uusiksi haaveiksi postauksesi ansiosta tulivat Savannah ja Charleston. Ne näyttää niin minun jutuilta! <3 Kiitos siis tästä ihanasta listauksesta!
Heidi / Maailman äärellä on viimeisimpänä kirjoittanut: Phu Quoc – hohtavia auringonlaskuja, torielämää ja surullisia ankkoja
Savannah ja Charleston ovat ihanan lähellä toisiaan, vain kahden tunnin ajomatkan päässä. Haaveilen itsekin juuri reissusta niihin ja katsoin, että niiden välille voi saada Greyhound-bussilipun niinkin halvalla kuin 16 dollarilla, jos sen ostaa netistä etukäteen.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Roadtrip Kaliforniaan, Las Vegasiin, Grand Canyoniin ja Utahiin
Kahden tunnin Greyhound-matka saattaisi jopa olla jotenkuten siedettävä, mutta varoituksen sanana, että ikinä en ole mukavassa Greyhound-kyydissä istunut. :P
Mulla on ihan hyvät kokemukset Greyhoundista Boston-New York -väliltä, joka on 4-5 tunnin reissu yhteen suuntaan ruuhkista riippuen. Pidätkö tavallisesti bussimatkoista mutta olet kokenut Greyhoundin huonoksi, vai eikö bussimatkailu ylipäätänsäkään ole sun juttu? Itse tykkään matkustaa bussilla, koska stressaan ulkomailla ja vierailla autoilla ajamisesta enkä varsinkaan yksin matkustaessani halua vuokrata autoa, jos ei ole pakko. Olen tehnyt pitkiä kiertomatkoja kokonaan bussilla, ja USA:n Greyhound on ainakin tuolla Boston-NYC-välillä ollut minusta ihan samantasoinen kuin Australian Greyhound ja useimmat lattarimaissa käyttämäni turisteille suunnatut, paikallisväestön busseja kalliimmat bussit. Chilessä ajoin kerran luksusyöbussilla, jonka penkin sai kokonaan makuuasentoon, mutta muuten testaamani pitkänmatkanbussit ovat yleensä olleet aina aika samanlaisia.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Roadtrip Kaliforniaan, Las Vegasiin, Grand Canyoniin ja Utahiin
Ei minua normaalisti haittaa bussissa istuminen, mutta Greyhoundin busseissa puolet ajasta en saa edes kunnollista penkkiä itselleni, kun vierustoverin jenkkakahvat pursuavat yli, ja meininki on muutenkin aika ”moi”. Tässä mun kokemus esim DC-Atlanta-välillä, ja samantyylisiä kokemuksia on myös Kaliforniasta: http://globecalledhome.fi/2012/12/greyhound-kokemuksia/
…ja tosiaan, 23 tunnin bussimatka Tsekeistä Ukrainaan oli PALJON mukavampi kokemus, vaikka sekään ei kommelluksitta sujunut.
Kiitos! Jatkoin keskustelua bussipostauksessasi :) Hyvä tietää Greyhoundiin liittyvistä ongelmista. Yhdessä alustavassa matkasuunnitelmassani on Greyhound-matka Denveristä Albuquerqueen. Onneksi olin muutenkin ajatellut tehdä sen päiväsaikaan eikä siinä ole yhtään vaihtoa, joten eiköhän se todennäköisesti ole ihan siedettävä reissu, vaikka se yli kahdeksan tuntia ihan aikataulun mukaankin kestääkin.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Roadtrip Kaliforniaan, Las Vegasiin, Grand Canyoniin ja Utahiin
Jos Savannah ja Charleston tuntuu sun jutuilta, niin Mobile, Alabama, on kolmas kohde tuolle samalle listalle syötävän söpöjä Etelän kaupunkeja. :) New Orleans sopii samaan listaan kanssa, jos vaan poistuu French Quarterin bilemenosta ja keskittyy ympäröivään alueeseen.
Pitää kirjata nämäkin ylös! Tässähän alkaa jo pieni road tripin suunnitelma olla valmiina! Kiitos mahtavista vinkeistä :)
Heidi / Maailman äärellä on viimeisimpänä kirjoittanut: Phu Quoc – hohtavia auringonlaskuja, torielämää ja surullisia ankkoja
Tässä on monta kohdetta, jonne haluan ehdottomasit mennä, mutta myös sellaisia kohteita, joihin en ole perehtynyt lainkaan :). Oli siis mielenkiintoista lukea muustakin kuin niistä kaikkein tunnetuimmista kohteista. Uskon, että itselläni New York, Miami ja San Francisco ovat niitä ykköskohteita, mutta toisaalta esimerkiksi erityisesti etelä kiinnostaisi, kuten New Orleans. Se on kuitenkin selvää, että leffoilla on varmaankin ollut kaikkein suurin vaikutus siihen, minne haluan lähteä :). Unelmoin jättimäisestä USA:n roadtripistä, joka kestäisi monta kuukautta, mutta toisaalta en ole koskaan ajanut pidempää matkaa, joten en ehkä ihan ensimmäiseksi lähtisi tutkimaan tuota valtavaa maata noin pitkäksi aikaa ;). Myös Kanadassa on monta kiinnostavaa paikkaa!
Yhdysvalloista kertovia leffoja ja sarjoja tulee jotenkin ihan eri tuutilla ulos, että niillä on varmasti keskimääräistä suurempi vaikutus USAn matkailuun. Me esimerkiksi suunnattiin taannoin Albuquerqueen pelkästään Breaking Badin jalanjäljissä. :) Opin taannoin, että Yhdysvalloissa monen kaupungin ja osavaltion matkailuviranomaisella onkin erillinen department, joka keskittyy pelkästään leffa- ja TV-tuotantojen haalimiseen alueelle. Toimii!
Vau, enpäs tiennytkään, että heillä on omat departmentit noille :O! Mutta toisaalta ei ihmekään :).
Jerry / Pako Arjesta on viimeisimpänä kirjoittanut: Äkkilähtö unelmaa toteuttamaan
Mielenkiintoinen ja inspiroiva lista! Mulla on takana ainoastaan visiitti New Yorkissa, mutta näistä listan kohteista kiinnostaisi etenkin Santa Fe ja Chicago. Jälkimmäisestä tulee aina mieleen, kun kerran palatessani lentokentältä Helsinkiin eräs suomalainen taksikuski ylisti kaupungin ruokakulttuurin maasta taivaisiin :D
Hah, mun täytyy myöntää, että muhun Chicago style pizza ei iske ollenkaan. :D New York Style on mun lemppari, koska se muistuttaa eniten italialaista. ;)
Savannahiin ja New Orleansiin olen halunnut jo vuosikausia. Mun ystävä E tukikohdasta omistaa talon Savannahissa, joten siellä varmasti tulee vielä käytyä. Toki haluaisin käydä noissa kaikissa listan kaupungeista, ja monessa muussakin, mutta noista olen ainoastaan käynyt New Yorkissa. Vaikka kuinka monta kertaa :-)
On ihan parasta, jos voi matkustellessa yöpyä ystävien luona! Toivottavasti talo on siellä vanhassa keskustassa, koska se alue oli kokonaisuudessaan ihan upeaa. Ja Savannahiin voi yhdistää myös rantaloman, koska Tybee Islandin rannat ovat oikeasti hienoja!
Minua kiinnostavat enemmän Yhdysvaltojen luontokohteet, mutta miksei etenkin noissa pikkukaupungeissakin voisi viihtyä! Näistä etenkin Quebec on kiinnostanut, ja tietysti San Francisco, mutta oli tässä monta uutta tuttavuuttakin :)
Johanna Hulda – Discovering Sunbeams on viimeisimpänä kirjoittanut: Paluu Cabo Espichelille
Mäkin reissaan kaikkein eniten luontokohteiden perässä, mutta täytyyhän välillä käydä myös kaupungissa. ;) San Franciscostahan pääsee kätevästi Yosemiteen!
Hitsi, en ole käynyt näistä kuin vasta neljässä paikkaa ;) Vielä on siis Amerikan ihmemaassa kierrettävää. Jännä listaus kyllä, mutta otetaan harkintaan!
Amerikkalaisten itsensä laatima, joten ei voi olla väärässä. :D
Hei!
Pakko ehkä kommentoida näin, että Kanadassa on kyllä paljon kauniimpiakin ja mielenkiintoisempia kohteita kuin Quebec :) Victoria on kyllä todella mielenkiintoinen ja kaunis paikka. Mutta jos ei halua mennä noihin suuriin kaupunkeihin (Vancouver, Toronto) vaan haluaa nähdä jotain erilaista ja mielenkiintoista (tai söpöjä kaupunkeja), kannattaa suunnata vuoristokyliin. Ne eivät toki ole varsinaisia lomakaupunkeja (eikä UNESCOn perintökohteita), vaan kyliä, mutta niistä saa paljon enemmän irti kuin jostain must see -unescokohteesta. Toki ruuhka-aikoihin vuoristokylät on täynnä porukkaa, mutta sesongin ulkopuolella ne on rauhallisia ja idyllisiä paikkoja. Esimerkiksi Canmore ja Banff ovat todella kauniita paikkoja, joissa kävellessä tuntee olevansa keskellä elokuvan lavastekaupunkia. Ja koska ne on vuoristokyliä, on vuoret ihan vieressä ja pääsee kätevästi vaeltamaan Kanadan upeille vuorille samalla. Esimerkiksi jos menee Banffiin, voisi samalla huiputtaa helpon turistivuoren (Sulphur Mountain), josta on mielettömät näkymät ja josta pääsee alas gondolahissillä. Sen lisäks voi käydä museossa, josta pääsee vierailemaan luolaan jonka sisällä on kuuma lähde, nähdä muitakin kuumia lähteitä ja käydä katsomassa mielettömän kauniin Banff Springs hotelin. Ja Banffista Lake Louiseen on vain vajaan tunnin matka, ja siellähän on kuuluisa turkoosi järvi ja Fairmont Chateau Lake Louise hotel! Toki isot kaupungit on helppoja liikkua julkisia kulkuvälineitä käyttäen, joten nää vuoristokylät nähdäkseen tulee vuokrata auto, mutta näin omasta näkökulmasta Kanada ei ole sellainen maa jossa kannattaa vierailla pikaisesti bussi- ja juna-aikataulujen puitteissa.
Tämä listaus oli alunperin termillä ”cities”, joten varmaan nuo Canmore ja Banff ovat olleet listausta varten liian pieniä. Mutta mä kyllä uskon, että se on hienoa seutua, ja luulenkin, että päädyn ennemmin Banffiin kuin Quebeciin! Osittain toki siksi, että se on lähempänä ja mahdollisesti jopa automatkan päässä, mutta kun meillä tuo vuorikiipeily on harrastuksena niin olisi kiva päästä huiputtamaan myös noita pohjoisempiakin Kalliovuoria. :) Kiitti vinkeistä!
Niin ajattelinkin että hait kaupunkeja. Juu kannattaa ehdottomasti huiputtaa noita vuoria!! :) Minä olen tehnyt siellä paljon vuoria, mm. Lady MacDonald, Ha Ling Peak, Mt Temple (en ihan huipulle), Heart Mountain Horseshoe Scramble jne. Vuorivaellus on kyllä sellainen juttu, että kun sitä kerran kokeilee niin on pakko tehdä aina vaan lisää!
Voi mun jenkkikuume nousi taas ihan uusiin sfääreihin… Voisin lähteä listalta mihin tahansa vaikka tältä istumalta!
Jenna / Journey Diary -matkablogi on viimeisimpänä kirjoittanut: Raskaus & matkustaminen
Voi tavaton! Olen käynyt Nykissä ja Torontossa, siinä se. Aika paljon on vielä tällä alueella vielä koluamista! Mieheni on työmatkaillut USA:ssa aika paljon pikkuisissa ja oudoissa paikoissa, näistä ei kuitenkaan yksikään ole mun mielestä hänellekään tuttu. Pitää tarkistaa asia kotona.
SF:stä olen minä kuullut pelkkää positiivista, sinne voisin lähteä – vaikka heti!
Työmatkoilla suomalaisia päätyy kyllä vaikka minne. Minäkin olen työmatkalla käynyt esim Milwaukeessa, mikä on tavallaan ihan kiva, koska suuresti epäilen, että olisin muuten sinne ikinä päätynyt…
Hitto kun on itselläni koko Amerikka ehtinyt mennä ohi, toivottavasti jokin päivä vielä pääsen valloittamaan nuo kaikki. Nyt kaikki vuodet olen toinen toisena perään löytänyt itseni Aasian puolelta palloa… New York on tällä hetkellä aika korkeella must do – listallani! Kiitos tästä postauksesta!
Sari Saviranta on viimeisimpänä kirjoittanut: Filippiinit viikossa – kannattaako edes?
NYC on kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki, vaikka se onkin ihan erilainen kuin USA keskimäärin. Toivottavasti pääset pian tännekin puolelle palloa!
Mielenkiintoinen listaus kyllä. Itsellä ollut jo pitkään haavena päästä San Fransicoon. 2008 oli jo lähellä, kun käytiin Seattlessa ja Oregonin pohjoisosissa sukuloimassa. :)
Näyttää niin lyhyeltä matkalta kartalla, mutta 1000km maastossa! No mutta seuraavalla kerralla sitten. :)
Lähellä oleminen on suhteellista :) Itse ajattelen usein, että jos olen matkustanut Suomesta saakka vaikkapa Amerikkaan asti, yksi tuhat kilometriä lisää ei tunnu enää missään – varsinkaan, jos saa edulliset lennot.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Turistina Bostonissa: JFK-museo
Ei ole tuttuja kuin New York ja San Francisco. New Orleans on kyllä jollain listalla, joten ehkä.
Kommenttina jonkun kommenttiin, että hui tuo luteet ja San Francisco. New Yorkin osalta olen niitä jo oppinut pelkäämään, mutten ajatellut asiaa viime kevään SFO:ssa ja hotellimmekin oli aika vanha, eli hyvin siellä olisi niitä voinut olla. Sigh.
Mä olen ihan vainoharhainen luteiden kanssa ja tarkistan ne nykyään aina, oli kaupunki mikä tahansa. Pari kertaa olen merkkejä luteista löytänytkin, ja kerran nähtiin itse tuholaisia. SFOssa ja NYCissä inhottavinta kuitenkin on, että melkein jokaisesta hotellista löytyy netistä bed bug warning, eli ei edes voi yrittää valita hotellia, jossa niitä ei välttämättä ole.
Minkälainen rutiini sulla on luteiden tarkistamiseen? En ole huonosta Australian-kokemuksestani huolimatta koskaan ottanut tavaksi tehdä sängyille ludetarkastusta, mutta se tapa voisi olla viisasta opetella. Olisi varmasti hyödyllistä kuulla kokeneemman ludetarkastajan luderutiinit, jotta voisin ottaa niistä oppia.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Luotaantyöntävien motellien maa
Mun on ollut aikomus joskus kirjoittaa tästä kokonainen postaus, mutta siis sängyn tarkistamisen lisäksi tarkistan parista eri nettilähteestä sekä google-haulla, onko hotellista raportoitu ylipäätään ludehavaintoja. :) Ja sitten toki matkatavaroiden ”puhdistus” matkan jälkeen joko kylmässä tai kuumassa.
Kuulostaa kiinnostavalta postauksen aiheelta! Hyvä, että tämä tuli puheeksi tässä vaiheessa Amerikassa-asumistani. Suomessa asuessani vein kaukomatkalta palatessani tavarani aina pitkäksi aikaa joko parvekkeelle pakkaseen tai kesällä saunaan, ja ikävän ludekokemuksen jälkeen saunoitin tavaroita useamman vuorokauden saamieni ludeohjeiden mukaan. Täällä en kuitenkaan ollut tullut ennen tätä keskustelua ajatelleeksi koko asiaa ihmeemmin. Olen interrailajoistani lähtien jotenkin suhtautunut luteisiin välttämättömänä pahana ja ajatellut, että niitä voi tulla mihin tahansa edulliseen majoitukseen koska vain, ja että niiden sietäminen on osa reissaamista. Mutta ajatus siitä, että ne pääsisivät leviämään matkatavaroista kotiin ja omiin huonekaluihin on todella puistattava, joten pitäisi kyllä alkaa kiinnittää asiaan enemmän huomiota.
Miten puhdistat täällä tavarat, kun ei ole saunaa käytössä? Pakkasella ne voi jättää ulos ja kuumalla kesäsäällä suljetussa mustassa jätesäkissä ulos suoraan auringonpaisteeseen, mutta entä keväällä ja syksyllä?
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Luotaantyöntävien motellien maa
Mä voisin lähteä käymään noista oikeastaan missä tahansa! Ainoastaan New Yorkissa olen käynyt, mutta on kivaa että listalla oli hieman tuntemattomampiakin kohteita. Quebeciin olen menossa keväällä, tosin ilmeisesti vain päiväreissun verran. Mutta sinne menoa kyllä odotan. Mä muutenkin tykkään kierrellä USAssa niitä vähän pienempiä ja persoonallisempia kaupunkeja. Viime tammikuussa vietin muutaman päivän kaverini luona Rhode Islandissa, joka oli aivan mahtava paikka. Erityisesti siellä viehätti rannikkokaupunki Newport, joka oli kaunis ja täynnä vanhoja kartanoita.
Mä kävin Newportissa viimeksi 10 vuotta sitten ja samaa mieltä, se on ihana paikka! Erityisesti ne kartanot, joissa yhdessä taidettiin vierailla sisälläkin, mutta myös ravintolatarjonta merenelävien suhteen oli tosi hyvä. Clam chowder, nom. :)
Samaa mieltä minäkin, Newport on tosi viehättävä. Kävimme siellä viime kesänä ja ihastuimme varsinkin Breakers-kartanoon. Oli kiehtovaa tutustua siihen, minkälaisiin asioihin 1800-1900-lukujen taitteen ökyrikkaat käyttivät rahaa ja miten he tekivät hulppeilla kesä”mökeillään” vaurauttaan näkyväksi seurapiireille.
Maria / Amerikkaa ymmärtämässä on viimeisimpänä kirjoittanut: Luotaantyöntävien motellien maa
Olen näistä ollut vain New Yorkissa ja muutaman viikon päästä menossa neljättä kertaa. Pitäisi todella laajentaa repertuaaria ja mennä muualle, mutta en tiedä, mikseivät minua oikein muut kaupungit Jenkeissä kiinnosta. New Orleansiin on hiukan innostus noussut. Kuviesi perusteella epäilemättä monikin näistä olisi todellisuudessa oikeasti tosi kiva. :)
Jos sulla on New Yorkissa aikaa, niin tee pyrähdys jonnekin muualle lähimaastoon? Boston ja Philadelphia on molemmat sekä kivoja että verrattaen lähellä!
Tämä oli kiva postaus! Haaveilen tällä hetkellä matkasta Yhdysvaltojen länsirannikolle, toivottavasti reissu toteutuu tämän vuoden aikana! Näistä listan kaupungeista olen käynyt vain New Yorkissa ja parista en ollut aiemmin kuullutkaan! Jostain syystä olen tällä hetkellä hyvin mieltynyt näihin listaus-tyyppisiin postauksiin, niitä on kiva lukea. Jotenkin kerralla saa enemmän, helposti pureskeltavassa muodossa :)
Pidetään peukkuja reissusuunnitelmien toteutumiselle!
Kiitos Jenni!!
Tämä oli erittäin pätevä ohje Jenkkilästä kun lähdemme sitä kiertelemään jonain päivänä. Tietoa on U.S.A:sta niin hemmetisti kun jaksaisi vain ettiä! Välillä tuntuu, että ei tiedä mihin lähteeseen uskoisi ja mitä noin megalomaanisen isosta maasta lähtisi kolumaan? Moni paikka sanoi kyllä jotain, mutta vain NYC:n -96 kokeneena, mistään noista muista mestoissa en tiedä mitään. Varmasti turvaudutaan tähän kun lähdemme hahmottelemaan punakynällä reittiä kartalle 😉 Tykkään myös tyylistäsi kuinka linkität useita lähteitä ja tietokantoja josta halukkaat saavat lisää infoa 👍
Taitaa olla vähän samanlainen ajatus kuin Euroopan koluaminen, jossa sielläkin näkemistä riittää ja pinta-alaa ja populaa on suunnilleen saman verran. :) Kiitos kehuista!
Luulin Amerikkaa nähneeni kohtuudella, mutta en näköjään tämän listan perusteella :-) No itse asiassa kaikki nuo kaupungit lukuun ottamatta listan ensimmäistä ja viimeistä on ollut ”listalla”. Charlestonin voisi nyt ainakin sitten lisätä siihen ja sieltähän voisi tehdä risteilyn.
Sen verran toivoisin korjausta, että Etelä- ja Pohjois-Carolina kirjoitetaan suomeksi C:llä, hyppää toi K kyllä pahasti silmille :-D
Kohteena maailma / Rami on viimeisimpänä kirjoittanut: Messuhuumaa ja Top10 matkablogit 2016
Höps, osavaltioista ei ole virallisia suomennoksia ja K:llinen muoto on kanssa käytössä. :) (ks. esim https://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielet/usa-osavaltiot.html ) Näppituntuma itsellä on, että moni USAssa asuva suomalainen käyttää K:llista muotoa, mutta Suomessa C:llinen muoto on sitten taas lähes pelkästään käytössä. (En siis ole varma, mutta tällainen fiilis on jostain jäänyt.)